Festivalul Filmului European. Regizorul Lucian Pintilie, premiat pentru întreaga activitate

Lucian Pintilie
Agerpres

Regizorul Lucian Pintilie a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate, luni, la gala de deschidere a Festivalului Filmului European.

Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti,  iar ambasadoarea Franţei, Michèle Ramis, i-a adus un omagiu publicistei şi disidentei Doina Cornea, care a murit pe 4 mai, la vârsta de 89 de ani.

Premiul pentru reputatul regizor a fost ridicat de actorul Răzvan Vasilescu, care a colaborat cu Pintilie la filme ca „Balanţa” (1992), „Prea târziu” (1996) şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003), potrivit News.ro.

„Un om e liber când hotărăşte să fie liber”, spunea Pintilie pentru revista Cahiers du Cinéma:

Orice reprezentare a anormalităţii ridicată la rang de normalitate şi acceptată ca atare e pasibilă de execuţie. Noi am resimţit libertatea ca pe o povară şi ne-am grăbit să o depunem fără scadenţă în seifurile Securităţii. Eu nu am vrut să încredinţez”.

Citește și
the humans
Prima repetiție a României la Eurovision 2018. Regizor: ”Avem 30 de secunde geniale”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Un mentor pentru tinerii cineaşti ai prezentului, Lucian Pintilie a fost subiectul a numeroase articole apărute în publicaţii din întreaga lume.

Un artist de o inteligenţă şi ironie uriaşe, care a trecut de la film la teatru cu aceeaşi eleganţă cu care a combinat în opera sa observaţia socială cu poezia vizuală. Mereu furios, cinic, subversiv, deranjant şi niciodată dispus să accepte compromisul fie el politic sau artistic, Pintilie a ales exilul impus, atunci când regimul din România nu a avut altă soluţie de a-l rduce la tăcere decât lovit sub centură”, a scris Mihai Chirilov.

„Întinsă pe cinci decenii, opera cinematografică a lui Lucian Pintilie e un strigăt de revoltă îmbibat de umor macabru”, a notat Michael Phillips în Chicago Tribune.

„Filmele sunt intense şi incomode, alteori brutale şi vii. România lui Pintilie este un ţinut dincolo de cinism, plin de lozinci şi nedreptăţi şi cu firave speranţe de căinţă sinceră pentru orice lucru. Poate că viaţa e o învălmăşeală indescifrabilă, dar, potrivit lui Pintilie, impulsul de a o cuprinde reuşeşte să îi dribleze pe opresori”.

În opinia criticului francez Vincent Ostria, „opera lui Pintilie devine un pretext pentru festivităţi burleşti, incoerente, pentru altercaţii şi agresiuni care tortura perpetuă a traiului într-o societate opresivă. Soluţia? Închide ochii, Pumfi, lasă-i să moară proşti («De ce trag clopotele, Mitică?», n.r.)”.

Pe scena galei festivalului, actorul Răzvan Vasilescu a primit premiul în numele regizorului şi a declarat: „Lucian Pintilie este un regizor de teatru şi film excepţional care a avut întodeauna dreptate. 60%. Când cineva are dreptate 55%, poţi să spui despre omul ăla că e foarte bine. Când cineva are dreptate 60% este un lucru extraordinar. Omul ăla se poate considera norocos. Este un lucru minunat. Dar ce ziceţi despre cineva care are dreptate 75%? Un om inteligent ar începe să devină puţin suspicios. Dar cine are dreptate 100%? Cine zice că are dreptate 100% este un fanatic, un golan şi un ticălos de ultimă speţă. Şi, de aceea, dragii mei, vreau să vă spun că Lucian Pintilie merită dragostea noastră nelimitată”.

Premiul onorific acordat de Institutul Cultural Român a fost realizat de artistul Ioan Nemţoi.

În plus, în selecţia de anul acesta a Festivalului Filmului European se regăseşte lungmetrajul „O vară de neuitat” (1994), cu Kristin Scott Thomas şi Claudiu Bleonţ în rolurile principale, peliculă lansată de Pintilie în 1994 la Cannes.

Ambasadoarea Franţei, Michèle Ramis, s-a declarat impresionată de anvergura festivalului şi a prezentat filmul care a deschis cea de-a 22-a ediţie, „Au revoir là-haut” (2017), regizat de Albert Dupontel.

În finalul discursului, ea a ţinut să aducă omagiu unei figuri marcante a rezistenţei româneşti anticomuniste - Doina Cornea. „A fost profesoară de limba franceză şi Franţa a decorat-o cu Crucea de Comandor a Legiunii de Onoare. A dispărut o femeie de excepţie şi poate că într-o zi destinul ei va fi sursa de inspiraţie pentru cinematografia europeană”.

Timp de patru săptămâni, în opt oraşe din ţară vor fi prezentate 64 de filme realizate pe parcursul ultimului secol.

Ediţia de anul acesta a FFE va avea loc în Bucureşti (7 - 13 mai), Galaţi (11 - 13 mai), Tîrgu Mures (18 - 20 mai), Râmnicu Vâlcea (18 - 20 mai), Timişoara (24 - 27 mai), Alba Iulia (25 - 27 mai), Iaşi (1 - 3 iunie) şi Sibiu (1 - 3 iunie).

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Regizor faimos, ucis de o girafă.
Regizor faimos, ucis de o girafă. "Animalul nu a făcut nimic rău"

Un celebru regizor sud-african de documentare a fost ucis de o girafă pe care o filma într-o rezervaţie amenajată la periferia oraşului Johannesburg, a anunţat duminică administratorul parcului.

Prima repetiție a României la Eurovision 2018. Regizor: ”Avem 30 de secunde geniale”
Prima repetiție a României la Eurovision 2018. Regizor: ”Avem 30 de secunde geniale”

Reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au avut prima repetiţie la Lisabona pe data de 1 mai.

Regizorul Milos Forman a murit la 86 de ani. Câştigase două premii Oscar
Regizorul Milos Forman a murit la 86 de ani. Câştigase două premii Oscar

Doliu în lumea filmului. 

Încă două premii internaţionale pentru debutul în lung metraj al regizorului ”Las Fierbinţi”, Dragoş Buliga
Încă două premii internaţionale pentru debutul în lung metraj al regizorului ”Las Fierbinţi”, Dragoş Buliga

Filmul The Wanderers – Vânătorul de spirite, debutul în lung metraj al regizorului Dragoş Buliga, a câştigat la Garden State Film Festival, New Jersey premiul Best Horror Feature GSFF.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.