Anul 2011, vazut de prezicatorii din 1931. Au avut dreptate?

Trecut prezent viitor

Viitorul e una dintre tainele pe care multi oameni doresc sa o dezlege, iar prezicatorii incearca sa ofere cu acuratete detalii despre ceea ce se va petrece in anii care vor veni. Asa s-a intamplat si in 1931, cand mai multi experti au "vazut" anul 2011.

ABC News: Timothy Mack, presedintele World Future Society, a facut o analiza a prezicerilor efectuate in anii '30, publicand si propriile previziuni pentru urmatorii 80 de ani, pana in 2091.

Unele dintre prezicerile facute in 1931 despre 2011, publicate de New York Times, sunt, in mod straniu, extrem de exacte, in timp ce altele sunt simple exagerari.

Din punct de vedere al climatului social, ganditorii anului 1931 erau optimisti. “Au prezis lucruri despre evoluatia oamenilor sau schimbarea societatii”, a explicat Timothy Mack. Insa alte idei despre viitor, in mod particular cele legate de tehnologie, nu au fost contextualizate.

De exemplu, in domeniul transporturilor. “Vorbeau despre masini zburatoare, fara sa aiba o idee exacta despre cum ar putea fi create sau conduse”, a spus Mack.

Citește și
John Wheeler
Caz socant! Cadavrul unui demnitar de la Casa Alba,gasit la groapa de gunoi
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Ganditorul din spatele acestei idei a fost Willis Whitney, fondatorul laboratorului de cercetare al General Electric. Acesta explica la vremea respectiva cum fiecare casa “incalzita in mod electric si care dispune de aer conditionat” va avea atasat “un hangar cu masini zburatoare”. La timpul respectiv, 35% dintre casele americanilor erau incalzite cu lemn.

Aceasta prezicere s-a implinit in parte, prima masina zburatoare fiind prezentata in premiera anul acesta.

Insa, in urmatorii 80 de ani, a tinut sa subliniezeTimothy Mack, oamenii se vor deplasa in mod “virtual”, cu ajutorul hologramelor: “Vor calatori fara sa se miste din locul in care se afla”.

Dezvoltarea tehnologica nu numai ca le va permite oamenilor sa se deplaseze mai repede dintr-un loc in altul, dar ii vor ajuta sa traiasca mai mult, au mai prezis si ganditorii anului 1931.

“S-au gasit leacuri pentru majoritatea bolilor contagioase si infectioase, iar speranta de viata medie a omului a crescut la 58 de ani”, a spus in 1931 William J. Mayo, fondatorul Clinicii Mayo. Acest progres sugereaza ca, in 2011, “speranta de viata medie a omului civilizat va creste la 70 de ani”, a adaugat acesta.

De fapt, aceasta varsta este mai mica decat durata medie de viata a unui american in zilele noaste, adica 78 de ani.

Presedintele World Future Society este de parere ca, pana in anul 2091, oamenii vor trai chiar si mai mult. Spenta de viata va creste pana atunci la 120 de ani, spune acesta.

Atat ganditorii secolului XX, cat si Timothy Mack au vazut viitorul ca fiind mai bun si mai luminous decat prezentul.

Sociologul William Ogburn a fost insa cel mai exact dintre toti cei care s-au incumetat sa-si imagineze in 1931 ce va urma. In afara de faptul ca a declarat ca “telecomanda va deveni un lucru comun”, a prezis implicarea tot mai pregnata a guvernelor in viata oamenilor si faptul ca “statutul femeilor in societate se va apropia din ce in ce mai mult de cel al barbatilor si isi vor petrece mai mult timp in afara caminului”.

Insa, Ogburn a prezis si sfarsitul saraciei in 2011, fapt care poate parea demn de un film SF in contextual crizei economice actuale.

Per total, trage concluziile presedintele World Future Society, prezicatorii anului 1931 nu s-au facut de rusine.

Los Angeles Times: Barack Obama il va numi pe William Daley in functia de secretar general al Casei Albe Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a decis sa il numeasca pe William Daley, fost secretar in administratia Bill Clinton, in functia de secretar general al Casei Albe, au anuntat joi oficiali americani de rang inalt. Obama a prevazut un anunt cu privire la "personalul" Casei Albe, potrivit unei actualizari a programului sau zilnic.

The News International: Lituania se confrunta cu primele decese din cauza virusului AH1N1 Unbarbat in varsta de 70 de ani si un tanar in varsta de 27 de ani au decedat in urma complicatiilor provocate de aceasta gripa, a declarat Centrul lituanian pentru SIDA si boli infectioase. Potrivit centrului, 88.000 de persoane s-au vaccinat impotriva gripei in Lituania pana la sfarsitul lui 2010. Aproximativ 48 din 10.000 de locuitori sufera de gripa sau de o boala infectioasa a cailor respiratorii in aceasta tara. Organizatia Mondiala a Sanatatii  a anuntat in august incheierea pandemiei de gripa cu virus A/H1N1.

The Huffington Post: Republicanul John Boehner, ales presedinte al Camerei Reprezentantilor Boehner a fost ales cu 241 de voturi din totalul de 432 de voturi si a fost ovationat de congresmeni dupa anuntarea rezultatului. Congresmen de Ohio, putin cunoscut inainte de victoria republicanilor in alegerile legislative, el ii succeda democratei Nancy Pelosi, aflata in functie din 2007. Pelosi nu a obtinut decat 173 de voturi. Ea isi va asuma de acum doar rolul de lider al minoritatii democrate a Camerei Reprezentantilor. Aproximativ 20 de democrati au vrut sa se desolidarizeze de ea si au votat pentru alti congresmeni democrati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Constructiile viitorului! Au descoperit cimentul transparent!
Constructiile viitorului! Au descoperit cimentul transparent!

O echipa de arhitecti a creat cimentul transparent, care permite luminii sa intre in camera, chiar daca aceasta nu este dotata cu niciun orificiu prin care sa intre razele soarelui. Astfel, peretii vor arata ca niste ferestre gigantice.

Caz socant! Cadavrul unui demnitar de la Casa Alba,gasit la groapa de gunoi
Caz socant! Cadavrul unui demnitar de la Casa Alba,gasit la groapa de gunoi

Misterul care troneaza in jurul crimei lui John Wheeler, fost demnitar al Casei Albe, si gasit mort la groapa de gunoi de langa New York, nu a putut fi rezolvat de politisti.

"Nostradamus" contemporan: In 2011 un asasinat va zgudui lumea din temelii

Cu numai o ora inainte ca noul an sa se instaleze, milioane de arabi au urmarit cu sufletul la gura predictiile barbatului supranumit "Nostradamus al Orientului Mijlociu". Vezi ce ne asteapta in noul an si prin ce schimbari vom trece.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.