Consumul de carne de pui a atins un record la nivel mondial, iar creșterea este vizibilă și în România.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an, potrivit Institutului Național de Statistică. Partea bună este că cea mai mare parte din consum se produce în fermele din țară. La consumul de carne de vită, cantitățile sunt mici, pentru că este mult mai scumpă.

La grătar, sub formă de șnițel sau în supă, românii mănâncă tot mai multă carne de pui. Din 2015, consumul și producția au crescut anual cu aproape trei procente.

Anual, într-un hypermarket se vând peste 3.000 de tone de carne de pui. Este cantitatea pe care o consumă un român în 2017, adică 25 de kilograme. De atunci, consumul a crescut cu trei kilograme, asta înseamna că mai adăugăm șase caserole. Și uite așa am ajuns să consumăm 28 de kilograme de pui pe an.

De unde provine carnea de pasăre, în România

Anul trecut s-au consumat în România 500.000 de tone de carne de pasăre. Peste 90 la sută din carne provine din fermele noastre. Producătorii trimit însă la export părțile cele mai apreciate din pui: pieptul și pulpele dezosate. Numai anul trecut au exportat 150.000 de tone.

Într-un hypermarket din Capitală se vând anual peste trei milioane de aripioare de pui din România.

Camelia Popescu, director de comunicare al hypermaketului: ”Mult mai puțin căutat, sub 10 la sută din volum, vindem pui întreg. Pe zona aceasta de pui crescut cu vegetale, fără antibotice, cocoșel de munte, se observă o creștere foarte mare în vânzări.''

Deși este prima alegere de consum, carnea de porc este în ușoară scădere. De la 38 de kilograme în 2019, la 37 de kilograme un an mai târziu. Dar importăm multă carne de porc din Spania și Germania.

Reprezentant al unei asociații de producători: ”Dacă până acum trei, patru ani, înainte de situația cu pesta porcină africană, producția autohtonă de carne de porc acoperea peste 70% din consumul de porc. La ora actuală această valoare s-a redus și a ajuns la undeva la 20%.”

Prețul mare al cărnii de vită se reflectă și în consum - doar 5,4 kilograme de carne consumă anual un român, conform INS.

Nicoleta Lung, procesator de carne de vită: ”Să zicem că dacă avem un consum de 100 de tone de carne de porc, la bovină am avea 50. Din păcate, pentru noi, ca populație, efectivul de bovine este în scădere, într-o scădere accentuată.''

Și consumul cărnii de oaie este redus. Chiar dacă țara noastră se află pe primele locuri din lume cu cele mai mari cantități de carne de oaie la export, un român mănâncă, în medie, puțin peste două kilograme pe an.