Ziua europeană a înghețatei artizanale. Cum se combină cu alune într-un atelier din Târgu Mureș
A fost ziua europeană a înghețatei artizanale, un desert după care se ... topește multă lume. Este singurul aliment care are o zi dedicată, recunoscută de Parlamentul European.
Gelatierii au pregătit cu această ocazie un sortiment cu tradiție, nelipsit din oferte de 70 de ani: cel cu alune de pădure. Și, pentru că suntem în postul Paștelui, nu a fost preparat cu lapte sau frișcă.
„Pentru început punem apa, fiind un gelato pe bază de apă că vreau să fie de post” explică gelatierul.
În un atelier de înghețată din Târgu Mureș, vedete au fost alunele de pădure.
Mihai Urcan, gelatier: „înghețata artizanală e făcută din ingrediente foarte bine alese, naturale , se face pe loc în cantități mici”
În ultimii ani, românii au descoperit gustul înghețatei artizanale. La început, erau căutate sortimentele clasice, însă acum sunt la modă combinațiile îndrăznețe, cu trufe, soc, trandafiri sau... panseluțe.
Mihai Urcan, gelatier: „Vanilia ,ciocolata, pepene, fructele de pădure, cam așa am început , pentru multă lume nu știa ce este înghețata artizanală, cu lingurița am dat celor care au vrut să încerce, să guste.”
Vânzător înghețată: „Ne-am gândit la înghețata artizanală, să mergem cât mai natural și să acoperirm o arie cât mai mare de clienți.”
La noi, gelateriile aproape și-au dublat vânzările.
Clienți: „Am fost în multe locuri, și la Budapesta, și nu am găsit încă mai bun Eu de obicei gust ştevia”
„Astăzi mi-am luat, cherry, vanilla, amaretto și alune, sunt foarte bune astea artizanale, zilnic vara ne întoarcem de două-trei ori”
„Este delicioasă, am înțeles că este adecvată și pentru post, are și alune de pădure întregi ușor prăjite, este delicios”
Înghețata artizanală este un produs cu origini în Italia, răspândit acum în toată lumea. Cei mai mari consumatori sunt neozeelandezii, care se răsfață anual cu 28 de kg de înghețată pe cap de locuitor.