Aplicatia prin care parintii isi pot gasi imediat copiii rataciti. Ce spun psihologii de controlarea excesiva a celor mici
Grija pentru copii este uneori impinsa la extrem de unii parinti, care vor sa stie in fiecare moment unde este copilul lor sau ce face.
Multi folosesc aplicatii de localizare sau dispozitive GPS, pe care le ascund in ghiozdanele celor mici. Sunt parinti care merg si mai departe, cu aplicatii care le permit sa vada toate conversatiile copiiilor de pe Facebook sau email-urile primite.
Alexia are 5 ani si ii da emotii mamei. Copila s-a ratacit de cateva ori, asa ca parintii i-au luat un telefon mobil, nu ca sa o sune, ci ca sa o gaseasca mai usor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mergi cu ea in parc si nu stii exact unde este in secunda urmatoare. I-am explicat ce trebuie sa faca, ca trebuie sa apese un buton astfel incat eu sa o gasesc imediat", spune mama, Alina.
Mama si fiica au aceeasi aplicatie pe telefonul mobil. Cu ea, copila e localizata rapid. Cand mama porneste aplicatia, pe masura ce se apropie de fetita, semnalul sonor se intensifica.
Este totusi nevoie de internet ca sa functioneze.
"Parintii vor initial nu numai sa cunoasca unde se afla copilul, ci si ce face, cu cine este, cu cine vorbeste. Dupa 12 ani, am avut cazuri in care parintii au venit din considerente, de a verifica posibilitatea stabilirii naturii anturajului pe care copilul in are", spune Matei Ionel.
Iar asta inseamna ca parintele vrea sa vada cu cine vorbeste pe copilul pe retelele de socializare si ce mesaje sau mailuri primeste, fara ca ei sa stie. Astfel de aplicatii nu se gasesc in Romania.
"Nu va ascund faptul ca o sa apelez la orice inseamna dispozitiv care imi ofera un confort si o securitate sporita familiei mele", spune un tata, Cristian Iordache.
Psihologii spun ca un astfel de control este exagerat si poate duce la situatii grave, in care copiii se rup de parinti si fug de acasa.
"Copilul meu va intelege ca eu nu am incredere in el. Va intelege apoi ca nu e iubit, daca nu e iubit va intelege ca nu e valorizat si atunci va cauta aceasta valorizare in alta parte, unde sa fie important, intr-un anturaj nu tocmai fericit. Si atunci din pacte se intra intr-o bucla care din pacate este una total negativa", spune psihologul Diana Miron.