Gospodinele de pe Valea Asăului au îmbrăcat straie populare și au început pregătirile pentru Paște: încodeiatul ouălor
Gospodinele de pe Valea Asăului au îmbrăcat straie populare și au început împreună pregătirile pentru Paște.
La încodeiatul ouălor le-au ajutat cei mici, care au învățat astfel tainele meșteșugului. La final, munca tuturor a fost răsplătită cu gogoși calde și prăjituri de casă.
Gospodinele s-au adunat la șezătoare dis-de-dimineață și au intrat rapid în febra pregătitilor, alături de învățăcei.
Viorica Florian: ”Am învăţat de la bunica mea, a practicat şi mama şi după cum spune părul acum vreo 40 şi ceva de ani. Era metoda lor de a înfrumuseţa masa de Paşti”.
Deși concentrați la ce aveau de făcut, cei mici și-au aruncat, din când în când, privirile asupra unei femei ce răsucea cu spor fusul de tors.
Viorica Chiriluş: ”Era foarte bine cotat lucrul de mână fiecare în casa lui să aibă făcut pentru pat pentru guleraş la o bluziţă.”
Odată terminată munca, oamenii s-au răsfățat cu prăjituri cu mere și gogoși tăiate cu paharul.
Simona Drilea: ”Pentru că este post facem nişte gogoşi de post avem şi nişte cornuleţe de post, pâine şi o să facem şi nişte popcorn în versiunea tradiţională adică nişte floricele”.
De umplutul altor pahare s-au ocupat domnii...
Pentru oaspeți, întreaga scenă s-a simțit ca o călătorie în timp.