Care este planta de apartament indestructibilă. Se mai numește „floarea de fier”

Aspidistra elatior planta de fier
Shutterstock

Dacă vrei o plantă de apartament cu adevărat indestructibilă, sunt puține care vor supraviețui unui nivel atât de ridicat de neglijență precum aspidistra.

Ea va tolera mai multă umbră decât aproape orice altă plantă, luni întregi de secetă, cei mai reci curenți de aer și aproape orice dăunător. De aici provine numele de planta de fier.

Despre planta de fier

Aspidistrele sunt la fel de valoroase afară, cum sunt și înăuntru. În ciuda aspectului lor tropical, acestea au o rezistență surprinzătoare la condiții reci. Nu vor prospera la temperaturi sub 10 grade, dar își vor reveni rapid dacă le uiți 2-3 zile afară în frig.

Deși estimările temperaturilor reale pe care le pot tolera variază foarte mult, există aspidistre care au trecut prin ierni care au distrus chiar și specii considerate foarte rezistente.

Citește și
Calathea
Planta de apartament despre care puțini știu că „se roagă”. Tot ce trebuie să știi despre îngrijrea ei
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Aceasta este o plantă de interior foarte rezistentă sau potrivită pentru locuri umbroase din grădină. Are un sistem radicular destul de mare, ceea ce o face deosebit de robustă și tolerantă la secetă. Competează bine în zonele cu competiție ridicată, adică în jurul palmierilor și bambusului.

• Înălțime tipică: 50 cm

• Climă: Preferă climele tropicale sau subtropicale, sau zonele calde protejate în clime temperate.

• Condiții de lumină: Semiumbră / Umbră

• Habitat de creștere: În formă de tufă

• Condiții de creștere: Sol bine drenat

• Origine: Japonia și Taiwan

Planta de fier face minuni în ghivecele de interior. Este genul de plantă care te va ierta dacă uiți să o uzi câteva săptămâni. Cel mai bine se dezvoltă în camere bine luminate din casă. 

Dacă planta ta crește în grădină, ei bine, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care îi poți oferi protecție împotriva bolilor.

Aspidistrele tind să crească destul de încet, motiv pentru care tind să fie puțin mai scumpe, dar această caracteristică le face plante de ghiveci excelente sau acoperitori de sol cu întreținere redusă în grădină.

Sistemele radiculare sunt destul de mari în raport cu frunzișul de deasupra solului și acest lucru le permite să concureze foarte bine în zonele unde rădăcinile altor copaci ar fi altfel o problemă.

Planta de fier produce o floare mică, oarecum nesemnificativă, chiar deasupra suprafeței solului. Este destul de rar să înflorească, așa că, deși florile sunt mici, este totuși destul de interesant când în cele din urmă înfloresc. Florile de aspidistra sunt de obicei polenizate de melci, motiv pentru care acestea tind să fie la nivelul solului.

Îngrijire

Lumină

Plantele de fier sunt populare ca plante de interior pentru lumină slabă deoarece pot tolera o gamă largă de condiții de lumină; totuși, vor crește cel mai bine în lumină indirectă medie până la puternică. Asigură-te că ții plantele de fier departe de lumina directă a soarelui, care poate decolora și arde frunzele. Când le cultivi în exterior, plasează-le într-o zonă umbroasă cu lumină indirectă.

Sol

Aceste plante rezistente tolerează o gamă largă de tipuri de sol, atât timp cât au un drenaj bun. Preferă un sol bogat organic, cu un pH ușor acid până la neutru. În aer liber, pot crește în soluri nisipoase, lutoase și chiar argiloase. Pentru plantele de container, cumpără pur și simplu un amestec standard de pământ pentru ghivece.

Apă

Fii atent să nu uzi prea mult plantele de fier. Deși sunt cunoscute pentru durabilitatea lor, rădăcinile lor pot fi destul de sensibile și nu tolerează să stea în sol umed.

O regulă bună pentru plantele de interior și cele de container este să lași solul să se usuce complet între udări, apoi să uzi bine, permițând excesului de apă să se scurgă prin găurile de drenaj ale ghiveciului.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Temperatură și umiditate

Plantele de fier preferă temperaturi între 15-24 grade Celsius. Nu sunt rezistente la frig, iar temperaturile care scad sub 10 grade Celsius le pot deteriora sau ucide.

Așadar, dacă îți crești planta într-un container în exterior, asigură-te că o aduci în casă cu mult înainte să vină înghețul. În general, nivelurile standard de umiditate din casă sunt adecvate pentru plantele de fier, deși, dacă locuința ta este extrem de uscată, planta ta ar putea beneficia de un pic de umiditate suplimentară.

Îngrășământ

Hrănește planta de fier o dată pe lună cu un îngrășământ lichid universal în lunile de primăvară și vară sau folosește un îngrășământ cu eliberare lentă în primăvară. Nu este necesar să fertilizezi în lunile de toamnă și iarnă. Aplică îngrășământul numai după ce ai udat planta pentru a evita arderea rădăcinilor.

Tipuri de plante de fier

Plantele de fier pot avea frunziș variat, de la dungi, striații sau pete crem sau albe până la puncte galbene și albe. Există mai multe varietăți de plante de fier, inclusiv:

• Variegata: Acest tip are frunze verzi cu dungi albe.

• Asahi: Frunzele acestei varietăți dezvoltă vârfuri albe pe măsură ce cresc.

• Hoshi-zora: Numele acestei plante se traduce prin cer înstelat, iar frunzele sale verzi sunt pătate cu puncte galbene până la albe.

• Lennon's Song: Frunzele acestei varietăți au dungi verde deschis sau galbene.

Înmulțire

Plantele de fier cresc din rizomi și pot fi propagate cu ușurință prin divizare. Propagarea este o modalitate excelentă de a crește noi plante sau de a gestiona dimensiunea unei plante existente care a depășit spațiul. Cel mai bine este să propagi plantele de fier în timpul primăverii sau în primele luni de vară, când planta este în creștere activă, dar tehnic acest lucru poate fi făcut în orice moment al anului.

Urmează acești pași simpli pentru a propaga o plantă de fier:

Scoate întreaga plantă din ghiveci pentru a putea vedea toți rizomii și rădăcinile.

Identifică unde dorești să împarți planta și separă rizomii și rădăcinile. Folosește mâinile pentru a trage ușor rizomii de la bază, dacă este posibil.

Este o idee bună să ai la îndemână un cuțit ascuțit sau foarfeci de tăiat în caz că trebuie să tai câteva bucăți mai mari de rizom.

Fiecare bucată divizată ar trebui să aibă cel puțin două sau trei frunze proprii pentru a ajuta la stabilirea plantei. Plantează planta de fier proaspăt divizată într-un ghiveci separat, care are găuri de drenaj și este umplut cu pământ proaspăt pentru ghivece.

Dacă îți crești planta în exterior, poți planta aceste bucăți divizate direct în pământ. În primele câteva săptămâni, menține solul ușor umed în timp ce propagările se adaptează la noile lor containere. Apoi începe să reduci udarea până când lași planta să se usuce complet între udări, ca de obicei.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Crinul păcii, cea mai frumoasă plantă de apartament. Unde să îl așezi în casă pentru a face flori
Crinul păcii, cea mai frumoasă plantă de apartament. Unde să îl așezi în casă pentru a face flori

Spathiphyllum sau crinul păcii este printre cele mai frumoase plante pe care le poți avea în casă. Crinii păcii au frunziș verde și florile albe.

Planta de apartament despre care puțini știu că „se roagă”. Tot ce trebuie să știi despre îngrijrea ei
Planta de apartament despre care puțini știu că „se roagă”. Tot ce trebuie să știi despre îngrijrea ei

Calathea este un gen de plantă erbacee care face parte din familia Marantaceae. Ele sunt cunoscute pentru modelele de pe frunzele lor și pentru faptul că ele se mișcă. 

„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă
„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă

Filondendronul cu frunza ruptă sau „planta vieții”, ori „planta iubirii”, este o plantă de interior populară, care are o simbolistică profundă. 

Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament
Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament

Ficus elastica, cunoscut sub denumirea populară de ficusul de cauciuc, este cel mai popular arbust de interior. Cu frunzele sale mari, de o nuanță verde închis, această plantă se potrivește oricărui decor.

Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești
Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești

Cunoscută sub mai multe denumiri comune, inclusiv ricin fals sau aralia japoneză, Fatsia japonica este o plantă de frunziș originară din Japonia.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.