Anul Nou Chinezesc 2021. Când începe Anul Bivolului de Metal

anul nou chinezesc 2021
Shutterstock

Anul Nou chinezesc începe pe 12 februarie 2021 şi se va încheia pe 30 ianuarie 2022. 

Acesta este al 4718-lea an chinezesc, potrivit www.chinesefortunecalendar.com.

Este Anul bivolului alb de metal, potrivit astrologiei chineze.

Pentru anul 2021 autorităţile de la Beijing au anulat sărbătorile de Anul Nou chinezesc, în mai multe provincii, în urma detectării unor focare restrânse de COVID-19 în unele dintre ele şi pentru a evita posibile contagieri. Locuitorii au fost îndemnaţi să petreacă sărbătorile, fără să se deplaseze din locul de rezidenţă, cu scopul de a minimiza riscurile de contagiere în această perioadă de migraţie umană, când milioane de chinezi călătoresc spre locul de unde provin pentru a sărbători alături de familie.

Nou An chinezesc sau Festivalul de primăvară, are o vechime de 4000 de ani, este cea mai lungă sărbătoare a anului şi o sărbătoare naţională. Sărbătorile pot dura până la 16 zile, dar numai primele şapte zile sunt considerate sărbători legale (11-17 februarie 2021).

Citește și
Noul An Lunar chinezesc, sărbătorit în stradă la Londra și Madrid
Noul An Lunar chinezesc, sărbătorit în stradă la Londra și Madrid

Când începe Anul Nou Chinezesc în 2021
 

Festivalul de primăvară începe oficial pe 12 februarie (11 februarie este Revelion) şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor pe 26 februarie. Această perioadă este marcată de numeroase activităţi şi tradiţii specifice pentru fiecare zi, potrivit chinesenewyear.net.

China fiind un stat multinaţional, fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou. Cu toate acestea, pentru toate naţionalităţile, masa din seara de Revelion, numită "Masa Reîntregiri"', reprezintă un moment important pentru fiecare familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoare erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.

În sudul Chinei, această masă este foarte bogată, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, fiecare reprezentând diferite dorinţe. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul, care are în interior o monedă iar pentru cel care o găseşte este semn de noroc în anul ce vine. Brânza de soia şi peştele sunt simboluri ale bogăţiei, crevetele roz - simbol al fericirii şi însufleţirii, stridiile uscate - simboluri ale bunăstării, salata de peşte crud (yu sheng) - simboluri ale norocului şi prosperităţii, părul de înger (Fai-hai - preparată din alge de mare cu aspect de păr, comestibil însă) - al prosperităţii, iar găluştele fierte în apă (Jiaozi) - simboluri ale bunăstării în viaţa familială.

Tradiții și superstiții de Anul Nou Chinezesc
 

Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii (în marile oraşe sunt interzise), despre care se crede că alungă spiritele rele. În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc "Xin Nian Hao" ("La Mulţi Ani!"). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai.

Ce este calendarul chinezesc
 

Calendarul chinezesc este un calendar anual, al cărui început se bazează pe ciclurile Lunii. Prin urmare, începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârşitul lui ianuarie şi jumătatea lui februarie. Potrivit calendarului chinezesc, Anul Nou vine în prima zi cu Lună Plină, după intrarea Soarelui în constelaţia Vărsătorului.

Fiecare an oriental este sub semnul unuia dintre cele 12 animale ale horoscopului chinez: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa, iar acestea sunt conectate la cinci culori - alb, negru, verde, roşu şi maro. Un ciclu complet durează 60 ani şi este compus din 5 cicluri de câte 12 ani.

Astrologia chinezească este o teorie a lui Yin şi Yang. Yin este Pământul şi Yang este Soarele. Prin urmare, astrologia chineză foloseşte atât calendarul lunar chinezesc cât şi calendarul solar. Prima zi a anului astrologic 2021 a început pe 3 februarie - Anul bivolului alb de metal. Acesta este momentul începutului de primăvară în calendarul astrologic chinezesc. Ultima zi a anului 2021 este pe 3 februarie 2022 în astrologia chineză, potrivit www.chinesefortunecalendar.com.

Al doilea animal al zodiacului chinez, boul, denotă munca grea, pozitivitatea şi onestitatea care se vor manifesta la noi toţi în următoarele 12 luni, potrivit astrologilor. Atributele bune ale boului nu se găsesc doar în zodiacul chinezesc. Animalul a fost reprezentat în religie, artă, literatură şi cultură populară în toată Asia de Est, de secole. O mare parte din respectul pe care îl deţine se datorează importanţei sale în agricultură.
În China, este considerat un animal de forţă care este asociat cu recolte şi fertilitate. Se credea, de asemenea, că plasarea unei statui metalice a unui bou pe fundul unui râu ar putea preveni inundaţiile. Vechea artă chineză a feng shui-ului, care armonizează oamenii cu mediul lor folosind forţe energetice, consideră, de asemenea, animalul ca fiind de bun augur. Întrucât familiile ţărăneşti din vremurile străvechi îşi vindeau de multe ori boul pentru a plăti educaţia fiului lor, boul este prezentat şi ca un obiect de mare valoare, potrivit www.japantimes.co.jp.

Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naştere are o puternică influenţă asupra persoanei respective. Culoarea metalului din horoscopul chinezesc este legată de alb sau auriu. Asociat cu metalul conferă putere, prosperitate şi noroc pentru aproape toate zodiile chinezeşti. Este un an favorabil pentru a începe un proiect dar şi pentru evoluţie, potrivit www.thechinesezodiac.org.

Ani zodiacali ai semnului de bou sunt: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021, 2033, potrivit www.chinahighlights.com.

Printre nativii celebri ai anului bivolului se află personalităţi precum: Margaret Thatcher, Charlie Chaplin, Wayne Rooney, Barack Obama, Bill Cosby, David Blaine, George Clooney, Walt Disney, Bruce Springsteen, Anthony Hopkins, Ricky Gervais, Lionel Richie, Vincent Van Gogh, Meryl Streep, Keira Knightley, Michael J. Fox.

Citește și...
Urșii panda au primit daruri înaintea Noului An Chinezesc. Ursuleții au pozat într-un centru de ocrotire
Urșii panda au primit daruri înaintea Noului An Chinezesc. Ursuleții au pozat într-un centru de ocrotire

Ursuleţii panda sunt în prim-plan în această săptămână.

Noul An Lunar chinezesc, sărbătorit în stradă la Londra și Madrid
Noul An Lunar chinezesc, sărbătorit în stradă la Londra și Madrid

Epidemia provocată de noul coronavirus a distrus planurile chinezilor de a sărbători cu fast Noul An Lunar.

Cum au sărbătorit chinezii Anul Nou, în plină epidemie de coronavirus
Cum au sărbătorit chinezii Anul Nou, în plină epidemie de coronavirus

Trecerea în Noul An Chinezesc, Anul Șobolanului de Metal, a fost marcată de epidemia izbucnită în centrul Chinei, acolo unde peste 40 de milioane de oameni sunt în carantină.

Noul An Chinezesc, sărbătorit și la Lisabona. Spectacol inedit și sute de participanți. VIDEO
Noul An Chinezesc, sărbătorit și la Lisabona. Spectacol inedit și sute de participanți. VIDEO

Chinezii au dat startul mai devreme sărbătorii Noului An, care incepe pe 25 ianuarie, dar nu la Beijing sau Shanghai, ci la Lisabona, în Portugalia.

Recomandări
UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin
UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin

Din 5 decembrie, UE va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia. În plus, vor fi introduse și restricții privind prețul maxim de achiziție al petrolului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”
Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”

„Victoria este obținută tocmai prin forța unității” a spus Volodimir Zelenski sâmbătă, în timp ce vizita cu soția o expoziție.

CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial
CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial

CM 2022 | Olanda - SUA 0-0 | Duel puternic în primul meci din optimile de finală