Incepem sa invingem cumplita maladie. Spaniolii anunta vaccinul anti-SIDA

Ultima actualizare: 02-11-2012 14:02
SIDA Stetoscop

Medicii din Barcelona au anuntat ca au dezvoltat un vaccin care reduce foarte mult incarcatura virala a pacientilor seropizitivi. Inca se lucreaza pentru a pune la punct un tratament complet, dar pana acum acesta este cel mai bun rezultat din istorie.

24 de pacienti bolnavi de SIDA au luat parte la studiul-tratament efectuat de medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona. Dupa 24 de saptamani, cei mai multi dintre ei aveau o incarcatura virala mult mai mica. 

"Aceasta scadere a fost abrupta la unii dintre bolnavi, dar pana acum in niciunul dintre cazuri nu s-a ajuns pana acolo incat virusul sa devina nedetectabil", a spus unul dintre medici, citat de AFP.

"Totusi, vorbim pentru prima data de asa ceva, ceea ce este o mare realizare in comparatie cu initiativele anterioare, cand un vaccin similar a produs doar efecte modeste pentru 30% dintre pacientii tratati."

Vaccinul a fost personalizat pentru fiecare pacient, fiind facut din propriile celule dendritice (leucocite). Acestea functioneaza ca un regulator cheie al sistemului imunitar. Dozele au fost administrate in trei reprize, la un interval de doua saptamani, spun cercetatorii, care spera sa dezvolte un vaccin terapeutic pentru tratarea SIDA, care va reduce nevoia de medicamente antivirale, care sunt scumpe si trebuie sa fie administrate zi de zi.

Rezultatele studiului clinic au fost publicate in Journal of Infectious Diseases.

In intreaga lume se estimeaza a fi 33,3 milioane de oameni infectati cu HIV, potrivit UNAIDS, agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru SIDA.

SIDA este acronimul de la Sindromul Imunodeficientei Dobandite. Este o afectiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infectii oportuniste, neoplasme, disfunctii neurologice si o mare varietate de alte sindromuri. Boala SIDA, odata declansata, evolueaza continuu, putandu-se intarzia doar si trata medicamentos sau chirurgical o serie de boli aparute ca urmare a deficitului imun.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO