Tot mai multi barbati sunt diagnosticati cu osteoporoza!
Aceasta in ciuda convingerilor ca aceasta afectiune slabeste rezistenta oaselor mai ales la femei. Cercetatorii incrimineaza consumul mare de alimente procesate pentru aceasta situatie ingrijoratoare.
Fumatul asociat consumului de alimente procesate impiedica formarea cantitatii optime de masa osoasa in jurul varstei de 28-30 de ani.
Dupa 30 de ani, in mod invariabil, orice persoana pierde 1% din masa osoasa.
Daca am pornit deja de la un nivel scazut al densitatii osoase pentru ca am consumat alimente care se opun fixarii calciului in oase, lucrul acesta va duce la aparitia prematura a densitatii mineral osoase scazute si la aparitia orteoporozei.
Alaturi de fumat, trei categorii de substante perturba fixarea corecta a calciului in oase. Cofeina este una dintre ele, mai ales daca se depaseste un consum zilnic de 2-3 cafele.
Baturile energizante provoaca si ele neajunsuri sistemului osos din cauza continutului de cofeina.
O alta substanta care impiedica fixarea calciului in matricea osoasa este sarea. Astfel, doza maxima pe zi este de 5-6 grame.
Insa efectele cele mai devastatoare asupra calciului din organism le au mai ales alimentele procesate care contin o multime de substante chimice.
Acidul ortofosforic e antagonist, se opune fixarii calciului in oase sub ce forma s-ar afla, acid ortofosforic, fosfati, polifosfati.
Acestia sunt continuti in bauturile acidulate si in carnea procesata din mezeluri. Astfel, reducerea consumului acestor alimente scade riscul aparitiei osteoporozei.
Acelasi efect il are si miscarea zilnica, pentru ca, alaturi de fomarea fibrei musculare, stimuleaza producerea de masa osoasa. In cazul barbatilor, anumite afectiuni din sfera genitala pot declansa si osteoporoza.
De obicei sunt deficite hormonale care ii caracterizeaza pe barbati.
In acest caz, eliminarea dezechilibrului hormonal scade riscul instalarii osteoporozei.