De ce nu trebuie să lași rufele în mașina de spălat mult timp după spălare - Obiceiuri care îți vor distruge hainele

Masina de spalat rufe
Shutterstock

Cu toții am făcut asta de multe ori și probabil o vom face din nou: lăsăm hainele umede în mașina de spălat pentru ore întregi (sau chiar mai mult), fie pentru că le-am uitat acolo, fie pentru că nu am avut timp să le mutăm în uscător sau să le întindem.

Află cât de dăunător poate fi acest lucru atât pentru rufe, cât și pentru mașina de spălat în rândurile de mai jos.

Cât timp poți lăsa rufele în mașina de spălat după spălare

Potrivit specialiștilor în domeniu, hainele spălate nu ar trebui lăsate în mașina de spălat mai mult de 8 ore, potrivit Apartmenttherapy.com. Cu toate acestea, este important de menționat că sunt mai multe aspecte de luat în considerare decât doar timpul pentru a preveni ca hainele tale să capete miros neplăcut și să formeze mucegai, în special dacă ai obiceiul de a-ți lăsa rufele să stea ore în șir în mașina de spălat. Iată care sunt acestea:

Nu lăsa haine umede în coșul de rufe

Atunci când lași hainele umede în partea de jos a coșului de rufe, acestea pot căpăta un miros neplăcut înainte de a le spăla. Agață articolele umede sau ude, cum ar fi hainele de la sală, într-un loc, cum ar fi pe balcon sau în curte, înainte de a le spăla, astfel încât restul din coșul de rufe să nu dezvolte mucegai sau să capete miros neplăcut.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Evită supraîncărcarea mașinii de spălat

Un alt sfat simplu de prevenire pentru a evita ca hainele să capete miros neplăcut în mașina de spălat este să eviți să o supraîncarci până sus. O mașină de spălat plină nu permite ca hainele să se învârtă și să se miște, iar detergentul nu va ajunge la toate, ceea ce face ca unele haine să se simtă și să miroasă mai curat decât altele.

Curăță mașina de spălat

Mulți oameni nu realizează că trebuie să-și curețe mașina de spălat pentru a preveni sau elimina mucegaiul. Mașinile de spălat cu încărcare frontală, în special, sunt predispuse să capete mucegai, în special în garnitura de cauciuc. Tocmai de aceea este recomandat să evităm să lăsăm hainele umede în mașina de spălat peste noapte.

Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când lași rufele în mașina de spălat timp de mai mult de 8 până la 12 ore, mașina nu are ocazia să respire din cauza umezelii excesive pentru o perioadă prelungită. Astfel, mașina nu are timp să se usuce între cicluri. Dacă lași frecvent rufele în mașina de spălat peste noapte, ar trebui să verifici garnitura de cauciuc pentru mucegai, precum și drenajul de unde apa iese pentru a vedea dacă s-a acumulat mizerie.

O altă recomandare este să lași ușa mașinii de spălat deschisă peste noapte pentru a ajuta la uscarea mai rapidă.

Ce se întâmplă le lași o perioadă îndelungată

Lăsarea hainelor umede în mașina de spălat pentru o perioadă prelungită poate avea consecințe neplăcute asupra aspectului și mirosului acestora, precum și asupra mașinii de spălat în sine. Există mai multe motive pentru care este important să scoatem hainele imediat ce ciclul de spălare s-a încheiat și să le uscăm corespunzător.

Primul motiv este legat de dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor. Mașina de spălat este un mediu umed și întunecat, ceea ce îl face propice pentru creșterea și multiplicarea acestor organisme. Atunci când lăsăm hainele umede în mașină, umiditatea rămâne blocată în interior, creând un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.

Aceste organisme pot provoca mirosuri neplăcute și pot deteriora materialul hainelor. De asemenea, pot fi un factor de risc pentru sănătatea noastră, deoarece pot provoca reacții alergice și probleme respiratorii.

Un alt motiv este legat de mirosul neplăcut al hainelor. Atunci când lăsăm hainele umede în mașina de spălat pentru o perioadă lungă de timp, ele se pot usca și pot dezvolta un miros neplăcut, de umed.

Acest miros poate fi foarte persistent și poate fi greu de eliminat chiar și după spălarea ulterioară a hainelor. De asemenea, mirosul poate afecta și alte haine spălate în mașină, scrie DailyMail.com.

Pe lângă mirosurile neplăcute, lăsarea hainelor umede în mașina de spălat poate duce și la apariția mucegaiului în garnitura de cauciuc a mașinii. Acest lucru poate afecta nu doar mirosul hainelor, ci și funcționarea mașinii de spălat în sine.

Mucegaiul poate deteriora garnitura de cauciuc, ceea ce poate duce la scurgeri de apă sau la probleme de etanșeitate. De asemenea, poate afecta performanța mașinii de spălat iar într-un final se va strica.

Pentru a evita aceste probleme, este recomandat să scoatem hainele imediat ce ciclul de spălare s-a încheiat și să le agățăm sau să le uscăm în mod corespunzător.

Obiceiuri pe care să le eviți când folosești mașina de spălat

Când folosești mașina de spălat, există câteva obiceiuri pe care ar trebui să le eviți pentru a preveni deteriorarea hainelor și a electrocasnicului, după cum urmează:

Nu supraîncărca mașina de spălat

Este tentant să pui cât mai multe haine în mașină pentru a economisi timp, dar supraîncărcarea poate duce la spălarea ineficientă a hainelor și la deteriorarea mașinii, potrivit Choice.com.au.

Evită folosirea excesivă a detergentului

Mai mult detergent nu înseamnă neapărat haine mai curate. Folosirea excesivă a detergentului poate lăsa reziduuri pe haine și poate afecta performanța mașinii de spălat.

Nu amesteca hainele colorate cu cele albe

Pentru a preveni decolorarea hainelor, este recomandat să separi hainele colorate de cele albe. În acest fel, vei evita transferul culorilor în timpul ciclului de spălare. Dacă ai haine noi care pot păta, spală-le separat sau folosește o pungă de spălare pentru a le proteja.

Nu lăsa hainele umede în mașină

Așa cum am menționat anterior, lăsarea hainelor umede în mașina de spălat pentru o perioadă lungă de timp poate duce la dezvoltarea mirosurilor neplăcute și a mucegaiului. Scoate hainele imediat ce ciclul de spălare s-a încheiat și usucă-le în mod corespunzător.

Evită utilizarea programelor de spălare greșite

Diferite programe de spălare sunt concepute pentru diferite tipuri de haine și niveluri de murdărie. Este important să alegi programul potrivit pentru a obține cele mai bune rezultate de curățare și pentru a preveni deteriorarea hainelor.

Ai grijă de mașină de spălat

Pentru a prelungi viața mașinii de spălat, este important să acorzi atenție întreținerii. Curăță regulat filtrul și tamburul mașinii, verifică și curăță garnitura de cauciuc și asigură-te că mașina este bine ventilată pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Distracție ca în „epoca de aur a comunismului”, de 1 Mai, în Poiana Brașov. „Nu ştiu ce înseamnă pionier”
Distracție ca în „epoca de aur a comunismului”, de 1 Mai, în Poiana Brașov. „Nu ştiu ce înseamnă pionier”

Cum 1 Mai a picat în mijlocul săptămânii, mulți au avut la dispoziție doar o zi pentru munte. S-a dovedit însă norocoasă, pentru că traficul pe DN1 a fost liniștit, și au apucat să viziteze mai multe locuri.

Ziua de 1 Mai, petrecută printre animale. Surpriza de care au avut parte românii care au mers la Grădina Zoo din București
Ziua de 1 Mai, petrecută printre animale. Surpriza de care au avut parte românii care au mers la Grădina Zoo din București

De 1 Mai a fost petrecere la grădina zoologică din Capitală. Sute de copii au venit să vadă animalele și au rămas la picnic. Organizatorii le-au pregătit diverse activități și ateliere de pictură.  

Cel mai bun loc din România pentru iubitorii de parapantă. Zona permite o decolare perfectă
Cel mai bun loc din România pentru iubitorii de parapantă. Zona permite o decolare perfectă

Cine dorește să își simtă pulsul are de unde alege. În multe locuri din țară se practică sporturi extreme și numărul amatorilor crește.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.