Filarmonica din Londra a făcut repetiții pentru Festivalul Enescu pe manele și picamere VIDEO
Orchestra Filarmonică din Londra, unul dintre invitații de gală ai Festivalului George Enescu, a fost nevoită să repete pentru concertul pe care l-a susținut la București cu manele și picamere pe fundal, din cauza celor de la Sala Palatului.
Filarmonica din Londra este una dintre cele mai apreciate orchestre din lume, un motiv în plus pentru ca România să fie mândră că a putut-o avea, din nou, pe lista invitaților de onoare de la Festivalul Enescu.
Cu toate acestea, Filarmonica din Londra a făcut repetițiile pentru recitalul din seara zilei de 9 septembrie concomitent cu un concert de manele și niște lucrări zgomotoase de refacere a acoperișului.
O notă românească autentică în totală disonanță cu cel mai important eveniment de muzică clasică din lume, date fiind restricțiile impuse de pendemie în celelalte țări.
Situația incredibilă a fost dezvăluită de Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu, pe pagina sa de Facebook.
Englezii nu au părut, însă, deranjați, iar rezultatul a fost un concert extraordinar, extrem de bine primit de public.
”Concertul de aseară a fost superb. Am primit reacții extraordinare de la public. Artiști profesioniști 100%.
Dacă vă întrebați cum se face Festivalul Enescu în România...
London Philharmonic Orchestra a repetat azi, la Sala Palatului, pentru concertul de diseară de la Festivalul Enescu, cu manele și picamere pe fundal. Încă nu a intrat în scenă și tradiționala bormașină. Repetițiile LPO erau programate de la 10.00 la 13.00. Sala Palatului, cu care ARTEXIM are contract pe perioada Festivalului, a mai închiriat un spațiu pentru repetiții pentru un concert de manele, de la ora 11.00. E drept, ARTEXIM nu are exclusivitate pe tot spațiul de la Sala Palatului, dar cum suprapui două repetiții de concerte într-o clădire fără izolare fonică? Iar de la 10.00 au început și reparațiile la acoperișul Sălii Palatului, cu picamere și arzător de smoală”, a scris Oana Marinescu.
”Festivalul Enescu, manelele și bormașina”
Jurnalistul Vitalie Cojocari a prezentat chiar și o înregistrare video care surprinde momentele cât se poate de jenante pentru oficialii români: manele la maximum și zgomote de bormașină și picamere, în timp repetițiilor Filarmonicii din Londra.
”Festivalul Enescu, manelele și bormașina
Vecinul care pune manele în cel mai nepotrivit moment, când este nevoie de liniște ori de concentrare pentru o anumită activitate cognitivă.
Vecinul care dă cu bormașina când ți-e lumea mai dragă.
Cine nu a avut un astfel de vecin prin preajmă?
Dacă noi suntem cumva obișnuiți, oare ce zic oaspeții care ne vin în țară?
London Philharmonic Orchestra(LPO), una din cele mai cunoscute și respectate orchestre la nivel mondial, cu o istorie impresionantă, a avut parte de ambele experiențe. Și de manele, și de bormașină, De fapt, de ceva și mai dur: au avut parte de picamer.
Ce s-a întâmplat?
LPO este invitată la Festivalul Enescu, iar ieri a vrut să țină o repetiție în Sala Palatului, să se pregătească temeinic pentru concert. Ți-ai găsit. Pe acoperișul Sălii Palatului au început niște lucrări de renovare. Inclusiv cu sunete de picamer, care nu pot fi integrare într-o operă clasică.
Dar nu este totul. Dintr-o sală vecină celei în care făcea repetiția au răsunat… manele la volum maxim.
Acest lucru nu avea cum să nu deranjeze artiștii care au nevoie de o acustică impecabilă și de o liniște totală ca să se concentreze. Dacă ați fost la un concert de muzică clasică știți cât de mult contează cele două elemente.
Nu este clar de ce administratorii Sălii Palatului au permis cele două situații, reparațiile cu picamerul și ceva concert de manele într-o sală alăturată în timpul unei repetiții importante, se întreabă organizatorii unuia dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional?
Organizatorii mi-au dat și o înregistrare audio. O ascultați aici. Se aud și manelele, dar și lucrările”, a scris Vitalie Cojocari pe pagina sa de Facebook.
A 25-a ediție a Festivalului George Enescu se desfășoară în perioada 28 august – 26 septembrie la București, la Ateneul Român și Sala Palatului.
3.500 de artiști străini și 1.000 români vor urca pe scenele celei mai scumpe ediții din istorie, în timp ce 34 de orchestre vor cânta în cadrul celui mai mare și mai valoros eveniment cultural organizat vreodată de România.