Expoziție inedită dedicată regalității într-o comună din județul Alba. Fostul principe Nicolae a fost prezent

×
Codul embed a fost copiat

O expoziție inedită dedicată regalității a avut loc duminică în comuna Ighiu, din județul Alba.

Colecția impresionantă cu exponante unice, de o valoare inestimabilă, care au aparținut casei regale a României, este proprietatea unui pasionat de istoria monarhiei.

Sute de decorații, cărți rare, corespondență și fotografii au spus povestea regilor și reginelor României.

Fostul Principe Nicolae a fost prezent la eveniment, și a rămas impresionat de exponatele unicat.

Colecţia apartine unui localnic din comuna Ighiu, care a reuşit în timp să achiziţioneze atât din ţară, cât şi din străinătate, obiecte unicat ce au aparţinut casei regale. Fotografii cu regele Carol I şi regina Elisabeta, regele Ferdinand şi Regele Mihai au spus o parte din povestea monarhiei.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Am văzut pentru prima dată anumite cărți, poze și alte obiecte foarte frumoase, importante și o să plec de aici cu amintiri frumoase și la gând la fiecare rege și regina care au făcut lucruri mari pentru țara noastră”, a declarat fostul Principe Nicolae.

Unul dintre cele mai valoroase exponate din colecţie este colanul Ordinului Naţional Ferdinand I, atribuit celor ce au avut o implicare aparte în formarea României Mari.

Colecția este foarte valoroasă atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere pecuniar, avem piese unice care pe piața liberă s-ar preta la 40-50.000 de euro”, a transmis directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Piese rare din punct de vedere istoric sunt cele care îi reprezintă pe Carol și pe Elisabeta, sunt primii regi ai României, fotografii ce au supraviețuit destul de puțin până la noi”, a explicat un muzeograf.

Colecţionarul este pasionat de istoria monarhiei şi în timp a reuşit să cumpere obiectele unicat, iar acum a vrut ca acestea să poată fi admirate de toţi românii. Iar vizitatorii au fost impresionaţi de colecţia ce conţine peste 150 de obiecte autentice, ce au aparţinut casei regale.

„Perioada regalităţii începând cu regele Carol şi terminând cu regele Mihai, au făcut paşi pozitivi şi România s-a dezvoltat datorită acestei perioade deosebite”, a spus primarul comunei Ighiu.

„Expoziţia este fascinantă. Când pătrunzi în acest spaţiu unde sunt exponatele ai impresia ca simţi povestea lor, simţi energia lor. M-a impresionant extraordinar de mult poza reginei Elisabeta cu principesa Mărioara”, a spus o localnică.

„Expoziţia este un lucru unic pentru localitatea noastră, o expoziţie excepţională. Cartea de aur mi-a atras atenţia mai ales ca în ea regăsim evenimentele principale ale regalităţii”, a spus o vizitatoare.

Colecţia a putut fi admirată doar o zi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Fostul principe Nicolae nu spune “Nu” politicii. De la cine a primit oferte deja
Fostul principe Nicolae nu spune “Nu” politicii. De la cine a primit oferte deja

Fostul principe Nicolae a afirmat duminică, referitor la o eventuală implicare în politică, că este deschis la orice variantă în viitor, dar că momentan îi este bine aşa.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.