Vânătorii din Vaslui s-au transformat în bucătari. Sute de pofticioși s-au bucurat de preparate la marginea pădurii
Vânătorii din județul Vaslui au devenit sâmbătă bucătari pricepuți, la un festin al gusturilor tradiționale. Printre preparatele delicioase s-au numărat mistrețul la proțap, tocana de căprioară și plăcintele aburinde cu brânză.
Sutele de pofticioși au savurat, pe rând, toate felurile de mâncare. Iar petrecerea vânătorească s-a întins până la lăsarea întunericului.
De competiția intensă de la Festivalul Vânătorilor s-au bucurat toți pofticioșii adunați la marginea pădurii Paiu. Vânătorii au încins grătarele înainte de răsărit și i-au primit pe oameni în timp ce vânatul se perpelea la proțap, iar ceaunele uriașe bolboroseau.
Vânătorii au respectat rețetele vechi, cu secrete bine păstrate de-a lungul generațiilor, pentru preparatele lor delicioase.
Vânător: „Ceaun de mistreț, original. Rețetă proprie, de la bunica, din străbunicul, bunicul a fost vânător și el”.
Bucătar: „Avem un mistreț la proțap, ținut vreo trei zile într-o saramură cu condimente pentru macerare. Dup-aia la jar. De-acum îl așteptăm să se facă, o să luăm straturi, straturi să mâncăm de pe el. Iar aici avem o tocană de căprioară pentru toți pofticioșii. Foarte bună, cu legume, cu ciuperci, cu hribi”.
După ore bune de așteptare, a sosit și momentul adevărului. Farfuriile de mâncare au ajuns rapid de la bucătari la mesele care au părut neîncăpătoare.
Festivalul a ajuns la a 8-a ediție.
Vasile Negru, directorul AJVPS Vaslui: „În special, am pus accent pe specia căprior pentru că e sezon de vânătoare și se întrec în vinovății, în inovații și în tot ce se pricep ei să facă mai frumos și mai plăcut”.
La final, toate echipele au fost premiate de organizatori.