Consumul de carne de pui a atins un record la nivel mondial. Creșterea, vizibilă și în România

×
Codul embed a fost copiat

Consumul de carne de pui a atins un record la nivel mondial, iar creșterea este vizibilă și în România.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an, potrivit Institutului Național de Statistică. Partea bună este că cea mai mare parte din consum se produce în fermele din țară. La consumul de carne de vită, cantitățile sunt mici, pentru că este mult mai scumpă.

La grătar, sub formă de șnițel sau în supă, românii mănâncă tot mai multă carne de pui. Din 2015, consumul și producția au crescut anual cu aproape trei procente.

Anual, într-un hypermarket se vând peste 3.000 de tone de carne de pui. Este cantitatea pe care o consumă un român în 2017, adică 25 de kilograme. De atunci, consumul a crescut cu trei kilograme, asta înseamna că mai adăugăm șase caserole. Și uite așa am ajuns să consumăm 28 de kilograme de pui pe an.

De unde provine carnea de pasăre, în România

Anul trecut s-au consumat în România 500.000 de tone de carne de pasăre. Peste 90 la sută din carne provine din fermele noastre. Producătorii trimit însă la export părțile cele mai apreciate din pui: pieptul și pulpele dezosate. Numai anul trecut au exportat 150.000 de tone.

Citește și
pui
Video. O grămadă de carne crudă de pui a ajuns printre bagajele călătorilor pe un aeroport din SUA
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Într-un hypermarket din Capitală se vând anual peste trei milioane de aripioare de pui din România.

Camelia Popescu, director de comunicare al hypermaketului: ”Mult mai puțin căutat, sub 10 la sută din volum, vindem pui întreg. Pe zona aceasta de pui crescut cu vegetale, fără antibotice, cocoșel de munte, se observă o creștere foarte mare în vânzări.''

Deși este prima alegere de consum, carnea de porc este în ușoară scădere. De la 38 de kilograme în 2019, la 37 de kilograme un an mai târziu. Dar importăm multă carne de porc din Spania și Germania.

Reprezentant al unei asociații de producători: ”Dacă până acum trei, patru ani, înainte de situația cu pesta porcină africană, producția autohtonă de carne de porc acoperea peste 70% din consumul de porc. La ora actuală această valoare s-a redus și a ajuns la undeva la 20%.”

Prețul mare al cărnii de vită se reflectă și în consum - doar 5,4 kilograme de carne consumă anual un român, conform INS.

Nicoleta Lung, procesator de carne de vită: ”Să zicem că dacă avem un consum de 100 de tone de carne de porc, la bovină am avea 50. Din păcate, pentru noi, ca populație, efectivul de bovine este în scădere, într-o scădere accentuată.''

Și consumul cărnii de oaie este redus. Chiar dacă țara noastră se află pe primele locuri din lume cu cele mai mari cantități de carne de oaie la export, un român mănâncă, în medie, puțin peste două kilograme pe an.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite de inspectorii ANSVSA în mai multe magazine din țară
Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite de inspectorii ANSVSA în mai multe magazine din țară

Peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari, în mai multe magazine din țară.

Video. O grămadă de carne crudă de pui a ajuns printre bagajele călătorilor pe un aeroport din SUA
Video. O grămadă de carne crudă de pui a ajuns printre bagajele călătorilor pe un aeroport din SUA

O grămadă de carne crudă de pui a surprins și dezgustat pasagerii de pe aeroportul din Seattle, Washington, când a apărut pe banda de bagaje, la terminalul de sosiri, scrie Mirror.co.uk.

FOTO. Un cub de carne de pui, printre bagajele călătorilor. Descoperire dezgustătoare pe un aeroport
FOTO. Un cub de carne de pui, printre bagajele călătorilor. Descoperire dezgustătoare pe un aeroport

Un cub de carne de pui de dimensiunea unei valize a apărut pe banda de bagaje a unui aeroport din Seattle, după ce a ieșit din ambalaj.

Zeci de tone de carne de pui cu salmonella ajung în România din Polonia. Cum ne ferim de intoxicație
Zeci de tone de carne de pui cu salmonella ajung în România din Polonia. Cum ne ferim de intoxicație

Aveți grijă ce carne de pui cumpărați și cum o manevrați. Inspectorii sanitar-veterinari spun că tot mai multe loturi care vin din import, în principal din Polonia, sunt depistate cu salmonella, o bacterie periculoasă pentru oameni.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.