CNCD acuză Ministerul Educaţiei de discriminare. Acordarea burselor doar elevilor de la stat încalcă dreptul la educație

elevi burse

Acordarea burselor școlare de către Ministerul Educației doar elevilor din instituţiile de învăţământ de stat este discriminatorie şi încalcă dreptul la educaţie al copiilor care aleg să studieze în şcoli confesionale sau private.

 

Ministerul Educaţiei a cerut opinia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la OUG pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr.198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr.199/2023.

Modificarea propusă de minister prevede următorul text: ”Elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse”.

Această modificarea exclude de la acordarea burselor elevii din şcolile confesionale şi private.

„Limitarea beneficiarilor de burse la categora elevilor de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar doar de stat încalcă:

Citește și
burse
Burse școlare de 10 lei pentru elevi bolnavi oferite de unele primării. ”E umilitor”
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

- principiul constituţional al egalităţii nediscriminării.

- principiul accesului în condiţii egale la exercitarea dreptului constituţional la învăţătură”, arată CNDC în documentul transmis Ministerului Educaţiei şi postat pe site-ul instituţiei”, arată CNCD în opinia transmisă Ministerului Educaţiei.

Potrivit CNCD, „prin această prevedere se creează un tratament diferenţiat între elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu de stat în comparaţie cu elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu particular, respectiv confesional, fără ca între aceste categorii de elevi să existe vreo distincţie relevantă”.

Ce zice constituția

Instituţia se referă la mai multe prevederi constituţionale aplicabile în caură, respectiv ”egalitatea în drepturi”, articolul 16 (1) ”Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări; (2) Nimeni nu este mai presus de lege”.

În plus, Constituţia garantează „dreptul la învăţătură” - Articolul 32.

(3) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, ărin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare

(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi a celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii

(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii

”În această speţă se încalcă accesul la dreptul la învăţătură în condiţii egale şi dreptul la protecţie a copiilor şi tinerilor în realizarea drepturilor din Constituţie”, a mai transmis CNCD.

Instituţia concluzionează că, a nu acorda acces în condiţii de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învăţământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cel de la stat constituie:

- o formă de discriminare directă

- încalcă principiul constituţional al egalităţii şi nediscriminării în faţa legii şi a autorităţilor publice

- se încalcă accesul la dreptul la învăţătură în condiţii egale şi dreptul la protecţie a copiilor şi tinerilor în realizarea drepturilor lor

În finalul documentului, CNCD recomandă Ministerului Educaţiei să nu facă distincţie în acordarea burselorm elevilor.

„Recomandăm Ministerului Educaţiei Naţionale să nu facă nicio distincţie în acordarea burselor între elevi din sistemul de învăţământ preuniversitar privat, confesional în raport cu cel de stat”, mai arată CNCD.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Bursele acordate elevilor în anul școlar 2022-2023. Condițiile pentru a obține bursă de merit, de studiu sau socială
Bursele acordate elevilor în anul școlar 2022-2023. Condițiile pentru a obține bursă de merit, de studiu sau socială

În funcție de rezultatele școlare, elevii din școlile de stat pot beneficia de burse de merit și de studiu.

Burse școlare de 10 lei pentru elevi bolnavi oferite de unele primării. ”E umilitor”
Burse școlare de 10 lei pentru elevi bolnavi oferite de unele primării. ”E umilitor”

Doar 10 lei pe lună, iată valoarea ridicolă a bursei şcolare pe care unele primării din ţară o dau elevilor cu probleme grave de sănătate sau celor din familii sărmane.

34 de burse scolare scoase la concurs de Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu”
34 de burse scolare scoase la concurs de Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu”

Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” anunta deschiderea unui nou concurs national pentru cele 34 de burse pe care le va acorda elevilor de liceu, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, in anul scolar si universitar 2015-2016.

Recomandări
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor militar de 60,8 de miliarde de dolari pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, marcând un progres semnificativ după luni de inactivitate pe Capitol Hill.  

Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni
Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni"

Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev", a denunţat Kremlinul după vot, relatează AFP.

 

Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare
Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare"

Cel puțin până luni, medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun al PNL și PSD la Primăria Generală a Capitalei.