Cum puteti fi spionat prin intermediul bateriei mobilului sau tabletei. Companiile v-ar putea vinde produsele mult mai scump

Ultima actualizare: 05-08-2016 07:20
baterie telefon care se descarca

Utilizatorii de smartphone-uri pot fi spionati online folosind nivelul de incarcare al bateriei dispozitivului mobil.

Potrivit Guardian, aceasta bresa de securitate a fost descoperita inca de acum un an, dar nu a fost luata in serios, in ciuda avertismentelor expertilor in siguranta online. Este vorba despre un API care masoara nivelul bateriei, introdus in HTML5 si care le permite detinatorilor de site-uri sa vada cat mai are pana se descarca dispozitivul de pe care se acceseaza site-ul respectiv.

Scopul acestui API era acela de a le permite publisher-ilor sa livreze, in astfel de cazuri, versiuni simplificate ale site-urilor, pentru a consuma mai putin baterie. Insa datele pe care le furnizeaza, spune cercetatorii de la Princeton, pot fi folosite si pentru a-i spiona pe utilizatori. Practic, ele ofera o “amprenta” a dispozitivului mobil, care poate fi apoi urmarit si mai departe.

Expertii in securitate spun ca, in acest caz, principalul risc nu vine nici din partea hackerilor, nici a serviciilor de informatii, ci a companiilor care vand online. Acestea ar putea monetiza datele respective si chiar ar putea mari semnificativ preturile pentru clientii despre care stiu descarca bateria, mizand pe faptul ca acestia nu mai au timp sa caute si pe alte site-uri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO