Prima floare din România protejată la nivel european: Cum s-a ajuns aici și ce se va schimba

×
Codul embed a fost copiat

Tuberoză de Hoghilag ar putea deveni prima floare din România protejată la nivel european.

Cultivatorii din comună sibiană cu același nume speră că - după evaluarea care va dura câteva luni - floarea să devină un produs cu indicăție geografică protejată în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că doar ei pot produce și comercializa floarea sub această denumire. În plus, vor avea parte de sprijin financiar, de faimă internățională și ... mulți vizitatori.

Proiectul va fi depus la Ministerul Agriculturii peste câteva zile. În prezent, doar două flori mai sunt înregistrate la nivel european: azaleea de GHENT din Belgia şi trandafirul de SO-REGHI din Ungaria.

“Vă spun, au un miros foarte puternic și, de obicei, e recomandat să nu se între seara în grădină”, a spus un cultivator.

Dacă îi întrebi pe cei din Hoghilag de ce tuberozele lor sunt deosebite, cu totii vor spune că... parfumul lor e unic...

Citește și
Bujorul de pădure - 3
O floare extrem de rară a înflorit în România și rămâne așa doar 10 zile. Poate fi văzută doar în anumite locuri
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Florile, originare din Mexic, au ajuns în aceste locuri pe vremea imperiului austroungar. Mai apoi, doar sășii au crescut și rafinat acestă floare sensibilă. Târziu, după anii 90, câteva familii de români au învățat și ei acesta îndeletinicire. Acum, peste 40 de familii din comuna cultivă tuberoze. În fiecare sezon sunt vândute aproximativ 2 milioane de fire. Prețul - nu mai mult de 2 lei și 50 de bani. În florarii, însă, costă și 9 lei.

Nicolae este unul dintre cei care duce tradiția din Hoghilag mai departe, de peste 15 ani.

Nicolae Costea, cultivator de tuberoze: “Am început să ne îndrăgostim de ele. Sunt munci manuale făcute mult, necesită și femei la lucru și bărbați, că la un copil. E o plantă foarte pretențioasă, gandiți-vă că trebuie să o plantezi 3 ani de zile ca să obtii produsul finit. Poți să o pierzi oricând, în al doilea an, în al treilea”.

Marian stă câteva case mai încolo. Cultivă și el, de peste 10 ani, tuberoze.

Marian Stroilă: “Așa satisfacție sufletească când vezi că vin vizitatori, vin de la București, de la Ploiești, de peste tot din din țară și vezi că se bucură de mireasma florilor, noi ne bucurăm împreună cu ei”.

Procedurile de recunoaștere la nivel european vor dura câteva luni, dar sunt șanse mari de succes. Tuberoză de Hoghilag este unică...

Ionuț Diaconeasa, consultantul agricol pe indicăţii geografice: “Noi am mers pe mai multe elemente de specificitate, unu dintre ele este procentul de înflorire. În tratatele de specialistate din Roamnia realizate încă din 1967 de cercetători, se specifiac că procentul de înflorire este 50%. Aici după cum puteți vedea procentul de înflorire este peste 95% ceea ce denotă faptul că aici tuberozele au condiții prielnice".

Cultivatorii vor avea numeroase avantaje după recunoașterea la nivel european: ar putea primi bani europeni și de la bugetul de stat, iar turismul și economia din zona vor înflori la rândul lor...

George Cățean, secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: “Vorbim despre evenimente, industrii pe partea de cosmetice care se pot baza pe o floare de calitate care e recunoscută pe un sistem de calitate european”.

Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag: “Am creat o asociație, iar aceea asociație va fi elibigila să depună proiecte care pot înseamnă sisteme de irigare, mașinării, unelete, ce au nevoie ca această îndeletnicire să o putem duce mai departe”.

Săptămâna viitoare, în weekend, la Hoghilag va fi Sărbătoarea Tuberozelor. Oaspeții vor putea vizita, cu această ocazie, grădinile înmiresmate ale localnicilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Prima floare din România protejată la nivel european. FOTO
Prima floare din România protejată la nivel european. FOTO

Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european. Producătorii din zonă vor depune documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii Indicaţiei Geografice Protejate.

O floare extrem de rară a înflorit în România și rămâne așa doar 10 zile. Poate fi văzută doar în anumite locuri
O floare extrem de rară a înflorit în România și rămâne așa doar 10 zile. Poate fi văzută doar în anumite locuri

Romsilva a publicat imagini spectaculoase din Parcul Natural Comana, Giurgiu, și Poiana Bujorului Plenița, Dolj, unde a înflorit bujorul de pădure, o plantă rară și protejată de lege în România.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.