Trenul spatial al NASA: o bomba imensa, in miscare

Ultima actualizare: 04-10-2011 20:04
trenul spatial NASA

NASA are o cale ferata numai a ei. Pe langa asta are si un tren format din zeci de vagoane si trei locomotive. Iar toate astea sunt in functiune nu de ieri, de azi, ci tocmai din 1963.

Recent, Agentia Spatiala Americana a pus pe YouTube un clip in care povesteste despre trenul spatial NASA.

Aceasta garnitura iesita din comun transporta bucati imense de racheta si cantitati impresionante de combustibul de la fabrica unde sunt facute, in Utah, pana la Centrul Spatial Kennedy din Florida.

Chris Bryant, unul dintre mecanicii de tren spune ca "nu e ceva cu care sa glumesti sau sa iti para o joaca de copii. Cand acest tren se porneste, are in al pana la 2.700 de tone de explozibil."

Vagoanele sunt special construite pentru asa ceva, avand in vedere ca fiecare segment de racheta pe care il transporta cantareste cam 150 de tone. Iar o singura racheta este formata, in medie, din 8 astfel de parti, care sunt asamblate pe rampa de lansare.

Si ca o curiozitate, de acest tren atat de important si care transporta echipamente atat de pretioase, dar si periculoase daca nu sunt manevrate cum trebuie, se ocupa in total 11 oameni.

Toata munca de tractare este facuta de o locomotiva care are un motor ce dezvolta 1.500 de cai putere, cunoscuta sub numele de cod EMD SW-1500. NASA are trei astfel de minunatii si toate au fost construite de General Motors, intre 1968 si 1970, si de atunci tot trag de rachete.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO