Smochinele, la mare căutare în România. Prețul unui kilogram nu este deloc ieftin
Smochinele, considerate unele dintre cele mai vechi fructe de pe Pământ, sunt cultivate cu succes și la noi.
Vremea tot mai caldă din ultimii ani și iernile blânde, lipsite de ger, le ajută de minune, așa că în special în sudul țării, au apărut livezi de smochini. Specialiștii au lansat și soiurile românești. Un kilogram se vinde, în medie, cu 50 de lei.
Smochinele sunt unele dintre cele mai versatile fructe. Deși sunt transformate cel mai des în dulceață sau rachiu, stau foarte bine chiar și pe pizza, în zacuscă sau salate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Smochinele nu rezistă mai mult de cinci, șase zile după ce sunt culese, așa că este important să ajungă la clienți cât mai repede. Pe platformele de livrări, comezile au început să curgă, mai ales pentru că pomii rodesc doar câteva săptămâni pe an.
Ioana Pantelimon, administratorul unei platforme online de legume-fructe: „Fermierul le recoltează, în ziua recoltării ajung la noi și cel târziu a doua zi, maxim a treia zi, noi livrăm toată cantitatea pe care am primit-o. Noi ne aprovizionăm cu ele proaspete de două, trei ori pe săptămână, fiindcă nu se pot depozita în timp îndelungat”.
Pentru că există cerere, iar vremea e tot mai bândă, crește și numărul românilor care aleg să planteze astfel de pomi. În Svinița, de pildă, o localitate din Mehedinți, smochinul este o cultură de bază.
Peste 200 de soiuri de smochin în țară
În România există mai bine de 200 de soiuri de smochin, iar cercetătorii se luptă să le adapteze la condițiile meteo de la noi, pentru ca plantele să poată fi cultivate peste tot în țară. În livezile Facultății de Horticultură din București, de exemplu, smochinii au rodit deja a doua oară în acest an.
Florin Stănică, profesor de pomicultură, Facultatea de Horticultură București: „În ultimele trei, patru ierni, noi n-am mai avut temperaturi foarte scăzute, adică geruri puternice care să afecteze ramurile și mugurii smochinului. Motiv pentru care plantele au crescut frumos și au reușit să producă și prima recoltă de smochine. Smochinul rodește de două ori pe an, puține plante fac lucrul ăsta”.
Smochinul este un copac care în mod normal crește cam cinci, șase metri în înălțime, însă cercetătorii de la Agronomie au gândit un sistem prin care plantele să fie controlate și să nu crească mai mult de un metru jumătate înălțime. În acest fel, pe timpul iernii este mai ușor ca plantele să fie protejate împotriva înghețului, iar recoltatul este mai practic.
Smochinele sunt recomandate de medici pentru că au numeroase beneficii pentru organism și sunt sărace în calorii.