Sansevieria - Planta șarpe, care elimină energiile negative și nu are nevoie de o îngrijire prea atentă

sansevieria - planta sarpe
Shutterstock

Planta șarpe (Sansevieria) este o plantă de interior atrăgătoare, cu frunze în formă de sabie. Aceste frunze ascuțite i-au câștigat porecla de planta șarpe.

Există mai multe varietăți interesante disponibile pentru cumpărare. Pentru cei cu spațiu limitat, există o varietate compactă care crește până la doar 25 cm înălțime, în timp ce versiunea mai înaltă poate ajunge la 1,2 metri.

Sansevieria (Planta șarpe) - cum se îngrijește

Planta șarpe provine din Africa, unde prosperă în condiții extrem de uscate. Prin urmare, poate supraviețui unei perioade lungi de neglijență și necesită puțină udare.

Ar putea fi descrisă ca planta de interior perfectă – este ușor de întreținut și nu este pretențioasă în privința locației. Acest lucru o face o plantă excelentă pentru începători, deoarece este practic indestructibilă.

Modelele frunzelor diferă în funcție de varietate, dar au adesea benzi verzi care variază în intensitatea culorii. Frunzele au, de asemenea, uneori margini albe sau crem. Plantele șarpe pot produce flori mici albe, deși acest lucru este rar pentru plantele de interior.

Citește și
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

Plantele șarpe sunt ușor toxice pentru oameni, pisici și câini dacă sunt ingerate.

Poziționează planta șarpe într-un loc luminos, ferit de lumina directă a soarelui. Se va descurca într-un colț întunecat, dar își poate pierde o parte din variația atractivă a frunzelor.

Poți păstra planta șarpe în ghiveciul original după ce ai adus-o acasă, cu excepția cazului în care rădăcinile ies din partea de jos a ghiveciului.

Plantele șarpe cresc încet, așa că nu vor necesita replantare prea des. Dacă planta ta a depășit ghiveciul, replanteaz-o primăvara într-unul puțin mai mare. Folosește compost pentru plante de interior sau pentru cactuși, sau compost universal fără turbă, cu adaos de nisip horticol.

Aceste plante vor prospera în condiții de lumină. Nu au nevoie de multă apă – udă doar atunci când solul este uscat. Asigură-te că lași apa să se scurgă complet – nu lăsa planta să stea în apă, deoarece acest lucru poate cauza putrezirea rădăcinilor. Plantele șarpe necesită foarte puțină apă în timpul iernii.

Hrănește o dată pe lună din aprilie până în septembrie. Șterge ocazional frunzele pentru a preveni acumularea prafului. Ai grijă să nu deteriorezi vârfurile frunzelor – acest lucru va opri creșterea plantei. Plantele șarpe se descurcă cu curenții de aer și aerul uscat și nu necesită pulverizare.

Poți propaga plantele șarpe prin tăierea frunzelor, dar metoda cea mai simplă este prin divizare. Folosind un cuțit, taie cu grijă o frunză și o bucată de rădăcină și plantează-le într-un ghiveci mic cu compost. Udă bine și plasează tăietura într-un loc luminos, ferit de lumina directă a soarelui.

Frunzele galbene sunt un semn de udare excesivă, în special iarna. Verifică baza frunzelor și rădăcinile pentru putrezire. Lasă compostul să se usuce înainte de a uda din nou și asigură-te că apa se scurge complet. Aceste plante nu necesită multă apă, mai ales în lunile de iarnă.

Frunzele ridate înseamnă că s-ar putea să fi udat prea puțin planta. Udă ușor pe parcursul câtorva zile și ar trebui să se revigoreze.

Dacă frunzele cad lateral, este posibil să fi udat prea puțin sau prea mult De asemenea, este posibil să nu primească suficientă lumină. Frunzele înalte și mai vechi cad ocazional.

sansevieria - planta sarpe

Beneficiile unei plante șarpe în casa ta

Pe lângă faptul că sunt extrem de ușor de crescut, această plantă are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv filtrarea aerului din interior, eliminarea poluanților toxici și îmbunătățirea sănătății mentale.

Astfel de plante sunt adesea folosite ca decor deoarece arată bine, sunt ușor de îngrijit și necesită puțină apă pentru a supraviețui.

Totuși, ele sunt ușor toxice dacă sunt consumate. Frunzele lor conțin o otravă care poate provoca umflături și amorțeli ale limbii dacă sunt consumate în cantități mari. Este recomandat să ții această plantă departe de copii și animale care sunt predispuse să mestece plantele.

Pe lângă faptul că adaugă un plus de eleganță oricărei încăperi, planta șarpe are și o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

• Filtrarea aerului din interior

• Eliminarea poluanților toxici

• Îmbunătățirea sănătății mentale

• Eficiența împotriva alergiilor

• Elimină energiile negative

Filtrarea aerului din interior, chiar și noaptea

La fel ca alte suculente de interior, planta șarpe ajută la filtrarea aerului din interior. Ce este unic la această plantă este că este una dintre puținele plante care pot converti dioxidul de carbon (CO2) în oxigen pe timp de noapte.

Această calitate o face o plantă ideală pentru decorul dormitorului, deoarece poate ajuta la reglarea fluxului de aer sănătos.

Eliminarea poluanților toxici

Plantele șarpe sunt cunoscute și pentru capacitatea lor de a ajuta la eliminarea poluanților toxici din aer. În contribuții mici, plantele șarpe pot absorbi poluanți cancerigeni, inclusiv:

• CO2

• Benzen

• Formaldehidă

• Xilen

• Tricloretilenă

• Toluen

Cu abilitatea de a absorbi și elimina toxinele dăunătoare, plantele șarpe pot acționa ca o apărare eficientă împotriva alergiilor aeriene.

Îmbunătățirea sănătății mentale

Deși beneficiile plantelor de interior asupra sănătății mentale necesită încă cercetări științifice suplimentare, conceptul că plantele joacă un rol pozitiv este bine stabilit, conform cercetărilor din 2018.

Terapia horticolă este folosită chiar și în tratamentul sănătății mentale, datorită efectelor sale terapeutice.

Plantele de interior pot fi adăugate în spațiul de lucru, camere de relaxare și facilități medicale ca o modalitate cu costuri reduse și riscuri scăzute de a îmbunătăți aceste medii.

Ușor de îngrijit și întreținut

Planta șarpe este o plantă de interior comună din multe motive. Unul dintre ele este că este atât de ușor de îngrijit.

Fiind foarte nepretențioase, ele sunt adesea crescute pe pervazurile ferestrelor în case, apartamente și diferite clădiri publice.

sansevieria - planta sarpe

Eficientă împotriva alergiilor

Prin eliberarea de oxigen și adăugarea de umiditate în aer, aceste plante pot ajuta la reducerea impactului alergenilor aerieni precum praful.

Deoarece calitatea slabă a aerului din interior a fost legată de multe probleme de sănătate, cum ar fi alergiile și astmul, acesta este un beneficiu foarte important.

Absoarbe energia negativă

Chinezii iubesc planta șarpe pentru abilitatea sa de a absorbi energia negativă, Conform feng shui, plasarea acesteia într-o sală de clasă facilitează învățarea.

Ele absorb energiile negative și dau o stare de spirit bună. Pune plantele într-o cameră unde oamenii tind să se certe sau lângă aparate care emit radiații dăunătoare. Deși nu există cercetări care să susțină aceste informații, nu strică cu nimic să încerci.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
3 obiceiuri simple care îi ajută pe japonezi să aibă o viață mai lungă și fericită
3 obiceiuri simple care îi ajută pe japonezi să aibă o viață mai lungă și fericită

Nu degeaba Okinawa este supranumită „insula nemuritorilor”: locuitorii de aici au câteva principii simple pe care le respectă zilnic și care îi ajută să se bucure de o viață lungă și împlinită. Oricine le poate urma.

Ce să mănânci când călătorești? Gustări simple și sănătoase pentru drum
Ce să mănânci când călătorești? Gustări simple și sănătoase pentru drum

Sezonul concediilor a sosit, însă până să te relaxezi cu adevărat, ai de parcurs un drum, uneori lung. Ceea ce mănânci pe drum contează, atât pentru bunăstarea fizică, cât și pentru cea psihică.

Explozie de emoții în prima zi a festivalului SAGA. Zeci de mii de oameni au dansat până spre dimineață
Explozie de emoții în prima zi a festivalului SAGA. Zeci de mii de oameni au dansat până spre dimineață

Primul mare festival al verii organizat în Capitală a început vineri noapte cu o explozie de emoții. Zeci de mii de oameni au dansat până spre dimineață.

Recomandări
Olanda-Turcia 2-1. Olanda se califică în semifinale după un meci dramatic în care a întors scorul după ce a fost condusă
Olanda-Turcia 2-1. Olanda se califică în semifinale după un meci dramatic în care a întors scorul după ce a fost condusă

Olanda învinge Turcia și se califică în semifinalele Euro 2024. Olanda a reușit să întoarcă scorul de pe tabela de marcat după ce a fost condusă de Turcia, scorul final fiind 2-1.

Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis
Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că susține ordonanţa potrivit căreia conducătorii auto care refuză testarea de către poliţişti cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor. 

 

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia

Ministerul Apărării a anunţat, sâmbătă, că, din cauza unor noi atacuri ale Rusiei asupra unor obiective din Ucraina, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.