Psoriazisul, una dintre maladiile secolului, face tot mai multe victime
100 de milioane de oameni din intreaga lume lupta cu boala pentru care medicii admit ca nu vor gasi prea curand leac. Victimele provin in special din randul celor care locuiesc la oras.
Doctorii constata, de 3 ani incoace, ca afectiunea devine tot mai agresiva.
Putini dintre suferinzii de psoriazis mai au curajul sa dea ochii cu lumea. Intr-o singura noapte, pielea li se inroseste din cap pana in varful picioarelor si articulatiile incep sa doara.
Sunt simptomele bolii care schimba destinele oamenilor. Din cauza aspectului, ajung sa fie marginalizati si sa nu-si mai poata gasi un loc de munca, iar cei din jur se feresc de ei.
Frustrant este ca unele medicamente de ultima ora pentru tratamentul psoriazisului pot declansa reactii agresive si transforma o forma linistita intr-una acuta, avertizeaza unii doctori.
Si asta, pentru ca fiecare companie de medicamente introduce in cremele respective o serie intreaga de substante, unele chiar necunoscute, spun specialistii.
Mai mult, chiar daca tratamentul da roade o perioada, exista oricand pericolul ca medicamentele sa devina ineficiente pentru ca organismul se obisnuieste cu substantele care la inceput dau semne ca vindeca boala.
In Romania, 2,5% din populatie are psoriazis, peste media europeana. In 2010, tot mai multi pacienti dezvolta psoriazisul "vulgar", o afectiune cutanata care revine la intervale scurte de timp.
Pretutindeni in lume, noile clase de medicamente biologice o tin oarecum sub control, dar nu o vindeca.
Colac peste pupaza, ultimul an de turbulente economice au si ele o influenta asupra maladiei. Medicii dermatologi confirma ca din cauza stresului, in ultimii doi-trei ani, episoadele de psorizias sunt mai frecvente. In grupa de mare risc intra cei care au diabet, boli cardiovasculare si cancer.