Premii pentru elevii cu medalii la olimpiadele internaţionale. Ce sume le-a dat Ministerul Educaţiei

Ultima actualizare: 17-12-2019 19:36

Ministerul Educaţiei a oferit 2.000 de euro pentru un aur olimpic, 1.800 pentru argint și 1.200 de euro pentru medaliile de bronz.

 Nu sunt foarte mulți bani, dar nici prea puțini, au spus relaxați liceenii, convinși că nu este nici demodat, nici inutil să stai cu nasul în cărți. A fost însă, printre puținele ocazii festive în care statul român a arătat că sprijină performanța.

Cu diplomă, buchetul de flori și banii puși, oficial și pe merit, în plic. Așa au coborât de pe scenă cei 200 de tineri și dascălii care au jucat rol de mentor.

Tânără: „Trebuie să dedic mult timp, dar la final merită, cu siguranță.”

Reporter: „Ți s-a pus vreodată eticheta de tocilară, olimpică, învață bine?”

Tânără: „Nu, nu. Părerea celorlalți nu contează chiar atât de mult pentru mine."

Victor Mihail Calu: „Am fost în Grecia prima dată și asta m-a atras cel mai tare, de limbă și de cultură și de tradițiile acestei țări."

Emilian Pentiuc: „Am avut ca opțiune ca limba secundară să fie neogreacă. Și am ales-o pe aceasta, întrucât mi s-a părut foarte diferită de celelalte, un alt alfabet, o altă gramatică.”

Aproape trei milioane de lei au fost alocați pentru cei care au adus premii și proiecte medaliate.

În timp ce calitatea educației din sistemul public e pusă la îndoială de indici calculați obiectiv, în ultimii ani, balanța înaltei performanțe se înclină spre sistemul privat. Din 200 de distincții acordate de Ministerul Educației, peste 70 vin din învățământul particular.

Cei care vin cu medalii primesc reduceri și gratuități la plata taxei, excursii și bani. Între timp, în școlile de stat, o lege întoarsă de câteva luni între instituții permite ca elevii cu 10 pe linie să primească, lunar, burse de 10-20 de lei. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO