Filme de animatie de top si invitati speciali la editia Anim’est 2010

Anim'est 2010

Peste 500 de filme de animatie, unele deja premiate in strainatate, invitati pe spranceana si o sesiune de Creepy Night Animation drept bonus. Asta promit organizatorii Festivalului International de Film de Animatie Anim’est, ajuns la a cincea editie.

Festivalul, menit a incuraja filmul autohton de animatie, se va desfasura in perioada 8-17 octombrie la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti.

Ce vedem la Anim’est 2010?

In cele noua zile de festival, amatorii filmelor de animatie vor avea parte de pelicule special selectate de organizatorii Anim'est.

Pelicula de animatie Iluzionistul, recent nominalizata la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun lung metraj de animatie produs in 2010, va deschide Anim’est 2010.

Citește și
Massive Attack
Massive Attack concureaza pentru cel mai bun videoclip la Anim'est 2010
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Apoi printre filmele care tin afisul acestei editii se mai numara si Persepolis, una dintre peliculele care au marcat istoria filmului de animatie.

De asemenea, participantii vor avea parte si de cinci lungmetraje incluse in retrospectiva festivalului, care este dedicata in acest an “zeilor filmului de animatie”, respectiv Studio 4C, cel mai mare studio anime din Asia.

Organizatorii s-au gandit sa includa in program si Creepy Animation Night, noaptea dedicata scurtmetrajelor bizare si neconventionale, care va fi si mai interesanta prin prestatiile live realizate de Andrei Fantana, alias Matze. Evenimentul va avea loc vineri, 15 octombrie, de la 23.00, la Cinema Patria.

Invitati speciali

Alex Budvosky, un nume de marca al scolii de animatie independenta, isi prezinta scurtmetrajele duminica, 10 octombrie, ora 20.30, la Cinema Patria, in cadrul prezentarii dedicate filmului independent de animatie din New York.

Organizatorii ne pastreaza o surpriza si pentru final. Renumitul violinist si compozitor Alexander Balanescu va acompania live un program de scurtmetraje semnate de animatorul invitat al acestei editii Anim'est si, totodata, unul dintre membrii juriului sectiunilor Scurtmetraj si Lungmetraj, britanicul Phil Mulloy, recunoscut in lumea intreaga drept unul dintre cei mai importanti realizatori europeni de film de animatie contemporani.

Noutati Anim’est 2010

Printre noutatile acestei editii se numara si sectiunea Minimest, care va fi dedicata exclusiv celor mici. O parte dintre ei au fost chiar selectati pentru a participa si la un workshop de initiere in animatie, ce va fi sustinut de specialistii de la Zorobabel din Belgia.

De asemenea, graficianul si regizorul roman Valentin Eliseu va organiza cel de-al doilea workshop al festivalului, Timing si spacing in animatie.

Premii Anim’est 2010

Nu mai putin de 12 premii vor fi oferite la sfarsitul acestei editii Anim’est. Printre acestea se numara premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj. Franta, Italia, Norvegia, Columbia, Japonia si Serbia sunt tarile din care provin cele cinci titluri incluse in competitia de lungmetraje Anim'est 2010.

De pe lista premiilor nu lipseste nici premiul pentru cel mai bun film romanesc, o incercare a organizatorilor de a promova filmul autohton de animatie. Au fost selectate 13 filme. Amintim de Bogdan Mihailescu, prezent in competitie cu un film de epoca "Grand Café", Calin Pop, regizorul SF-ului "Black Fantastic", Veronica Solomon, realizatoarea filmului "How to Deal with Nonsense", scurtmetrajul care reprezinta Romania si in competitia Balkanimation. Filmele romanesti vor putea fi urmarite la Anim'est miercuri, 13 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Scala.

Se va acorda si un premiu pentru cel mai bun film din sectiunea Balkanimation. Programate joi, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Union, cele 13 filme selectionate in acest an in competitia dedicata scurtmetrajului balcanic provin din opt tari: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Romania, Slovenia si Canada, co-producator al filmului bosniac.

Apel Anim’est 2010

Organizatorii festivalului au lansat si un apel catre reprezentantii Centrului National al Cinematografiei (CNC) privind modul discutabil de alocare a finantarilor. Mai mult chiar, se pare ca se contureaza o alianta a organizatorilor de festivaluri de filme autohtone, respectiv TIFF, Anim’est, Next, Anonimul si Astra.

Vom organiza aceasta alianta pentru ca vrem sa discutam inca o data cu reprezentantii CNC despre criteriile potrivit carora se aloca finantarile. Sunt festivaluri total necunoscute in bransa, care primesc bugete importante”, au precizat organizatorii Anim'est.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
CONCURS: Procinema.ro te trimite la Anim’est!
CONCURS: Procinema.ro te trimite la Anim’est!

Trei locuri de basm - cinematografele Patria, Union si Scala – cele mai bune filme de animatie, invitati de seama, suveniruri cu oite si distractie cat cuprinde.
 

Massive Attack concureaza pentru cel mai bun videoclip la Anim'est 2010
Massive Attack concureaza pentru cel mai bun videoclip la Anim'est 2010

Traditionala competitie de Videoclip & Advertising a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est se anunta in acest an mai bogata in titluri-hit si in nume cunoscute ca niciodata.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.