O bătrână declarată decedată de un polițist a „înviat” în timp ce era așezată în sicriu

Ultima actualizare: 23-11-2020 19:52

Este anchetă într-o localitate din Bihor, după o întâmplare de pomină. O femeie de 76 de ani, pe care toată lumea a crezut-o moartă, a dat semne că este în viață a doua zi, înainte să fie așezată în scriu.

După ce-au scuipat în sân și și-au mai revenit din șoc, oamenii au apelat la autorități. Bătrâna a ajuns în comă la spital, iar acum starea ei este stabilă.

Femeia locuia singură. Are doar un nepot îndepărtat. Așa că alarma a dat-o un vecin din satul Beznea, care nu a mai văzut-o pe afară de câteva zile.

Localnică: „O venit poliţia şi, noa, n-o mişcat şi o crezut că-i moartă. Şi-o tras clopotele în două zile şi mâine era s-o-ngroape. Zicea că o venit nepot de-al ei şi o adus sicriu, şi când să o pună în sicriu, ea o mişcat. S-o speriat”.

Poliţistul din comună a venit, într-adevăr, la chemarea vecinilor şi i-a luat pulsul femeii... fără să simtă nimic. A sunat medicul de familie, care ar fi spus că o să treacă mai târziu să constate decesul, dar n-a mai ajuns. Iar pașii legali se opresc aici.

Dr. Carmen Panti, preşedinte Colegiul Medicilor Bihor: „Este absolut necesară anunţarea medicului de familie sau, în lipsa acestuia, să se sune la 112. Singurul abilitat să constate decesul unei persoane este medicul de familie sau medicul de pe ambulanță”.

Fără o confirmare oficială a decesului, nepotul - care între timp a aflat și a cumpărat și sicriul - a dat să o pregătească pentru ultimul drum. Scenele care au urmat le dau și acum fiori oamenilor.

Vecină: „Am auzit c-o murit. După două zile, am auzit c-o-nviat, noa”.
Reporter: „Şi se pregăteau de înmormântare?”
Vecină: „Da, o venit, şi sicriu i-o luat”.
Repoter: „Or apucat să o bage în sicriu?”
Vecină: „Nu. O vrut, ş-apoi când o vrut, numa o auzit că şi-o ridicat o mână”.
Reporter: „Şi s-o speriat oamenii?”
Vecină: „Păi sigur că s-o speriat. Pe mine o venit şi m-o chemat o fată de-aci. Zice: nana Stela, zice, hai că o-nviat Sabina. Tulai, Doamne, ne-am speriat”.

Alb la față, nepotul a sunat imediat la SMURD şi la Poliţie.

Vecin: „Personal, eu am văzut sicriul ieşind din curte. Şi-am văzut SMURD-ul, am văzut poliţie şi pe bătrâna dusă, dimimeata, pusă pe targa şi ridicată din curte. Şi sicriul l-am văzut, ieşind din curte”.
Reporter: „Dar ce-a zis lumea, s-a minunat de reînvierea asta?”
Vecin: „Păi cum să nu se minuneze, cum a trăit atâtea zile fără apă, fără mâncare, fără căldură. Vă daţi seama că n-a fost totuna să vezi, după ce-i declarat mort, că se ridică”.

Femeia a ajuns în stare precară la spital.

Dr. Hadrian Borcea, şef UPU Oradea: „La sosirea la UPU era în comă profundă, cu hipotermie severă, stabilă hemodinamic, dar viaţa îi era pusă în pericol de ansamblul acesta, asociere comă şi hipotermie profundă. În astfel de situaţii e o persoană care constată că s-a instalat stopul cardio-respirator sau decesul. Cineva trebuie să aibă competente în a stabili şi una şi cealaltă”.

Ca să descurce iţele şi să vadă cine nu a respectat protocolul, poliţiştii au demarat o anchetă.

Comisar şef Alina Farcuta, purtător de cuvânt IPJ Bihor: „Poliţiştii au întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu, în acest stadiu, faţă de faptă”.

Medicul de familie, cel care a fost chemat de poliţist şi nu a mai ajuns, a refuzat să facă declaraţii în faţa camerei.

Ancheta va stabili dacă are vreo vină pentru cele întâmplate sau dacă nu cumva agentul care nu a sunat la 112 este cel care ar trebui pedepsit.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO