Cand basmele devin realitate: Saptamana Haferland!

Saptamana Haferland

A fost odata ca niciodata… Nu, stati! A fost odata ca vara lui 2016. Asa incepe povestea noastra. Intr-o lume in care nimeni nu mai crede in basme, in traditii si in castele cu printi si printese, in Romania magia se intampla.

An de an, vara de vara, asa cum scrie la carte: 6 nopti si 6 zile, ca atunci cand eram noi mici si visam sa crestem mari si sa mai traim povesti de vara, demne de “a fost odata”. Ca vara lui 2016!

Povestea Haferland

Haferland. Inseamna “Tara Ovazului”, adica zona dintre Rupea si Sighisoara. Nu e nevoie de niciun Google Maps, ca sa stim ca zambiti acum la monitor. Si noi! 8 sate de basm, Fiser, Rupea, Viscri, Saschiz, Roades, Crit, Cloasterf si Mesendorf isi deschid casele si prispele saptamana viitoare, intre 10 si 15 august. E Saptamana Haferland, e festivalul sasilor, unul dintre cele mai frumoase festivaluri din Romania. Nu, stati! Asta-i basm, nu festival!

Personajele principale

Citește și
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Nu printi si printese. Nu dragoni care sufla foc, ca-n serialele de pe net. Le stiti voi care. Nici zmei cu 7 capete. Nici eroi buni, nici eroi rai. Ci eroi reali. REALI! Personajele noastre exista, traiesc in casutele lor cu prispa si flori, cu legume muncite cu mana lor, cu mere care cad lenes peste paturile de sub copaci, unde se ascund copiii vara de canicula sa se joace. Cu omleta facuta dimineata, dupa o raita in cotetul gainilor si cu lapte proaspat, muls dimineata de bunici, inainte sa trimita caprele la pascut. Utopie? Nu. Magie? Nu. Sasii! Nu v-am zis ca sunt reali?

Sasii te asteapta in familie!

Conservatori, harnici si foarte bine organizati. Peste ei n-a trecut timpul. De cum intri in satele lor de poveste, nu mai ai nevoie de poze, filtre de Instagram si niciun efect, sa stii c-ai devenit tu eroul principal in familia lor. “Sasii te asteapta in familie!”, este sloganul de anul acesta al Saptamanii Haferland. Si ni se pare normal. Femeile te pun la masa, barbatii te pun la treaba: azi facem drumetii! La biserica iti canta fanfara, copiii se catara in copaci, sa iti aduca cele mai fresh pere, mere si gutui. Bine ai venit in familie! Anul trecut au fost 4.000 de turisti, straini si romani, sa vada cu ochii lor magia. Nu v-am zis noi ca-s reali? :)

6 nopti si 6 zile in 8 sate si 8 basme

Miercuri 10 august, suntem in Fiser si Rupea. Nu-ti bate capul cu niciun efect de Instagram, n-o sa ai nevoie. Casele arata ca niste cetati in miniatura, cu mobila din aia veche, o stiti, care miroase demential a lemn si a vacanta de vara de pe vremea bunicilor, pictata manual in fel si chip. Ba chiar, legenda spune ca aici nimeni nu se incumeta sa pozeze mancarea de pe masa. Nu e timp de pierdut! :)

In prima zi de festival, autorul basmului, Kaufland, a scris cu condeiul cel magic un program demential, care include scenete istorice, povesti ale locului și proiectii de film, in cetatea de vis a Romaniei. Plus “proiectiile” de film, de dupa dealuri, cu scenete adevarate, cu sasii nostri, care ne invata cum se traieste pe bune, fresh si autentic. Viata bate filmul? Da, in Tara Ovazului, da. Nu v-am zis noi ca-s….? :)

Joi suntem la Viscri si locul asta nu mai are nevoie de nicio prezentare. A, bine, va zicem doar atat. Masa o vom manca in sura, cu preparate gatite dupa vechi retete sasesti. Cum adica, ce se aude? Nu-s boxe, nu. La poarta ne canta o fanfara, desigur. Dar poftiti inauntru, avem bucate pe saturate! Domnul cu saxofonul, da, da, lasati-l acolo, langa capita de fan si luati loc aici. O palinca?

Vineri, vizitam cetatea Saschiz. Si dansam un pic, cum ne invata sasii, aceste personaje neobosite, mereu fresh, de parca n-au stat cu noi pana tarziu aseara, la povesti. De pe ce planeta veniti? A, din Haferland. Ok.

Daca e sambata, dam un check-in in Roades, la targul de mestesuguri, cu cei mici si cei mari, cu picturi pe lemn si piatra. Duminica, nu stii ce sa faci mai repede la Crit. Ori la poze, ori pe bicicleta, ori la teatru, ori la dans. Seara, se stie, toata lumea merge la BAL. Tu cand ai fost ultima oara la un bal? Exact! :)

Luni, 15 august, incepem c-un brunch la Cloasterf. Nu, serios, chiar brunch. Doar ca nu e din ala plicticos si simandicos, cu 7 feluri de furculite, la care sa te uiti ca pierdut in spatiu. Nu, un brunch sanatos, proaspat cules din curte. Din blide pictate manual. Furculite? Doar daca insistati. Noi o sa, ne scuzati!, muscam din rosia asta ca din mar. N-avem timp de cutit si furculita, asta facem toata ziua la "oras", la brunchurile alea plictisitoare :)

Pe dupa-masa tragem cu arcul in Mesendorf, chiar sa nu ne mai vina sa ne intoarcem acasa. Seara, normal, o incheiem cu un ceaun traditional. Ah, si un foc de tabara! Nu, stati, foc de basm! :)

Vezi AICI programul complet!

Povestea continua...

Ne vedem acolo, in fiecare zi va povestim aici ce facem, dar si pe Facebook, unde, pe 9 august, incepem un concurs cu 8 invitatii duble la festival. Gasiti toate detaliile pe pagina de Facebook, iar pe noi ne gasiti la festival, alaturi de cei mai frumosi eroi pe care ii are Romania. Va facem cunostinta cu ei, le aflam impreuna povestile de dragoste din tinerete, dansurile de la baluri care s-au lasat cu nunti, copii si nepoti, le aflam secretele si greutatile. D-aia sunt cei mai frumosi! Nu v-am zis noi ca-s reali? :)

Va urma!

Autor: Greta Goran

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cand basmele devin realitate. 8 motive pentru care sa mergi in “Haferland”
Cand basmele devin realitate. 8 motive pentru care sa mergi in “Haferland”

S-a terminat saptamana Haferland, sasii s-au intors inapoi in Germania, lasandu-si “acasa” pe mainile satenilor romani si a celor 2-3 rude care au mai ramas inca in Romania.

Cand basmele devin realitate. Mesendorf si ce se ascunde in gradinile sasilor!
Cand basmele devin realitate. Mesendorf si ce se ascunde in gradinile sasilor!

Ultima zi din Saptamana Haferland se incheie la Mesendorf. Un satuc ascuns printre vai si dealuri, cu nu mai mult de 300 de oameni.

Cand basmele devin realitate. Pe urmele sasilor
Cand basmele devin realitate. Pe urmele sasilor

Prin ce difera sasii de romani? Descoperim in Haferland.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.