Scaneaza mailuri, asculta convorbiri si "intelege" ce faci. Un program de 10 miliarde schimba lumea

Skynet

HP plateste 10 miliarde de euro pentru o firma ale carei venituri abia ating 10% din aceasta suma. Interesul este insa urias, la mijloc e un soft inteligent care "intelege" conversatiile umane scrie Ziarul Financiar.

Creatie a doi studenti "putin tocilari" de la Cambridge, firma britanica Autonomy a creat un soft care poate scana milioane de mail-uri sau ore de convorbiri si "intelege" sensul conversatiilor. Softul e folosit de Vodafone pentru a alarma supervizorii cand un client devine nervos si a fost utilizat si pentru a gasi probe pentru condamnarea brokerului Jérôme Kerviel care a provocat pierderi de 5 mld. euro pentru Societe Generale.

Proiectul acestei achizitii gigant este, dupa cum spune chiar Mike Lynch - unul dintre fondatorii Autonomy, victoria ideilor pe care le-au avut "doi tocilari de la Cambridge", care au creat un soft care poate scana milioane de mesaje e-mail sau de ore de apeluri telefonice sau de emisiuni radio/TV si apoi "intelege" subiectul conversatiilor.

"Tehnologia noastra le permite computerelor sa inteleaga conversatiile oamenilor. Acesta este avantajul necinstit care le-a permis unor studenti un pic tocilari de la Cambridge sa creeze o companie listata la Bursa din Londra", explica Lynch.

Ce face deci softul Autonomy? De exemplu este folosit in call-centere precum cele ale Vodafone pentru a detecta momentul in care un client devine nervos si pentru a alarma un supervizor. In industria financiara unde reglementarile sunt extrem de dure, softul poate fi utilizat pentru a urmari firul unor discutii in milioane de e-mail-uri si apeluri telefonice.

Citește și
LHC, Geneva, CERN
CERN: oamenii de stiinta, cel mai aproape de momentul zero al universului. FOTO
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Softul poate asculta milioane de ore de conversatii si extrage doar acele 10 ore relevante pentru subiectul ales. De altfel, probele care au dus la condamnarea brokerului Jérôme Kerviel, care a provocat pierderi de 5 miliarde de euro pentru banca franceza Societe Generale, au fost obtinute folosindu-se tehnologia Autonomy.

Cu o asemenea tehnologie, clientii vin insa si din zone neasteptate. "Suntem furnizorii de arme ai partidelor politice din Marea Britanie", glumeste Lynch. Compania furnizeaza o tehnologie care este folosita pentru a monitoriza media online si retelele sociale precum si posturile TV.

Citeste articolul integral pe Ziarul Financiar

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cine-i om si cine-i robot in acest video? Trei sferturi din cei care l-au privit nu si-au dat seama
Cine-i om si cine-i robot in acest video? Trei sferturi din cei care l-au privit nu si-au dat seama

Japonezii au socat intreaga lume cand s-a descoperit ca o tanara care canta in trupa AKB48 nu era reala, ci era un model generat de calculator, construit pe baza trasaturilor celorlalti membri ai echipei.

CERN: oamenii de stiinta, cel mai aproape de momentul zero al universului. FOTO
CERN: oamenii de stiinta, cel mai aproape de momentul zero al universului. FOTO

Oamenii de stiinta care lucreaza la CERN privesc cu nesat la un ecran de calculator care arata tot ce petrece in interiorul acceleratorului de particule. Rezultatul: au loc 100.000.000 de ciocniri pe secunda, ce ii plaseaza in momentul 0 al Universului.

Care sunt semnele unui calculator virusat
Care sunt semnele unui calculator virusat

Calculatorul nu mai merge asa cum erai obisnuit? Se misca in reluare, iti dispar documente, nu poti accesa Internetul, iti apar tot felul de ferestre cu anunturi?

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.