Tot mai mulți turiști se plâng din cauza motocicliștilor care circulă ilegal pe poteci. Cât de mare e amenda

Ultima actualizare: 14-10-2020 17:39

În loc de aer curat, liniște și cărări numai bune de plimbări printre arbori seculari, mulţi turiști care ajung la munte au parte de motoare ambalate, miros de motorină şi poteci denivelate de cauciucurile motocicletelor şi ATV-urilor.

Legea interzice accesul acestor vehicule pe fondurile forestiere, însă sunt puțini cei care o și respectă.

Turiștii se plâng că, uneori, zgomotul motoarelor răsună chiar și în inima Rezervației Naturale Tâmpa, de lângă Brașov.

Bărbat: „M-am mai întâlnit cu situații de genul ăsta și de fiecare dată când am avut posibilitatea am făcut sesizări, dar cât poți să faci?.”

Alexandra Constantin, inginer fondul forestier: „Nu au voie să facă acest lucru și am sesizat și autoritățile competente, Poliția, Jandarmeria, să ne ajute un pic să îi identificăm și am făcut și toate demersurile. Asta este o contravenție silvică și se sancționează cu amendă de la 2.000, la 5.000 de lei.”

Potrivit unei modificări aduse anul acesta Legii Codului Silvic, "accesul public în fondul forestier național cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepția activităţilor care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate și omologate". Adică nu și pe potecile turistice. Cei care ajung acolo, să se relaxeze, se plâng că sunt nevoiți să se ferească din calea motocicliștilor. Cazuri similare au fost sesizate și în Munții Bucegi și Munții Bârsei.

Bărbat: „Problemele sunt variate, în primul rând este poluare fonică, poluarea aerului și efecte pe termen lung, degradarea solului, pentru că odată ce au pătruns cu vehicule motorizate pe un teren, acesta va fi expus eroziunii continue.”

Femeie: „Pentru mine este un disconfort pentru că na, mergând la drum, când trece unul pe lângă tine și îți lasă ăia un gaz așa, o noxă, nu e chiar plăcut.”

Bărbat: „Dacă ies din casă, ies să mă relaxez, nu? Ies să primesc un pic de aer curat. Nu mi se pare normal și firesc ca eu să trebuiască să inspir aerul ăla de ulei ars, de benzină și nici să ascult zgomotul ăla la niște decibeli pe care, nu știu, urechea mea nu îi suportă.”

Jandarmii montani, Poliția, dar și administratorii fondurilor forestiere sunt cei care ar trebui să aplice sanțiuni, doar că, de cele mai multe ori, cei care vin în aceste zone pe motociclete sau ATV-uri sunt prea rapizi și le scapă printre degete.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!