Acte pentru bursa socială. Ce documente trebuie să depună elevii și studenții cu dificultăți materiale

burse scolare
Shutterstock

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin financiar acordat studenților cu situații economice precare sau cu venituri reduse. Există câteva acte necesare pentru bursa socială, pe care studenții trebuie să le depună.  

Aceasta are ca scop să asigure oportunități egale de educație și să faciliteze accesul la învățământ superior pentru acești studenți.

Criteriile de eligibilitate pentru obținerea bursei sociale pot include venitul pe membru de familie, situația deținerii altor burse sau ajutoare sociale, situația socială sau medicală a studentului și a familiei sale, precum și performanțele academice ale acestuia.

Bursele sociale pot fi acordate sub formă de scutire sau reducere a taxelor de școlarizare, sume de bani lunare pentru acoperirea cheltuielilor de trai sau alte facilități, cum ar fi cazarea în căminele studențești.

Acte necesare bursa socială pentru elevi și studenți

Elevii nu trebuie să depună cereri pentru bursele de performanță și bursele de merit, însă pentru restul burselor, părinții sunt nevoiți să furnizeze anumite documente și cereri, în funcție de tipul de bursă la care se încadrează elevul.

Citește și
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Bursele de merit, performanță și studiu

Bursa de performanță, de exemplu, se acordă elevilor care au obținut locurile I, II sau III la competițiile școlare naționale organizate de Ministerul Educației, s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Minister sau la competițiile internaționale, au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific ori au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Pentru bursa de merit, elevii trebuie să obțină media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior.

Bursa de studii se acordă elevilor cu media generală a anului școlar trecut între 7,50 și 9,50, care au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul trecut școlar, dacă în ultimele 3 luni, venitul lunar pe membru de familie nu depășește venitul net minim pe economie (1524 de lei).

Pentru elevii claselor a IX-a se ia în calcul media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a.

Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul are Foarte Bine la toate disciplinele și nu are mai mult de 20 de absențe nemotivate.

Pentru bursa de studiu se depun următoarele acte:

► Cerere (o găsești AICI)
► Documente pentru venit pe ultimele 3 luni
► Adeverință de salariat pentru toți membrii familiei care lucrează
► Declarație ANAF că nu realizează alte venituri
► Declarație notarială că nu are terenuri în proprietate
► Acte doveditoare, dacă unul din părinți nu susține financiar copilul
► Copie certificat de naștere sau act de identitate al copilului și fraților/surorilor aflați în întreținere
► Extras de cont

Burse ajutor social

Pentru bursa de ajutor social se vor lua în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizat de membrii familiei, inclusiv alocația pentru copii, exceptând bursele școlar și universitare.

Pentru bursa de ajutor social pentru venituri mici ai nevoie de următoarele acte:

► Cerere tip (o găsești AICI)
► Documente venit pe ultimele 12 luni
► Adeverință de salariat/talon de pensie pentru toți membrii familiei care lucrează
► Declarație ANAF că nu realizează alte venituri
► Declarație notarială că nu are terenuri în proprietate pentru toți membrii familiei
► Acte doveditoare dacă unul dintre părinți nu susține financiar copilul
► Copie certificat de naștere sau carte de identitate copil și certificate de naștere frați/surori în întreținere

Se poate obține bursă de ajutor social pentru:

► Elevi orfani
► Elevi aflați în întreținerea unui singur părinte
► Elevi abandonați de părinți

În aceste cazuri, este nevoie de următoarele acte:

► Cerere tip (găsești AICI)
► Copie certificat de naștere al copilului
► În funcție de caz: copie după certificatul de deces al părintelui, hotărârea instanței de tutelă, declarație pe proprie răspundere, că nu primește pensie de întreținere din partea celuilalt părinte, acte doveditoare adopție, acte doveditoare măsură de protecție socială, respectiv plasament/plasament de urgență
► Extras cont

Bursă de ajutor social-medicală

Aceasta este o bursă de ajutor social care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat care urmează la cursurile cu frecvență și suferă de anumite afecțiuni. Pentru acest tip de bursă ai nevoie de următoarele acte:

► Copie certificat de naștere elev;
► Certificat medical eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar (Tip A5);
► Certificat de orientare școlară nr. … (unde este cazul)
► Certificat de încadrare în grad de handicap (unde este cazul);
► Copie CI părinte/tutore;
► Copie hotărâre judecătorească tutore (după caz)

Cât e bursa socială în 2023

În anul școlar 2023-2024, bursele vor fi mai mari, conform proiectelor legilor Educației. Bursa socială și cea de merit vor crește, însă va dispărea bursa de performanță.

Bursa socială este în prezent de 200 de lei, însă va fi mărită la 300 de lei în anul școlar 2023-2024.

Bursa de merit este și ea în valoare de 200 de lei, însă va fi mărită la 450 de lei. Ministerul Educației spune că valoarea minimă a burselor și criteriile de acordare se reglementează prin ordin de ministru.

Cuantumul minim al burselor vor fi adoptate la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.

Iată cum vor crește bursele în anul școlar 2023-2024:

bursă de merit – 450 lei/lună;
bursă socială – 300 lei/lună;
bursă tehnologică – 300 lei/lună;
bursa de excelenţă olimpică I/internaţională – 1.000 lei/lună;
bursa de excelenţă olimpică II/naţională – 700 lei/lună”.

Ce venit minim este necesar pentru a primi bursă socială 

Bursa de ajutor social se acordă la cerere elevilor, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legal.

Pentru a beneficia de bursa socială, familiile elevilor nu trebuie să realizeze un venit mediu net lunar pe ultimele 12 luni mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

Iată ce spune legea:

„Bursa de ajutor social se acordă elevilor proveniţi din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe ultimele 12 luni pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie ( 762 / 770 / 778 / 786 / 802 lei, după cum salariatul are în întreţinere 0, 1, 2, 3, respectiv 4 sau mai mult de 4 persoane)”.

Bursele sociale se acordă și pe perioada vacanțelor școlare pentru elevii care au promovat anul școlar.

Pe ce dată intră bursele sociale

Bursele sociale intră în fiecare lună între datele de 10 și 15 ale lunii.

Criteriile de acordare a burselor de merit, studiu și ajutor social, se stabilesc anual, de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limitele fondurilor repartizate și în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităților școlare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Cea mai caldă lună aprilie din istorie. Din iunie 2023, în fiecare lună a fost un record de temperatură
Cea mai caldă lună aprilie din istorie. Din iunie 2023, în fiecare lună a fost un record de temperatură

Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată, prelungind o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un record de temperatură, a anunţat, miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al UE.  

Ce este Matcha și cum poate avea numeroase efecte benefice asupra sănătății
Ce este Matcha și cum poate avea numeroase efecte benefice asupra sănătății

Matcha este un fel de ceai verde. Poate fi bun pentru inimă, greutate și alte aspecte ale sănătății datorită conținutului său de antioxidanți. De asemenea, este ușor de încorporat în dieta ta.

Trucuri la îndemâna oricui pentru a salva mâncarea rămasă de Paște. Românii aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente
Trucuri la îndemâna oricui pentru a salva mâncarea rămasă de Paște. Românii aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente

Se întâmplă, mai ales de sărbători, să gătim mai mult decât putem mânca, iar cum zilele de Paște nu fac excepție mulți au rămas cu frigiderele pline.  

Recomandări
Capitolul la care Joe Biden crede că România și SUA dețin supremația în NATO.
Capitolul la care Joe Biden crede că România și SUA dețin supremația în NATO. "Vom continua să muncim împreună"

"Bine ați revenit la Casa Albă!" - i-a transmis, marți seară, Joe Biden lui Klaus Iohannis, care se află în vizită la Washington pentru a marca 20 de ani de când țara noastră face parte din NATO.

Serul anti-COVID cu care au fost vaccinați sute de mii de români, retras de pe piață. Poate provoca efecte secundare rare
Serul anti-COVID cu care au fost vaccinați sute de mii de români, retras de pe piață. Poate provoca efecte secundare rare

AstraZeneca a anunţat marţi că retrage la nivel mondial vaccinul său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile". În prezent, compania se confruntă cu un proces din cauza efectelor secundare rare.  

Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington
Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington

Administraţia Biden a oprit săptămâna trecută un transport de arme către Israel, în opoziţie faţă de aparentele demersuri ale israelienilor de a invada oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei.