Se poate si mai rau. Vezi care e tara cu cea mai scumpa benzina din lume

Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 18:22
Data publicarii: Joi 03 Martie 2011 02:05
Categorie: Revista Presei
Alimentare pompa

Conform datelor de la Banca Mondiala, tara cu cea mai scumpa benzina din lume era in 2009 Eritrea. Aici un litru de benzina costa 2,53 de dolari, ceea ce inseamna ca un plin de 70 de litri ajungea la peste 200 de dolari.

Capital: Hong Kong se afla pe urmatorul loc cu 1,95 de dolari pe litru, iar pe locul al treilea se afla Turcia cu 1,87 de dolari pe litru, in timp ce pe poziția a patra este statul Malawi, cu 1,78 de dolari. La polul opus, Venezuela figura pe lista Bancii Mondiale cu un preț de 2 cenți pe litrul de benzina, urmata de Libia, cu 14 cenți.

Gandul: Pretul benzinei sare in aer – aproape 6 lei pe litru. Scumpiri succesive in doar cateva zile Petrom, cel mai important distribuitor de carburanti din Romania, a majorat marti seara pretul carburantilor cu opt bani in cazul benzinei si cu sase bani in cazul motorinei. Noile preturi practicate de Petrom sunt de 5 lei si 7 bani pe litru in cazul benzinei premium fara plumb 95 si de 5 lei si 87 de bani in cazul benzinei OMV Carrera 100. Noile preturi ale motorinei pornesc de la 5 lei si 6 bani pe litru si ajung la 5 lei si 54 de bani pe litru in benzinariile fostei companii de stat, detinuta din 2004 de catre grupul austriac OMV. Saptamana trecuta companiile petroliere au majorat pretul combustibililor cu pana la 9 bani pe litru la pompe. Benzina si motorina s-au scumpit atunci datorita tensiunilor politice si sociale din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord, dupa cum a explicat pentru gandul Constantin Tampiza, reprezentantul presedinteului LukOil Moscova in Romania. Scumpirile de saptamana trecuta au fost anuntate, in avans, chiar de catre managerul general al Petrom, Mariana Gheorghe, cu ocazia prezentarii bilantului companiei pe 2010. "Incepand cu zilele urmatoare vor fi ajustari de preturi ale carburantilor in Romania ca urmare a cresterii cotatiilor titeiului pe plan international", anunta ea atunci, cu mentiunea ca ajustarile de pret se fac intr-o maniera moderata, respectiv compania nu tine cont de "varfurile" de pret, ci de trendul general al pietei. In 2010 Petrom a scumpit benzina vanduta in statiile proprii, in medie, cu 20%, de la 4 la 4,8 lei pe litru.

Romania Libera: Cei mai ieftini carburanti ajung si la 5,3 lei/litru. Statul mai da un bobarnac pretului benzinei Petrom-OMV, compania care face pretul pe piata romaneasca si singurul producator ce inregistreaza profit, a anuntat cresterea pretului la benzine cu 8 bani, cel al motorinelor crescand cu 6 bani. Astfel, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 5,07 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ este 5,45 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 5,21 lei, iar cel de OMV Carrera 100 - 5,87 lei /litru. Litrul de motorina Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costa 5,26 lei, motorina OMV Sprint Diesel costa 5,28 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 este de 5,06 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,60 lei. Trebuie spus insa ca acestea sunt doar preturi de referinta. In practica, la pompa, automobilistii pot gasi variantii ale pretului de referinta de +/- 5%. Aceasta creeaza posibilitatea ca pretul carburantilor sa poata ajunge la 5,3 lei pe litru in cazul benzinei de 95 sau al motorinei Euro 5. Ultima modificare a pretului carburantilor a fost operata de Petrom la finele saptamanii trecute, cand compania a scumpit carburantii cu 9 bani/litru.

Ziarul Financiar: Scumpirea benzinei poate readuce recesiunea. Ce folos are Romania ca detine rezerve de petrol? Analistii economici sunt de parere ca majorarea galopanta a preturilor la carburanti poate duce Romania din nou in recesiune, calificand avantajul national de a avea rezerve proprii ca fiind aproape nul. Benzina si motorina comercializate in Romania au atins maxime istorice, unele sortimente de carburanti apropiindu-se vertiginos de pragul de 6 lei pe litru, dupa ce de la inceputul anului au fost aplicate cinci cresteri de preturi. In mai putin de 1 saptamana Petrom a aplicat doua cresteri de pret, una de 9 bani si alta de 8 bani, la benzina. Totodata, violentele din Africa de Nord au dus ieri barilul de petrol la 116 dolari, existand temeri ca acesta sa depaseasca nivelul de 147 de dolari atins in 2008.

Compania de drumuri: A1 este gaurita pe 87 la suta din suprafata

Alimentare pompa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Primul pianist al lumii, un roman la Metropolitan Opera

Primul pianist al lumii, un roman la Metropolitan Opera

Compania de drumuri: A1 este gaurita pe 87 la suta din suprafata

Compania de drumuri: A1 este gaurita pe 87 la suta din suprafata

Previziuni sumbre. Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului

Previziuni sumbre. Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului

ziare olandeze

Ironiile unui ziar olandez: Dragi bulgari si romani, felicitari, ati picat la examen

Borcea, facut praf de propriile rude: Relatia cu Alina e teatru

"O femeie nu este implinita decat atunci cand se marita". Cele mai frecvente stereotipuri despre Eva

„Gaura neagra“ Bechtel inghite inca 650 de milioane de euro

Tratati cu electrosocuri pentru ca folosesc zilnic internetul. Cele mai ciudate legi din lume

Aceasta este cea mai populara imagine din lume. Te-ai uitat la ea de sute de ori. FOTO

Bani

La unii se poate. Ce tara majoreaza salariile bugetarilor cu 60% si ale ofiterilor cu 120%

"Bate vantu' criza-n dunga, locatarii ni-i alunga".Blocul din Capitala unde nu locuieste decat un om

Atentie, se ia. Nu te vei putea abtine sa razi. VIDEO

"Slujba mea este sa vad cum mor visurile". Cele mai detestate joburi din lume

Esti tanar si iubesti distractia? Vezi TOP 5 cele mai cool tari de pe planeta

Irina Truica : «Patricia Kaas mi- a spus totul despre relatia ei cu sotul meu»