Gandhi, Martin Luther King, JFK. Cele mai socante asasinate din istorie

John F. Kennedy

Crimele din Tucson, Arizona, nu sunt singurele, din pacate, care au fost indreptate impotriva unui inalt demnitar. De-a lungul timpului, omenirea s-a confruntat cu extrem de multe asasinate, insa doar unele au intrat in istorie.

America isi plange mortii. Obama a tinut un discurs in Arizona

Iata care sunt cele mai cunoscute asasinate din istorie, care au avut drept tinta oficialitati de rang inalt, presedinti sau doar "simpli" lideri ai unor miscari populare.

 -► Mahatma Gandhi (India)

Mohandas Karamchand Gandhi (1869 – 1948) a fost cel mai influent lider politic si ideologic al Indiei, in timpul miscarii indiene de independenta. El a fost pionierul miscarii “satyagraha”, care se identifica prin nesupunerea civila si non-violenta.

Citește și
Giani Deli-Iorga
Asasinul de la Cernavoda, la un pahar de vorba cu victimele, de Revelion
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Acest concept a ajutat India sa-si castige independenta si a fost sursa de inspiratie pentru multe alte miscari sociale, la nivel mondial. Gandhi este celebrat in India sub titulatura de “tatal natiunii”. El a fost asasinat in 1948 de un nationalist hindu pe nume Nathuram Godse.

Din 1934 si pana atunci, Gandhi a supravietuit unui numar de cinci tentative de asasinat. Godse l-a omorat pe Gandhi pe 30 ianuarie 1948, in timpul unei ceremonii religioase, cu un pistol Beretta semi-automat.

Dupa atac, ucigasul nu a incercat nici sa fuga si nici nu a mai amenintat pe altcineva cu pistolul, desi era in continuare inarmat.

 -► John F. Kennedy (SUA)

John Fitzgerald "Jack" Kennedy (1917 –1963), cunoscut si sub initialele JFK, a fost al 35-lea presedinte al Statelor Unite, intre anii 1961-1963. El a fost impuscat mortal in timp ce se afla in masina, impreuna cu sotia sa, in Dealey Plazza, Dallas.

Lee Harvey Oswald a fost acuzat de crima, dar a fost si el ucis, doua zile mai tarziu, de Jack Ruby. Asasinarea lui Kennedy este si acum subiect de dezbatere si tinta a teoriilor conspiratiilor.

Cu doar cateva minute inainte de crima, Nellie Connally, prima doamna a Texasului, s-a intors spre JFK si i-a spus: “Domnule presedinte, nu poti sa spui ca Dallasul nu te iubeste”.

 -► Regele Birendra al Nepalului si alti noua membri ai familiei regale (Nepal)

Birendra Bir Bikram Shah Dev (1945 – 2001) este cel mai cunoscut rege nepalez din istoria moderna. Fiu al regelui Mahendra, de la care a preluat puterea in 1972, el a domnit pana cand a murit, in 2001, cand a avut loc masacrul familiei nepaleze.

Acest masacru a avut loc pe 1 iunie 2001, la palatul regal, cand mostenitorul tronului, printul Dipendra, i-a macelarit pe rege si pe alti noua membri ai familiei. Printre cei morti s-a aflat inclusiv regina Aishwarya.

Conform relatarilor din presa, Dipendra ar fi baut mult in acea zi, motiv pentru care s-a purtat foarte urat cu unul dintre oaspetii regelui, astfel ca Birendra i-a cerut fiului sa plece de la petrecere.

O ora mai tarziu, Dipendra s-a intors la party cu o arma MP5K intr-o mana si cu o pusca automata M16 in cealalta, dupa care... a inceput sa traga. La final, a fugit pe un mic pod de langa palat, unde s-a impuscat.

Printul ucigas nu a murit insa pe loc, ci trei zile mai tarziu, timp in care a zacut in coma.

 - ►Arhiducele Ferdinand si sotia sa, Sophie Chotek (Austria)

Indiferent ce realizari a avut in viata, arhiducele Franz Ferdinand (1863–1914) este cunoscut drept omul de la a carui asasinare a pornit Primul Razboi Mondial.

Nepot al imparatului habsburgic Franz Josef, Ferdinand a fost in prima linie atunci cand a vizitat Sarajevo, in iunie 1914. Impreuna cu sotia sa, Sofia, ei au fost impuscati mortal in timp ce se aflau in masina.

Asasinul, Gavrilo Princip, era membru al unui grup sarbesc nationalist, cunoscut sub numele de “Mana neagra”. Aceste crime au condus la declansarea razboiului intre Austria si Serbia, care s-a transformat apoi in razboi mondial.

Culmea este ca, ianinte de impuscaturi, cuplul regal tocmai fusese atacat cu o grenada, aruncata in masina. Ferdinand a luat insa proiectilul si l-a detonat la distanta. A devenit celebra replica sa, aproape urlata, catre oficialitatile locale: “Deci asa va primiti voi oaspetii, cu bombe!

In timp ce se indreptau spre palat, soferul masinii in care se aflau a luat-o gresit pe un alt drum, moment in care au fost vazuti de Princip. Acesta a impuscat-o pe Sofia in abdomen, iar pe Ferdinand in jugulara.

El inca traia cand au sosit, de urgenta, ajutoarele.

 -► Martin Luther King (USA)

Cleric american, activist si lider proeminent al miscarii civile afro-americane, Martin Luther King Jr. (1929-1968) este cunoscut cel mai mult pentru faptul ca a devenit o figura iconica a apararii drepturilor civile, folosind metode non-violente, dupa invataturile lui Mahatma Gandhi.

La varsta de 35 de ani, Luther a fost cel mai tanar castigator al premiului Nobel pentru pace. Pe 4 aprilie 1968, in timp ce se afla la balconul hotelului sau din Memphis, s-a auzit un foc de arma.

Glontul i-a strapuns obrazul, spulberandu-i falca, dupa care a traversat sira spinarii, oprindu-se in umar.

Martin Luther King se afla la hotelul din Memphis deoarece urma sa conduca o actiune de protest a muncitorilor de la serviciile de salubrizare din oras.

Sursa foto: oddee.com

Articol recomandat de sport.ro
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Citește și...
Ucigasul din Arizona: un obsedat care citea din Marx si Hitler
Ucigasul din Arizona: un obsedat care citea din Marx si Hitler

UPDATE: America ramane in stare de soc dupa masacrul din Arizona. Sase oameni au fost impuscati mortal la un miting, iar alti 12 au fost raniti. Printre acestia din urma se afla si o deputata democrata, care a supravietuit cu un glont in creier.

Asasinul de la Cernavoda, la un pahar de vorba cu victimele, de Revelion
Asasinul de la Cernavoda, la un pahar de vorba cu victimele, de Revelion

Complicatul dosar al crimelor de la Cernavoda mai are doar unn semn de intrebare. Unde este trupul tanarului care se presupune ca si-a inecat sotia in Dunare, aproape in acelasi timp ce socrii lui erau ucisi de cel mai bun prieten al sau.

Giani Deli-Iorga, asasinul bodyguard, prieten de 20 de ani cu sotul amantei
Giani Deli-Iorga, asasinul bodyguard, prieten de 20 de ani cu sotul amantei

UPDATE: Giani Deli-Iorga, barbatul care i-a omorat pe parintii tinerei inecate in Dunare, lucra la o firma de paza si protectie din Constanta. Stia sa manuiasca o arma letala, pentru ca avea antrenamentul necesar. VIDEO - declaratia psihiatrului!

Recomandări
Slovacia - România, ora 19:00, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Avem echipa de start a lui Edi Iordănescu. Surprize de proporții
Slovacia - România, ora 19:00, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Avem echipa de start a lui Edi Iordănescu. Surprize de proporții

România și Slovacia se vor întâlni, miercuri, de la ora 19:00, la Frankfurt, într-un meci din Grupa E de la EURO 2024. Partida va fi transmisă în direct de PRO TV și VOYO.

VIDEO. Ce i-a zis Băsescu ducelui de Kent, văr al Reginei Angliei, când România i-a învins la EURO 2000: ”V-am fript! Ha ha”
VIDEO. Ce i-a zis Băsescu ducelui de Kent, văr al Reginei Angliei, când România i-a învins la EURO 2000: ”V-am fript! Ha ha”

În ziua de 20 iunie 2000, naţionala României se impunea în faţa Angliei cu 3-2, la EURO 2000, după un meci memorabil disputat la Charleroi, în Belgia.  

VIDEO „de colecție”. Cum a ieșit România în stradă după ce a învins Anglia la EURO 2000. Și Slovacia poate fi învinsă
VIDEO „de colecție”. Cum a ieșit România în stradă după ce a învins Anglia la EURO 2000. Și Slovacia poate fi învinsă

Meciul România - Slovacia, transmis în direct de PRO TV și VOYO, decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale EURO 2024, le aduce aminte românilor de meciul cu Anglia din cadrul EURO 2000.