Familiile regale din lume în 2021. De la pierderea celor mai îndrăgiți suverani, la scandaluri fără precedent

Meghan şi Harry, prima apariţie publică de la retragerea lor din familia regală britanică
Getty

2021 a fost un an plin de evenimente și pentru familiile regale din întreaga lume. Iată cele mai remarcabile momente.

 

Familia Regală Britanică

 

Prințul Harry și Meghan Markle, interviu cu Oprah Winfrey

 

În luna martie a anului 2021, Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, acordau un interviu pentru Oprah Winfrey în care făceau atât dezvăluiri din interiorul Casei Regale Britanice, cât și acuzații grave.

Harry şi Meghan au acuzat un membru al familiei regale, pe care nu l-au numit, că a ridicat semne de întrebare în legătură cu culoarea pielii copilului lor, Archie, înainte ca acesta să se nască. Harry a mai susţinut că familia sa şi prinţul Charles i-au “tăiat literalmente sursele de finanţare” la începutul anului 2020.

Citește și
printesa mako
FOTO Fosta prințesă japoneză Mako se mută la New York alături de soțul ei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Reacția Palatului Bukingham nu a întârziat să apară.

Acuzațiile de rasism făcute de Harry și Meghan sunt „îngrijorătoare” și vor fi adresate în privat de Familia Regală, s-a transmis într-un comunicat.

Palatul a anunțat că „amintirile pot varia”, dar problemele sunt „luate în serios”.

În comunicat se menționează că Familia Regală este „întristată” să afle cât de grei au fost ultimii ani pentru cuplu.

„Harry, Meghan și Archie vor fi mereu membri foarte iubiți ai acestei familii”, a transmis Palatul Buckingham.

 

A murit Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a

 

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta, s-a stins din viață pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Familia Regală a transmis un mesaj pe rețelele sociale: „Cu o durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat pașnic în această dimineață la Castelul Windsor. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care îi deplâng trecerea în neființă”.

Pe data de 16 februarie 2021, Prințul Philip se interna într-un spital privat din Londra. În acea perioadă a fost supus unei intervenții pentru o problemă cardiacă preexistentă.

În urma decesului său, Regina Elisabeta s-a mutat definitiv la Windsor.

 

Prințul Harry și Meghan Markle, părinți pentru a doua oară

 

În luna iunie, Prințul Harry și Meghan Markle anunțau că au devenit părinți pentru a doua oară. Fiica lor poartă două nume simbolice: Diana - după regretata mamă a prințului, și Lilibet - un omagiu adus Reginei Elisabeta, alintată astfel.

Lili este al 11-lea strănepot al reginei, după fratele ei mai mare, Archie, și copiilor prințului William George, verii ei Charlotte și Louis.

Fetița este, de asemenea, al cincilea nepot al prințului Charles. Fratele ei mai mare, Archie are doi ani.


Operațiunea „London Bridge”

 

În septembrie 2021, anumite detalii din planul guvernului britanic pentru ceea ce se va întâmpla în zilele de după moartea reginei Elisabeta a II-a – Operațiunea Londron Bridge și ținut secret – au apărut în presă.

De-a lungul timpului au ieșit la iveală anumite detalii, cum ar fi faptul că premierul va fi anunțat de deces printr-un apel telefonic în care i se va transmite „London Bridge is down”, dar lunile trecute Politico a obținut câteva documente cu mai multe detalii.

În primele ore după deces, va avea loc o “cascadă de apeluri”, fiind informați premierul, secretarul de cabinet și câțiva miniștri și oficiali importanți. Pe plan intern aceasta zi va fi numită Ziua D, iar fiecare zi care trece va purta denumirea de Ziua D+1, Ziua D+2 și tot așa.

Un alt aspect privește partea de social media. Site-ul familiei regale va fi făcut negru și va exista o declarație scurtă care confirmă moartea reginei.

Mai multe detalii AICI.

 

Apar problemele de sănătate pentru Regina Elisabeta

 

În octombrie, Regina Elisabeta a fost văzută marţi în timp ce mergea cu un baston, utilizând pentru prima dată acest accesoriu în cadrul unui eveniment public după anul 2004, când a suportat o operaţie la un genunchi.

Suverana britanică, în vârstă de 95 de ani, a asistat la o ceremonie organizată la Catedrala Westminster din Londra cu ocazia centenarului Royal British Legion, o organizaţie care îi sprijină pe soldaţii şi veteranii din armata britanică.

Tot în luna octombrie, medicii au sfătuit-o pe Regina Elisabeta să renunțe la alcool pentru a se asigura că va fi cât se poate de sănătoasă pentru programul încărcat din această toamnă, dar și pentru Jubileul de Platină din iunie 2022.

 

Regina Elisabeta a anulat Crăciunul la Sandringham

 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a anulat tradiţionala petrecere a Crăciunului la Sandringham, din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19 provocate de varianta Omicron. Regina a petrecut la Windsor, cu mai mulți membri ai familiei regale.


Familia Regală a Suediei

 

Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia au devenit părinți pentru a treia oară

 

În luna martie, Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia au devenit părinți pentru a treia oară, aceasta dând naștere tot unui băiat.

El ocupă locul al şaptelea în ordinea de succesiune la tronul Suediei şi este cel de-al optulea nepot al regelui Carl XVI Gustaf şi al reginei Silvia.


Prințul Julian al Suediei este botezat

 

Cel de-al treilea copil al Prințului Carl Philip și al Prințesei Sofia a fost botezat în august, cu numele de Julian. Ceremonia a avut loc la biserica castelului din Drottningholm, reşedinţa cuplului regal, în vestul oraşului Stockholm.


Familia Regală Belgiană

 

Prințesa Elisabeta a Belgiei studiază la Academia Militară

 

Prințesa Elisabeta a Belgiei a devenit prima femeie din familia regală care a renunțat la rochii și a îmbrăcat uniforma militară.

Odată ce va absolvi, tânăra moștenitoare va avea funcția de șef al armatei. Viitoarea regină a belgienilor va urma apoi cursurile unei universități civile.


Familia Regală Olandeză

 

Familia regală olandeză poate încheia o căsătorie între persoane de același sex fără a renunța la tron

 

În luna octombrie, premierul olandez anunța că Familia Regală Olandeză va putea încheia o căsătorie între persoane de același sex fără să renunțe la tron.

„Cabinetul nu consideră că un moștenitor sau regele ar trebui să abdice de la tron dacă ar dori să se căsătorească cu o persoană de același sex”, a transmis premierul.


Familia princiară din Liechtenstein

 

A murit Prinţesa Maria de Liechtenstein

 

Prinţesa Maria, soţia Principelui de Liechtenstein Hans-Adam al II-lea, a încetat din viaţă în august, la vârsta de 81 de ani, după ce a suferit un atac cerebral.

„Familia Regală a României a aflat cu nespusă tristețe de trecerea la Domnul a Alteței Sale Serenisime Principesa Maria, suverana-consort a Principatului Liechtenstein. (...) Dumnezeul să o odihnească în pace!”, a transmis Familia Regală a României.

La acel moment, Liechtensteinul declara o perioadă de șapte zile de doliu național.


Familia Imperială din Japonia

 

Prințesa Mako a Japoniei s-a căsătorit

 

Prinţesa Mako, nepoata împăratului Japoniei, s-a câsătorit, în octombrie, cu iubitul ei din vremea studenţiei, după 3 ani de presiuni și scandaluri.

„Pentru mine, Kei este o persoană de neînlocuit, iar pentru amândoi, căsătoria a fost o alegere necesară pentru a ne împlini şi preţui iubirea”, a transmis prințesa.

„O iubesc pe Mako. Vreau să-mi petrec singura viaţă pe care o am alături de persoana iubită. Până acum ne-am împărtăşit mereu sentimentele, şi la bucurie, şi la tristeţe”, a răspuns soțul ei.

Nu a fost o nuntă după ritualurile tronului crizantemei, pentru că fosta prinţesă nu a părăsit doar palatul, ci şi familia imperială. Aşa cere legea pentru femeile din familia monarhului nipon care se căsătoresc cu un om de rând, fără sânge albastru. Este prevăzută şi o compensaţie financiară, dar nepoata împăratului nu a vrut să primească aceşti bani.

Fosta prințesă Mako se mută la New York

 

Iar în noiembrie, fosta prințesă Mako s-a mutat la New York alături de soțul ei, după ce a părăsit familia imperială din Japonia.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Barbados a ieșit de sub conducerea Reginei Elisabeta. Prințul Charles i-a ținut locul suveranei la ceremonie
Barbados a ieșit de sub conducerea Reginei Elisabeta. Prințul Charles i-a ținut locul suveranei la ceremonie

Barbados a devenit luni republică, întrerupând legăturile imperiale şi domnia reginei Elisabeta a Marii Britanii, la 400 de ani de la sosirea navelor engleze pe insula din Caraibe.

FOTO Fosta prințesă japoneză Mako se mută la New York alături de soțul ei
FOTO Fosta prințesă japoneză Mako se mută la New York alături de soțul ei

Fosta prinţesă japoneză Mako, care şi-a pierdut titlul imperial după ce s-a căsătorit, la sfârşitul lunii octombrie, cu Kei Komuro, un cetăţean care nu are titluri nobiliare, a plecat duminică împreună cu soţul său la New York, unde urmează să locuiască.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.