Festin caritabil organizat la Oradea. Bucatele făcute după rețete ucrainene, gătite chiar de refugiați
Sute de găluște, dulci sau sărate, cu brânză sau fructe, dar și turte sau papanași au delectat papilele degustătorilor la un mic festin caritabil, "cu specific", organizat la Oradea.
Bucatele au fost făcute după rețete ucrainene, și au fost gătite de câțiva refugiați care au rămas, pentru o vreme, în Bihor. Ca răsplată pentru bunătăți, oaspeții au donat diverse sume de bani, cu care asociația organizatoare să îi poată ajuta, mai departe, pe refugiați.
Degustarea a fost pregătită de câțiva refugiați ucrainieni, sosiți în Oradea acum aproape o jumătate de an.
Natalia: „Bunicile m-au învățat să gătesc. Știu să fac găluște ucrainene și papanași. Aluatul mi-l face soțul meu. E destul de simplu, din patru ingrediente: ulei, apă fierbinte, făină și ou”.
Oaspeții au fost încântați de gustul delicateselor.
Printre degustători s-au aflat și conaționali de-ai bucătarilor, sau moldoveni.
Degustarea a avut și un scop caritabil.
George Marius Șinca, președinte Asociația Șinca: „Este, pe de o parte, un eveniment umanitar, și de stângere de fonduri. Pe de altă parte, vrem să promovăm cultura culinară a oaspeților noștri din Ucraina”.
Din cei 2.500 de refugiați ajunși în Bihor pe care asociația i-a ajutat, câteva zeci s-au stabilit, cel puțin pentru o vreme, la noi în țară.