Mihaela Bilic spune că nu ar trebui să ne ferim de mezeluri. Explicațiile nutriționistului
Mihaela Bilic a fost invitată, marți, la emisiunea „La Măruță”, unde a vorbit despre consumul de mezeluri. Nutriționistul spune că atâta vreme cât pe eticheta produselor apar ingrediente curate, atunci acestea sunt sănătoase pentru consum.
Mihaela Bilic a explicat de ce mezelurile nu sunt un produs de care ar trebui să ne ferim atunci când facem cumpărăturile.
„Tot ce veți vedea, ca și la brânzeturi, știți cum scrie pe brânză că un kilogram de brânză se face din 7 litri de lapte, deci în brânză se concentrează proteinele, grăsimea.
Sigur toată lumea a văzut în străinătate, când fac spaniolii și italienii bucățile alea de jambon, acolo când îl vezi după ce a fost uscat, afumat, el este mic ca și volum pentru că a pierdut o parte din apă. Apa este cel mai bun mediu de a dezvolta bacterii și atunci un produs când vrei să-l ții mai mult, îl usuci, scoți apa din el, îi dai sare și condimente care împiedică multiplicarea bacteriană și în felul acesta volumul scade. Deci mezelurile sunt ceva care concentrează grăsimea și proteina din carne”, a explicat nutriționistul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, Mihaela Bilic a spus și care este cantitatea corectă de mezeluri pe care ar trebui să o consumăm.
„Când mâncăm salam, când mâncăm mezeluri tăiem feliuțele subțiri pentru că au gust intens. Și acolo unde porția corectă de carne este 150g, așa o bucată, la mezeluri ajunge la 40-50g. Deci sub 50g e porția corectă. Deci în momentul în care este de bună calitate respectivul produs, că e vorba de salam, că e vorba de jambon, calitatea o citim din ingredientele pe etichetă, atunci trebuie să știm două lucruri: mezelurile nu se mănâncă la fel de des ca și carnea și porția de mezeluri este doar o treime din porția de carne”, a spus aceasta.
Nutriționistul a menționat că în momentul în care alegem un astfel de produs ar trebui să consultăm mai întâi ingredientele de pe etichetă.
„Totdeauna au fost asociate mezelurile cu sursă de nitriți. Nitriții sunt periculoși pentru sănătate, deci se fac niște enunțuri din acestea de breaking news. Uitați-vă pe etichetă. E adevărat, este mai greu, dar uitați-vă pe etichete. Avem mezeluri care nu conțin niciun fel de aditivi, niciun fel de conservanți și în care veți regăsi, așa cum făceau bunicii noștri acasă, ingredientele curate, adică însemnând carne, condimente, sare”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mai multe detalii în video.