Smochinele, la mare căutare în România. Prețul unui kilogram nu este deloc ieftin

×
Codul embed a fost copiat

Smochinele, considerate unele dintre cele mai vechi fructe de pe Pământ, sunt cultivate cu succes și la noi.

Vremea tot mai caldă din ultimii ani și iernile blânde, lipsite de ger, le ajută de minune, așa că în special în sudul țării, au apărut livezi de smochini. Specialiștii au lansat și soiurile românești. Un kilogram se vinde, în medie, cu 50 de lei.

Smochinele sunt unele dintre cele mai versatile fructe. Deși sunt transformate cel mai des în dulceață sau rachiu, stau foarte bine chiar și pe pizza, în zacuscă sau salate.

Smochinele nu rezistă mai mult de cinci, șase zile după ce sunt culese, așa că este important să ajungă la clienți cât mai repede. Pe platformele de livrări, comezile au început să curgă, mai ales pentru că pomii rodesc doar câteva săptămâni pe an.

Ioana Pantelimon, administratorul unei platforme online de legume-fructe: „Fermierul le recoltează, în ziua recoltării ajung la noi și cel târziu a doua zi, maxim a treia zi, noi livrăm toată cantitatea pe care am primit-o. Noi ne aprovizionăm cu ele proaspete de două, trei ori pe săptămână, fiindcă nu se pot depozita în timp îndelungat”.

Citește și
România are în Mehedinți un festival al smochinelor: ”Ca și bărbat, îmi place țuica în primul rând”. Ce prețuri sunt
România are în Mehedinți un festival al smochinelor: ”Ca și bărbat, îmi place țuica în primul rând”. Ce prețuri sunt
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Pentru că există cerere, iar vremea e tot mai bândă, crește și numărul românilor care aleg să planteze astfel de pomi. În Svinița, de pildă, o localitate din Mehedinți, smochinul este o cultură de bază.

Peste 200 de soiuri de smochin în țară

În România există mai bine de 200 de soiuri de smochin, iar cercetătorii se luptă să le adapteze la condițiile meteo de la noi, pentru ca plantele să poată fi cultivate peste tot în țară. În livezile Facultății de Horticultură din București, de exemplu, smochinii au rodit deja a doua oară în acest an.

Florin Stănică, profesor de pomicultură, Facultatea de Horticultură București: „În ultimele trei, patru ierni, noi n-am mai avut temperaturi foarte scăzute, adică geruri puternice care să afecteze ramurile și mugurii smochinului. Motiv pentru care plantele au crescut frumos și au reușit să producă și prima recoltă de smochine. Smochinul rodește de două ori pe an, puține plante fac lucrul ăsta”.

Smochinul este un copac care în mod normal crește cam cinci, șase metri în înălțime, însă cercetătorii de la Agronomie au gândit un sistem prin care plantele să fie controlate și să nu crească mai mult de un metru jumătate înălțime. În acest fel, pe timpul iernii este mai ușor ca plantele să fie protejate împotriva înghețului, iar recoltatul este mai practic.

Smochinele sunt recomandate de medici pentru că au numeroase beneficii pentru organism și sunt sărace în calorii.

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente

Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.

România are în Mehedinți un festival al smochinelor: ”Ca și bărbat, îmi place țuica în primul rând”. Ce prețuri sunt
România are în Mehedinți un festival al smochinelor: ”Ca și bărbat, îmi place țuica în primul rând”. Ce prețuri sunt

A fost petrecere cu gust de smochine in judetul Mehedinți. Acolo, localnicii au început cu ani în urmă să planteze smochini, iar acum au ajuns la adevărate livezi din care vând fructe în marile piețe din țară.

Obiceiuri si superstitii de Anul Nou la romani: Vasc, struguri si smochine pe masa, pentru belsug si noroc
Obiceiuri si superstitii de Anul Nou la romani: Vasc, struguri si smochine pe masa, pentru belsug si noroc

 In ultima zi a anului vechi si in prima a celui nou, datina romaneasca este marcata de simboluri, colinde si obiceiuri pagane.

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.