O premieră pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, care va avea un nou membru în echipă.

Câinele Aki va fi coleg cu pompierii și îi va ajuta în misiunile de căutare și salvare a persoanelor pierdute sau prinse sub dărâmături.

Aki, un ciobănesc belgian malinois, are șapte luni și se antrenează patru ore pe zi cu Mihai, conductorul lui. Plin de energie și dragoste, micuțul patruped are ca misiune salvarea de vieți, folosind-și simțurile.

Perioada de predresaj durează șase luni și după aceea vom avea un curs de patru luni la Sibiu. Avem patru ore de antrenament pe zi, în fiecare zi”, a spus Mihai Prunaru, conductorul câinelui.

Când vine vorba despre căutare, câinii sunt mult mai pricepuți decât oamenii datorită simțurilor bine dezvoltate. Dacă sunt dresați corect, aceștia pot face diferența dintre viață și moarte.

Într-o căutare de suprafață, deci căutarea unei persoane pierdute în pădure, pot să înlocuiască un dispozitiv de 20-30 de oameni. În dărâmătură sunt în continuare inegalabili”, a explicat președintele Asociației Câini de Salvare Transilvania.

Câinii din rasa ciobănesc belgian malinois sunt cei mai buni când vine vorba de căutare, fiind extrem de inteligenți și ascultători. În România, aceștia sunt folosiți în special de polițiști și jandarmi.