Cheia succesului in lupta cu seismele: institutiile statului, unite!

×
Codul embed a fost copiat

Campania "Exista viata dupa cutremur" va prezinta modul in care colaboreaza institutiile din Chile. Autoritatile au inteles cat de importante sunt studiile specialistilor.

Daca la noi, oficialii ridica din umeri si paseaza responsabilitatea, iar cercetatorii nu sunt luati in seama, in tara seismelor, Chile, autoritatile au inteles ca pot obtine cladiri rezistente la cutremure puternice numai daca respecta studiile, deloc putine, ale cercetatorilor.

Aceata tara are cei mai multi seismologi din lume, iar analizele facute de ei modifica periodic normele in constructii. Un proces complex, care dicteaza in final unde e bine sa construiesti si cu ce materiale.

La nici doua zile de la putermicul seism din Chile, blocurile afectate au intrat intr-o analiza completa. Echipe de seismologi, geologi si ingineri constructori s-au alaturat armatei si s-au impanzit prin tara, in zonele cele mai afectate.

In timp ce autoritatile ajutau populatia, expertii aveau o misiune precisa: sa studieze cum s-au comportat cladirile la miscarile distructive ale Pamantului.

Citește și
Rares Nastase in Chile
Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In Chile, agitatia de dupa cutremur nu lasa loc indiferentei cateva saptamani mai tarziu, cum se intampla la noi. Fiecare seism este studiat cu atentie si toate datele se transpun in noi tehnologii si norme de constructie. Acestea din urma se vor schimba din nou acum, dupa miscarea telurica din 27 februarie, pentru a treia oara in ultimii 7 ani.

O regula dura si respectata strict: sa se imbunatateasca periodic. Ii impinge de la spate o activitate seismica intensa, care i-a invatat sa actioneze imediat, pentru a limita tragediile.

In Chile toata lumea a inteles ca doar o stransa colaborare intre autoritati duce la constructii rezistente. De aceea facultatile, institutele de cercetare si Statul lucreaza impreuna la analize minutioase. De altfel, toate institutiile implicate in reducerea riscurilor seismice sunt in acelasi campus. Apropiate ca loc, unite intr-un efort comun: sa previna dezastrul.

Lunar, in Chile se culeg date din pamint si de pe cladiri. Fiecare localitate are zeci de senzori, accelerografe si alte dispozitive montate in subsol si pe constructii. Este reteta cu care au reusit sa obtina controlul asupra cutremurului. Dar nu se multumesc cu atat ... vor mereu mai bine.

Dupa cutremurul din februarie, in orase au avut doar 100 de blocuri avariate, dintr-un total de zece mii, iar la tara au cazut 40 de mii de case vechi, din chirpici si caramizi.

Pentru elasticitate mai mare la imobile este nevoie de studii complete si la asta se pricep cel mai bine cei de la Facultatea de Geo-Fizica, in Institutul de Seismologie. Aici se strang datele din tara, pe baza carora se fac simulari de laborator.

Testele contureaza comportamentul cladirilor, la care sunt atenti profesorii facultatii de constructii.

In Chile vin experti din toata lumea sa vada cum se comporta cladirile si sa studieze miscarile pamantului. A devenit o Mecca a cercetatii seismologice.

Toamna, toate concluziile rapoartelor se trimit la Ministerul Locuintei, care emite un ordin prin care codul constructiilor este intarit cu indici mai restrictivi de calcul in proiectarea constructiilor. La cutremurul de la 27 februarie au fost inregistrate acceleratii ale terenului de 0.38 in zona epicentrala si de 0,24 in Santiago.

Codul in vigoare prevede proiectare la acceleratii de 0.40, de aceea cladirile ridicate in baza lui nu au cazut. Insa mai nou .. si acest maxim va fi modificat pentru a preveni prabusirea: un cutremur si mai puternic poate lovi oricand.

Diferenta fata de Romania e izbitoare. La noi ... Facultatea de Constructii nu colaboreaza cu Institutul de Seismologie sau cu Ministerul Dezvoltarii, de care tine laboratorul de Cercetari. Noi avem legislatie care sa permita studii, dar Statul nu aloca fonduri pentru cercetare. Si in loc sa faca front comun, autoritatile noastre ignora lumea stiintifica. Fara sa fie consultati, specialistii nostri studiaza activitatea seismica, dar guvernantii nu iau in serios analizele lor.

Investitorii ar trebuie sa monteze cate trei senzori pe fiecare imobil, iar datele culese periodic sa fie puse la dispozitia cercetatorilor. Investitie de cateva zeci de mii de euro. Ce sa faca specialistii nostri, desi foarte pregatiti, daca nu pot monitoriza comportamentul cladirilor la trepidatii?

Masura este prevazuta codul de proiectare romanesc, actualizat in 2006. Dar mai departe, nici Ministerul Dezvoltarii, si nici o alta institutie cu initiativa legislativa nu a propus o lege care sa prevada norme de aplicare: cine controleaza si care sunt sanctiunile pentru nerespectare. Cum nici inspectorii in construcii nu pot verifica si amenda.. investitorii nu se conformeaza.

Mai grav insa, la noi cercetarea este ignorata. Nici macar pentru zona sensibila a capitalei, unde specialistii au facut o harta seismica pe cartiere, ce include perioadele de vibratie a solului. Harta ar trebui sa dicteze constructia unui imobil in functie de miscarea terenului de sub el. E gata de doi ani, dar a ramas doar recomandare, nu lege, desi e vitala pentru Bucuresti.

Iar Romania n-a trimis niciun specialist in constructii sa verifice cum s-au comportat cladirile in Chile. Multe alte state si-au trimis echipele inca din prima saptamana de dupa cutremur.

Expertii nostri si-ar dori se plece in orice moment, dar Statul nu finanteaza o astfel de cercetare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Exista viata dupa cutremur: Atentie la solul de sub case
Exista viata dupa cutremur: Atentie la solul de sub case

Daca vrem cladiri solide, trebuie sa cunoastem perfect pamantul de sub ele. In campania "Exista viata dupa cutremur, avem astazi lectia despre studiul solului, predata de specialisti din Chile.

Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte
Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte

Mai avem o sansa sa construim bine: daca invatam de la altii. Campania "Exista Viata dupa Cutremur " va dezvaluie reteta chiliana. Dupa ce au studiat zeci de ani comportamentul imobilelor la seisme, sud-americanii au gasit secretul blocurilor fara moarte.

EXCLUSIV! Specialistii despre pericolul unui cutremur mare in Romania
EXCLUSIV! Specialistii despre pericolul unui cutremur mare in Romania

Istoria seismelor puternice care au lovit Romania nu este foarte mare, dar este dureroasa. Acum, in plina era a tehnologiei moderne si ajutati de aparatura performanta, specialistii incearca sa raspunda la intrebarea "cand va fi urmatorul mare cutremur?".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.