Descoperire inedită într-un mormânt egiptean. Ce s-a găsit printre artefacte


Ultimul update: Sambata 06 Aprilie 2019 16:59
Data publicarii: Sambata 06 Aprilie 2019 16:50
Categorie: Stiri Diverse
Sohag, egipt, mormant egiptean

Sute de șoareci mumificați se numără printre obiectele descoperite într-un mormânt descoperit recent lângă orașul egiptean Sohag.

Șoarecii și alte animale înconjurau două corpuri umane mumificate, iar camera de înmormântare conține picturi detaliate despre procesiuni funerare și oameni care lucrează pe câmp, scrie BBC.

Experții spun că mormântul are peste 2000 de ani și se crede a fi locul de odihnă al unui înalt funcționar numit Tutu și al soției sale. A fost descoperit în luna octombrie, când contrabandiștii au fost prinși săpând ilegal după artefacte.

Ministerul egiptean al Antichităților speră că descoperirile vor atrage vizitatorii în orașul din deșert, aflat la 390 km sud de Cairo, în apropierea Nilului.

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem de Antichități din Egipt, a declarat că este un "mormânt frumos și colorat" și "una dintre cele mai interesante descoperiri din zonă". De la revolta din 2011, instabilitatea politică și insecuritatea țării au lovit industria turismului. Ministerul speră că această nouă atracție va ajuta la atragerea vizitatorilor înapoi.

Ce s-a găsit printre artefacte

Trupurile mumificate ale unei femei și un băiat, ambii din epoca Ptolemeică au fost expuse în fața mormântului. Femeia se crede că avea între 35 și 50 de ani când a murit în timp ce băiatul avea 12-14 ani.

Mai mult de 50 de șoareci mumificați, pisici și păsări au fost de asemenea descoperite. Printre alte comori găsite în interiorul mormântului au fost și câteva de fragmente de fețe vopsite, folosite drept ca obiecte decorative.

Potrivit Ministerului Antichităților, prezentarea acestui mormânt nou descoperit a avut ca scop "atragerea atenției lumii asupra civilizației și antichităților Egiptului".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO