Salariile la Metrorex în 2024. Cât primesc lunar, în medie, angajații Metrorex. Ce condiții de angajare există

Salarii Metrorex
Shutterstock

Salariile la Metrorex în 2024 nu sunt deloc mici, comparativ cu nivelul salariilor din România. Anul trecut, după mai multe negocieri, conducerea executivă și structura sindicală au stabilit să majoreze salariul cu 13%.

În acest fel a fost înregistrat un nou Contract Colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă în care este prevăzută majorarea salarială, banii destinați concediilor, bonurile de masă și alte venituri. Totuși, ca să lucrezi la Metrorex trebuie să îndeplinești câteva condiții bine stabilite.

Ce salarii au angajații Metrorex în 2024

În 2023, angajații Metrorex aveau un salariu mediu brut de 11.330 de lei, adică luau 6.628 de lei în mână, salariu net.

În urma unor negocieri, salariul a crescut cu 13%.

„Au avut loc 26 de runde de negocieri pe tema noului Contract Colectiv de Muncă, și s-a ajuns la un consens, prin care și conducerea executivă și structura sindicală au căzut de acord asupra condițiilor pentru anul următor.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Bineînțeles, s-au discutat foarte multe lucruri. Contractul Colectiv de Muncă nu conține doar majorarea salarială, ci și alte lucruri care trebuie reglate între administrație și structura salarială, cum ar fi banii pentru concedii, sau bonurile de masă.

Procentual, salariul crește cu 13%, începând cu 1 noiembrie”, a declarat, pentru Gândul, Mihai Barbu, președinte CA Metrorex.

Negocierile au avut loc în toamna anului trecut, iar după acestea, salariul angajaților Metrorex a crescut la 12.803 lei brut, adică 7.490 de lei net.

Astfel, un angajat Metrorex câștigă, în medie, 7.500 de lei în mână. Totuși, angajații au parte și de bonuri de masă și bani de concedii.

Salariile depind foarte mult și de vechime, dar și de funcția deținută în cadrul Metrorex. Șefii de servici, consilierii directorului general, administratorii bazei de date sau lăcătușii iau salarii diferite.

Ce salarii sunt la STB

La polul opus, angajații STB câștigau în 2023 în medie în jur de 4.000 de lei.

„La nivel de societate, într-adevăr, vorbim de aproximativ 7.000 de lei brut, venitul, care înseamnă salariul plus sporuri, din ore suplimentare, zile de sărbătoare, nopți lucrate, iar angajatul rămâne cu un salariu în mână de aproximativ 5.000 de lei. Dar repet, ia acești bani doar dacă lucrează sâmbete și duminici și sărbători legale, muncă consecutivă”, a declarat Vasile Petrariu, șef sindicat STB.

Pe de altă parte, directorul general spune că salariile pot ajunge și până la 8.000 de lei, dacă angajații lucrează și de sărbători plus ore suplimentare.

”Salariul de încadrare, plus sporurile, ne duceau în ianuarie 2023 către un venit net, minim, de 4.350 de lei pentru un conducător de vehicul. Vorbesc de conducători de autobuze, troleibuze, tramvaie.

În condițiile în care se lucrează ore suplimentare, condițiile cresc. Sunt ore plătite dublu, potrivit legislației în vigoare. Au fost situații în care s-a ajuns și la 6.000 sau chiar 8.000 de lei pe lună”, a subliniat Adrian Criț, director general al STB.

Totuși, odată cu creșterea salariului pe economie și cu protestul sindicaliștilor din ianuarie 2023, angajații STB ajung la salarii mai mari.

Cum se fac angajările la Metrorex

Metrorex scoate în fiecare an diferite posturi la concurs. Înscrierile se fac la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Candidații trebuie să depună un dosar cu documentele cerute.

Apoi, după selecția finală a candidaților, are un loc un examen scris, de tip sinteză, care durează două ore.

În cele din urmă, pentru departajare, candidații au un interviu cu întrebări din tematica de concurs.

Cei care vor să se angajeze la Metrorex trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

· Să fie absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat sau ai învățământului superior tehnic de lungă durată, cu diploma de licență, în funcție de postul dorit, precum casier, inginer, frezor etc.

· Să fie absolvenți ai cursului de calificare în specializarea dorită;

· Persoane care nu au fost condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni care le-ar face incompatibile cu exercitarea acestei activități.

Dosarul pentru concurs trebuie să conțină următoarele documente:

· cererea de înscriere la concurs (obligatoriu model cerere afișat pe site-ul societății www.metrorex.ro, secțiunea Cariera- document alăturat anunțului de concurs); depunerea cererii de înscriere la concursul pentru postul Metrorex reprezintă acordul candidatului privind prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestora;

· carte de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflate în termen de valabilitate;

· certificat de căsătorie sau alt document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz;

· diplomă de bacalaureat;

· certificat de absolvire curs de calificare;

· adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de medicul de familie sau de către unități sanitare abilitate cu maxim 6 luni înainte de data concursului;

· cazier judiciar.

Planurile Metrorex pentru 2024

Mihai Barbu, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Metrorex, a prezentat prioritățile companiei pentru anul 2024.

Printre acestea se numără demararea efectivă a lucrărilor pentru Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni, și rezolvarea problemei întârzierii livrării trenurilor din Brazilia, conform declarațiilor sale pentru Gândul.

Obiectivele majore ale Metrorex pentru 2024 include începerea lucrărilor la Magistrala 6 spre Otopeni, recepționarea celor 13 trenuri noi din Brazilia, organizarea unei licitații pentru achiziționarea a 12 trenuri destinate Magistralei 6 Otopeni, și inițierea procedurilor de licitație pentru lucrările de arhitectură aferente aceleiași magistrale.

În plus, se urmărește eficientizarea financiară a companiei și continuarea demersurilor pentru extinderea rețelei de metrou în Ilfov, Berceni, Jilava, și alte zone.

Barbu a subliniat că firma Alstom a întârziat semnificativ livrarea celor 13 garnituri de metrou, considerând acest lucru inacceptabil. În acest context, se impune demararea procedurilor de licitație pentru achiziționarea trenurilor necesare pentru Magistrala 6 Otopeni.

Toate aceste proiecte reprezintă priorități semnificative pentru Metrorex în 2024, iar obiectivul este să se realizeze o eficientizare a companiei în plan financiar pentru a asigura o situație cât mai stabilă din acest punct de vedere.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște

A fost o noapte albă pe litoralul care a revenit la viață cu soare și veselie, gata pentru vacanța comasată de 1 Mai și Paște.

Un medic depresiv a încercat să își ucidă soția și cei doi copii mici. A plonjat cu Tesla în prăpastie, după un gând sinistru
Un medic depresiv a încercat să își ucidă soția și cei doi copii mici. A plonjat cu Tesla în prăpastie, după un gând sinistru

Un medic din SUA este anchetat după ce a plonjat cu mașina în care se afla familia sa într-o prăpastie, încercând să își ucidă soția și cei doi copii.

Procesiuni impresionante de Florii, în orașele din țară. Mii de credincioși au fost prezenți. „Emoționant”
Procesiuni impresionante de Florii, în orașele din țară. Mii de credincioși au fost prezenți. „Emoționant”

Așadar, duminică este sărbătoare mare, sunt Floriile. Iar în ajunul „Intrării Domnului în Ierusalim", în toată țara au fost organizate procesiuni la care au participat mii de oameni.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.