Efecte ale exploziilor solare. 2 sori au fost observati pe cerul din China

Doi sori

La mai putin de o saptamana de la exploziile solare de proportii, pe cerul Chinei au fost observati doi sori. Unul galben si incetosat, celalalt cu o orbita alba, cei doi sori stateau unul langa altul, starnind curiozitatea oamenilor.

MSNBC: Potrivit astronomului Jim Kaler, de la Universitatea Illinois, imaginea neobisnuita se datoreaza refractiei luminii, insa este un fenomen care se intampla extrem de rar: "Totodata acest miraj nu este explicat intrutotul de stiinta", a mai adaugat acesta.

Acest fenomen apare atunci cand particulele din atmosfera fac ca lumina sa se refracte. Aceasta imagine poate fi vazuta adesea la orizont, acolo unde aerul este mai dens, iar mirajele apar fie deasupra, fie dedesubtul sursei originale de luminina - si nu langa asa cum apare in imagine.

Imagini similare care dau impresia dublarii Soarelui sau a Lunii au mai fost semnalate de astronomul Marcel Minnaer care de altfel le-a folosit intr-una dintre lucrarile sale de referinta, publicata in 1993. El spune ca fenomenul “multiplicarii” Soarelui sau Lunii este produs de o refractie ciudata, dar ca ceea ce este extraordinar in cazul unor astfel de imagini este ca dublura Soarelui sau a Lunii are aceeasi forma si marime ca si originalul.

Cu toate acestea, cercetatorii nu par sa se fi pus de acord cu privire la cauzele care au dus la aparitia acestui neobisnuit fenomen.

Citește și
Space Age
Arca lui Noe a viitorului. Asa va scapa omenirea de dezastrele naturale
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

De pilda, expertii in optica atmosferica vin cu propriile explicatii. Grant Perry, cercetator la University of Wisconsin Cooperative Institute for Satellite and Meteorological Studies, spune ca acesta nu este un fenomen optic obisnuit. “Ma intreb daca nu cumva este vorba despre un efect al lentilelor (aparatului cu care au fost surprinse), dar in acest caz imaginile respective s-ar fi miscat impreuna cu miscarea camerei, ceea ce nu se intampla. Daca presupunem ca sunt particule de gheata sau ceva in atmosfera care s-au aliniat intr-o asemenea maniera, incat sa poata refracta razele soarelui intr-un unghi foarte strans, asta s-ar intampla intr-o singura directie. Ar presupune anumite caracteristici”.

Studiind mai departe imaginile, Jim Kaler a concluzionat: “Te intriga ceea ce vezi!”

CNN: Violentele din Egipt nu s-au incheiat. Manifestanti atacati in fata sediului Securitatii din Cairo Aproximativ 500 de manifestanti incercau sa patrunda cu forta in sediul Securitatii, in cartierul Lazoghly din Cairo. Ei au fost atacati cu pietre si cutite de barbati imbracati in haine civile, potrivit unor martori. Un reprezentant al serviciilor de securitate a confirmat ca barbati imbracati in civil au atacat multimea adunata in fata sediului Securitatii. "Manifestantii au fost atacati de acesti derbedei, care sunt trimisi la toate manifestatiile. Ei aveau cutite mari si lansau pietre in directia manifestantilor", a afirmat un martor. Armata a incercat sa disperseze multimea cu lovituri de baston si a tras focuri de avertisment in aer, ceea ce i-a fortat pe manifestanti sa se refugieze pe strazile invecinate, a adaugat el.

Reuters: Germania vrea sanctiuni dure pentru Libia Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a cerut noi sanctiuni impotriva regimului libian si o noua reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. "Ceea ce se intampla in Libia ma ingrijoreaza profund. Sanctiuni precise impotriva celor care sunt responsabili de crime impotriva poporului libian sunt necesare", a declarat el. "Fluxurile financiare in directia Libiei trebuie oprite. Este, in orice caz, clar ca actiunea comunitatii internationale trebuie autorizata de Consiliul de Securitate al ONU", a adaugat el. Ulterior, el a insistat asupra importantei ca tarile vecine sa aprobe orice actiune a comunitatii internationale.

AFP: Egiptenii au un nou ministru de externe "Nabil al-Arabi a afirmat ca accepta portofoliul Afacerilor Externe in aceasta perioada critica din istoria Egiptului", a informat agentia Mena. In varsta de 75 de ani, el ii succede lui Ahmad Abul Gheit, personalitate importanta din perioada lui Mubarak. De altfel, un nou ministru de Interne a fost numit in Egipt, a anuntat Cabinetul premierului, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce mai multi militanti au luat cu asalt cladiri ale Serviciului Securitatii statului din tara, pentru a recupera dosare. "Generalul Mansur al-Issawi a fost numit ministru de Interne in Guvernul lui Essam Sharaf", a anuntat Cabinetul pe pagina sa oficiala de pe Facebook.

New Zeeland Herald: Identificarea victimelor cutremurului din Christchurch ar putea dura cateva luni  Ultimul bilant mentioneaza 166 de morti, insa numarul definitiv ar urma sa fie peste 200, a precizat politia. Nici un cadavru nu a fost gasit sub ruinele catedralei din oras, a carei clopotnita s-a prabusit, si unde autoritatile credeau ca au fost blocate 22 de persoane. O echipa internationala, formata din experti din Australia, Marea Britanie, Japonia, China, Thailanda, Singapore si Israel, lucreaza la identificarea victimelor. "Suntem constienti ca familiile vor sa-si recupereze apropiatii, mai ales familiile victimelor originare din alte tari, iar echipele noastre lucreaza fara intrerupere", a declarat Sam Hoyle, un reprezentant al politiei.

Bloomberg: Ministrul japonez al Afacerilor Externe a demisionat din cauza unor donatii ilegale  In cadrul unei conferinte de presa convocate de urgenta, Maehara, in varsta de 48 de ani, a prezentat scuze populatiei pentru aceasta demisie pe fondul unui scandal de finantare politica. Plecarea sefului diplomatiei japoneze, care este una dintre personalitatile Partidului Democrat din Japonia (PDJ), aflat la putere, este o lovitura pentru premierul Naoto Kan si Guvernul sau de centru-stanga, deja aflat la cel mai scazut nivel in sondaje. Maehara era considerat unul dintre favoriti pentru a-i succeda lui Kan, in cazul demisiei sefului Guvernului.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Un nou ocean a aparut pe continentul african, in Etiopia
Un nou ocean a aparut pe continentul african, in Etiopia

In 2005 un vulcan din Etiopia a erupt, provocand in cateva zile o ruptura lunga de 17 kilometri,  acesta fiind considerat de geologi primul semn al aparitiei unui ocean pe continentul african.

Arca lui Noe a viitorului. Asa va scapa omenirea de dezastrele naturale
Arca lui Noe a viitorului. Asa va scapa omenirea de dezastrele naturale

Arata ca o constructie din filmele SF, insa aceasta metropola plutitoare poate sa fie solutia pentru orasele devastate de natura dezlantuita.

Are 5300 de ani! Uite cum arata Oetzi,
Are 5300 de ani! Uite cum arata Oetzi, "omul gheturilor"

Inca de cand a fost descoperit, in 1991, Oetzi, omul gheturilor a fost invaluit in mister. Doar un corp fara chip, care intruchipa simbolul unei ere a umanitatii demult apuse. Insa expertii au reusit sa il "readuca la viata".

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai
Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF.