In curand vom scapa de iradierea la radiografie sau tomografie

Dată publicare: 27-09-2010 00:00
Dată actualizare: 18-05-2012 15:44


Medicii britanici promit ca in scurt timp vom scapa de iradierea la radiografie sau tomografie, gratie unei tehnologii bazate pe laser, capabila sa detecteze diverse boli, in stadiu incipient.

Cercetatorii sustin ca dispozitivele mobile, aflate inca in faza de testare, pot detecta cancerul de piele, osteoporoza sau diverse afectiuni dentare.

Laserul minune functioneaza pe baza spectroscopiei. Adica, pe masura ce scaneaza corpul uman, raza luminoasa poate identifica, prin felul in care molelculele reflecta lumina, orice tesut afectat de boala. Asta, pentru ca organismul, atunci cand este bolnav, isi modifica imediat compozitia chimica, iar aceste schimbari pot fi transpuse intr-o paleta coloristica.

Cercetatorii Universitatii Michigan si colegii lor britanici de la Spitalul Regal din Gloucestershire sustin ca noua tehnologie, bazata pe laser, ne-ar putea scuti in viitor si de prelevarea de sange.

Medicii ar putea afla nivelul colesterolului, de exemplu, fara sa mai analizeze fizic sangele pacientului. In cazul tumorilor, oamenii ar putea afla doar prin scanare daca sunt maligne sau benigne si ar recurge la dureroasa biopsie doar in ultima instanta.


VIDEO PROTVPLUS.RO