Ce este kombucha, o băutură veche ce stimulează imunitatea. Rețeta prin care o puteți prepara acasă

Ultima actualizare: 13-12-2020 20:23

Kombucha, o bătură fermentată, obţinută din ceai, veche de mai multe secole, a devenit extrem de populară printre oamenii din toată lumea şi recent şi din România. Câţiva antreprenori au inaugurat mai multe linii de producţie, unde se prepară licoarea.

Kombucha este un ceai fermentat cu aromă uşor acră şi un ingredient cheie care arată ca o ciupercă misterioasă.

Aşa-numita ciupercă este de fapt o combinaţie de drojdie şi bacterii care creează un probiotic puternic menit să stimuleze imunitatea.

Băutura exista de mii de ani şi se crede că provine din Asia.
Printre entuziaştii alimentelor sănătoase este populară de mai multă vreme, dar recent a devenit la modă în rândul unei categorii mai mari de oameni. Lanţuri mari de cafenele o au în meniu. La noi, se găseşte în magazinele alimentare, în unele baruri şi pe internet.

Într-o fabrică din Cluj-Napoca se produc în fiecare lună o mie de sticle de Kombucha, cu trei arome. Băutura este livrată în toată ţara iar proprietarii speră ca în câţiva ani să îşi dubleze cifra de afaceri.

Florin Moldovan, antreprenor: "Este destul de largă piaţa de consumatori, chiar şi copiii, tinerii acum încearcă, vârsta oamenilor de 30-40 de ani care au o informație de vegeteranism, despre macare sănătoasă şi aşa mai departe. Dacă o consumi într-o locaţie, într-un local este o alternativă la alcool, este un suc natural, un suc sănătos, o consumă în special cei care vor să aibă o digestie foarte bună."

Unii români îşi prepară singuri băutura. Pentru reţeta clasică folosesc culturi de kombucha, ceai verde, zahăr, aronia şi apa filtrată.

Dragoș Bârla, producător de kombucha: "O prepar pentru propria mea plăcere şi sănătate pentru că de când o consum am redus foarte mult consumul de zahăr."

Cosmin Dan, producător de kombucha: "Este foarte ieftin să o produci, nu ai nevoie decât de ceai verde sau negru şi zahăr, nu funcţionează cu miere, în schimb".

Deşi nu este asimilată băuturilor spirtoase, Kombucha conţine un procent mic de alcool - de sub 0,5 la sută, adică o optime din conţinutul de tărie al unei beri uşoare. Din acest motiv, femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să o consume cu măsură.

Despre kombucha se spune că ajută digestia, scapa oganismul de toxine şi accelerează nivelul de energie din corp.

În acelaşi timp, ar fi ideală pentru sistemul imunitar şi ar ajuta la scăderea în greutate. Nu există suficiente dovezi care să susţină însă aceste aspecte.

Iren Alexoi, medic specialist în nutriție: "Conţine foarte multe probiotice şi atunci are rol antioxidant. Oamenii tind să folosească reţelele din natură, să folosească produsele naturiste care ar da rezultate foarte bune pe prevenţie. Şi atunci, fie că vorbim de ceai verde, de băuturi probiotice, de kombucha, într-adevăr este o cerere mai mare pe piaţă."

Jumătate de litru de kombucha se vinde în medie cu puţin peste 10 lei. În funcţie de aromă şi de producător preţul poate însă să crească.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO