"Zorii Odiseei", numele operatiunii din Libia, ridiculizat de americani

Dată publicare: 24-03-2011 06:28
Dată actualizare: 21-06-2012 02:14


Un nume complet nepotrivit pentru un razboi. Cam asta cred americanii despre "Zorii Odiseei", cum a fost botezata interventia militara din Libia. Imediat dupa ce denumirea operatiunii a fost anuntata, glumele si ironiile s-au tinut lant.

Mai mult, realizatorii unor emisiuni televizate au organizat concursuri pentru a gasi un nume si mai neinspirat decat acesta.

In schimb, operatiunile umanitare tind sa aiba nume inaltatoare, ca "Furtuna in desert" sau "Refacerea sperantei". Ce s-a intamplat insa de aceasta data?

Militarii au primit cate trei seturi de cuvinte din care sa aleaga. Asa ca au fost organizate concursuri pentru a gasi un nume si mai neinspirat. Printre favorite se numara "Omule paianjen, aprinde lumina!" si "Zori de zi, fugi de-aici. Nu te merit!". Iar daca unii au impresia ca denumirile nu sunt atat de importante, poate ca ar trebui sa se mai gandeasca.

Winston Churchill a protestat odata impotriva numelui "Baloane de sapun", propus pentru un bombardament aerian al Statelor Unite. I s-a parut nepotrivit pentru o operatiune in care oamenii si-ar putea pierde viata. Asa ca numele a fost schimbat in "Valul Nimicitor".


VIDEO PROTVPLUS.RO