Consumul de carne de pui a atins un record la nivel mondial. Creșterea, vizibilă și în România

×
Codul embed a fost copiat

Consumul de carne de pui a atins un record la nivel mondial, iar creșterea este vizibilă și în România.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an, potrivit Institutului Național de Statistică. Partea bună este că cea mai mare parte din consum se produce în fermele din țară. La consumul de carne de vită, cantitățile sunt mici, pentru că este mult mai scumpă.

La grătar, sub formă de șnițel sau în supă, românii mănâncă tot mai multă carne de pui. Din 2015, consumul și producția au crescut anual cu aproape trei procente.

Anual, într-un hypermarket se vând peste 3.000 de tone de carne de pui. Este cantitatea pe care o consumă un român în 2017, adică 25 de kilograme. De atunci, consumul a crescut cu trei kilograme, asta înseamna că mai adăugăm șase caserole. Și uite așa am ajuns să consumăm 28 de kilograme de pui pe an.

De unde provine carnea de pasăre, în România

Anul trecut s-au consumat în România 500.000 de tone de carne de pasăre. Peste 90 la sută din carne provine din fermele noastre. Producătorii trimit însă la export părțile cele mai apreciate din pui: pieptul și pulpele dezosate. Numai anul trecut au exportat 150.000 de tone.

Citește și
pui
Video. O grămadă de carne crudă de pui a ajuns printre bagajele călătorilor pe un aeroport din SUA

Într-un hypermarket din Capitală se vând anual peste trei milioane de aripioare de pui din România.

Camelia Popescu, director de comunicare al hypermaketului: ”Mult mai puțin căutat, sub 10 la sută din volum, vindem pui întreg. Pe zona aceasta de pui crescut cu vegetale, fără antibotice, cocoșel de munte, se observă o creștere foarte mare în vânzări.''

Deși este prima alegere de consum, carnea de porc este în ușoară scădere. De la 38 de kilograme în 2019, la 37 de kilograme un an mai târziu. Dar importăm multă carne de porc din Spania și Germania.

Reprezentant al unei asociații de producători: ”Dacă până acum trei, patru ani, înainte de situația cu pesta porcină africană, producția autohtonă de carne de porc acoperea peste 70% din consumul de porc. La ora actuală această valoare s-a redus și a ajuns la undeva la 20%.”

Prețul mare al cărnii de vită se reflectă și în consum - doar 5,4 kilograme de carne consumă anual un român, conform INS.

Nicoleta Lung, procesator de carne de vită: ”Să zicem că dacă avem un consum de 100 de tone de carne de porc, la bovină am avea 50. Din păcate, pentru noi, ca populație, efectivul de bovine este în scădere, într-o scădere accentuată.''

Și consumul cărnii de oaie este redus. Chiar dacă țara noastră se află pe primele locuri din lume cu cele mai mari cantități de carne de oaie la export, un român mănâncă, în medie, puțin peste două kilograme pe an.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite de inspectorii ANSVSA în mai multe magazine din țară
Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite de inspectorii ANSVSA în mai multe magazine din țară

Peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari, în mai multe magazine din țară.

Video. O grămadă de carne crudă de pui a ajuns printre bagajele călătorilor pe un aeroport din SUA
Video. O grămadă de carne crudă de pui a ajuns printre bagajele călătorilor pe un aeroport din SUA

O grămadă de carne crudă de pui a surprins și dezgustat pasagerii de pe aeroportul din Seattle, Washington, când a apărut pe banda de bagaje, la terminalul de sosiri, scrie Mirror.co.uk.

FOTO. Un cub de carne de pui, printre bagajele călătorilor. Descoperire dezgustătoare pe un aeroport
FOTO. Un cub de carne de pui, printre bagajele călătorilor. Descoperire dezgustătoare pe un aeroport

Un cub de carne de pui de dimensiunea unei valize a apărut pe banda de bagaje a unui aeroport din Seattle, după ce a ieșit din ambalaj.

Zeci de tone de carne de pui cu salmonella ajung în România din Polonia. Cum ne ferim de intoxicație
Zeci de tone de carne de pui cu salmonella ajung în România din Polonia. Cum ne ferim de intoxicație

Aveți grijă ce carne de pui cumpărați și cum o manevrați. Inspectorii sanitar-veterinari spun că tot mai multe loturi care vin din import, în principal din Polonia, sunt depistate cu salmonella, o bacterie periculoasă pentru oameni.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.