Donarea de sânge în 2024. Câți bani primește o persoană care donează

donare de sange
iStock

Românii care vor să doneze sânge vor obține mai mulți bani în 2024. Tichetele de masă au o valoare de patru ori mai mare față de anul trecut.

Măsura vine pentru a încuraja cât mai mulți oameni să doneze sânge. Ministerul Sănătății a reușit să mobilizeze românii încă din primele zile de lucru ale anului 2024, când centrele de transfuzii din țară au fost pline, semn că măsura i-a făcut pe oameni să meargă să doneze sânge.

Donarea de sânge în 2024, plătită mai bine

Marcel Boloș a anunțat că valoarea tichetelor destinate donatorilor de sânge crește în anul 2024. Suma alocată va ajunge la 280 de lei, comparativ cu suma anterioară de 67 de lei.

"Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va ajunge la 280 de lei începând cu data de 1 ianuarie 2024. Aceasta este informația pe care am prezentat-o la ultima ediție a programului Fidelis din acest an. Practic, în bugetul pentru anul 2024 se va include finanțare pentru a permite creșterea valorii tichetelor destinate donatorilor de sânge de patru ori, de la 67 de lei la 280 de lei", a explicat Marcel Boloș.

Marcel Boloș a subliniat că această măsură reprezintă o formă de recunoaștere pentru cei care contribuie la salvarea de vieți.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ulterior, ministrul a oferit și un bilanț al impactului pozitiv al donațiilor. Potrivit acestor date, în 2023 au fost salvate 15.000 de vieți datorită generozității donatorilor.

"Consider că este o modalitate de apreciere pentru cei care aleg să ofere șansa la viață celor aflați în nevoie. Bilanțul impresionant al donatorilor-investitori care s-au implicat în campania 'România are sânge de rocker, acum și de investitor' în 2023 este următorul: 15.000 de vieți salvate și peste 522 de milioane de lei investite", a adăugat ministrul.

Beneficii pentru cei care donează sânge

Există numeroase beneficii asociate donării de sânge, inclusiv consolidarea imunității organismului și reducerea riscului de paralizie și accident vascular cu 30%.

Pe lângă acestea, donatorii români primesc și:

Un set complet de analize.

· Adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pe metrou și STB.

· zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate.

· Bonuri de masă valabile până la finalul anului.

Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Donarea de sânge aduce beneficii pentru sănătatea fizică. Acest lucru poate:

• Reduce stresul

• Îmbunătăți starea ta emoțională

• Aduce beneficii sănătății tale fizice

• Ajuta la eliminarea sentimentelor negative

Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier, conform unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord.

Cine nu poate dona sânge

Poate dona sânge orice cetățean român cu domiciliul în România sau oricărui cetățean al Uniunii Europene care își are reședința în România, care se află într-o stare de sănătate bună și care respectă regulile referitoare la recoltarea de sânge total și componente sanguine de origine umană.

Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele criterii:

· Vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.

· Greutatea să fie peste 50 de kilograme.

· Pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut.

· Tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 de mmHg.

· Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.

· Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală.

· Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare.

· Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Există anumite boli care exclud donatorii, cum ar fi hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă, cancerul, printre altele.

Înainte de a dona ar trebui să mănânci un mic dejun ușor. E permis să bei ceai sau cafea, dar nu ai voie să fumezi cu o oră înainte și după donare.

De asemenea, trebuie să fii odihnit atunci când donezi sânge.

Există criterii de excludere permanentă și temporară, care includ afecțiuni cardiovasculare, traumatisme craniene, alcoolism cronic, boli psihice, diabet zaharat, tuberculoză, anemie, vaccinări recente, sarcină, alăptare, tratamente dentare, consum de alcool sau medicamente, printre altele.

De asemenea, există criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereză, care includ niveluri scăzute de trombocite, pat vascular necorespunzător, hipocalcemie, tratament cu antiagregante plachetare, corticosteroizi sau anticoagulante.

Găsești AICI toate centrele de donare din România.

Număr mai mare de persoane care donează

Din 15 ianuarie, cei care doresc să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină București vor trebui să facă programare, întrucât numărul mare de donatori din ultimele zile a impus această decizie.

Această măsură vine în contextul în care valoarea tichetelor pentru donatori a crescut de la 67 lei la 280 lei. Restricții similare au fost impuse și în alte orașe, precum Ploiești, Iași, Craiova, Constanța și Cluj.

Numărul donatorilor de sânge a crescut chiar și de 10 ori la unele centre de transfuzii, după ce tichetele pentru donatori au fost majorate de la 67 de lei la 280 de lei în 2024.

În mod normal, mai puțin de 2% dintre români donează sânge, adică aproximativ 200.000 de oameni.

Însă în acest an, aglomerația în centrele de donare s-a accentuat. Încă din 3 ianuarie, oamenii s-au aliniat la cozi pentru a dona sânge.

În București, în anul 2023, în medie, 170 de persoane intrau zilnic în Centrul de Transfuzie Sanguină. Totuși, numărul donatorilor a fost uneori și dublu în primele zile ale anului 2024.

Și în alte orașe numărul donatorilor s-a dublat, iar unele centre au luat măsura programărilor, ca să nu depășească capacitatea maximă de recoltare.

„Comparativ cu aceleași zile de lucru ale anului precedent, este o creștere undeva în jur de 70%-80%. Pe 4 ianuarie, s-a înregistrat aproape chiar o dublare a numărului de donatori“, a transmis Lucia Grijac, medic primar, consultații donator, Centrul de Transfuzie Sanguină București.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
O femeie a crezut că a cumpărat două iPhone-uri, dar a rămas șocată când a deschis cutiile. Ce era, de fapt, în interior
O femeie a crezut că a cumpărat două iPhone-uri, dar a rămas șocată când a deschis cutiile. Ce era, de fapt, în interior

O femeie care și-a comandat două telefoane iPhone de la același vânzător online a rămas șocată atunci când a primit pachetul și a văzut ce se afla, de fapt, în interior.

Cele mai ciudate lucruri pe care le fac pasagerii în avion. Intră desculți în baie sau se servesc singuri cu băuturi
Cele mai ciudate lucruri pe care le fac pasagerii în avion. Intră desculți în baie sau se servesc singuri cu băuturi

O însoțitoare de zbor a dezvăluit care sunt cele mai ciudate lucruri pe care pasagerii le fac în avion.

Un cuplu și-a expediat din greșeală pisica într-un pachet de retur. Unde a ajuns animalul după șase zile. „O glumă”
Un cuplu și-a expediat din greșeală pisica într-un pachet de retur. Unde a ajuns animalul după șase zile. „O glumă”

Un cuplu din Utah și-a expediat din greșeală pisica într-un pachet de retur Amazon. Animalul a stat fără mâncare sau apă timp de șase zile.

 

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.