Guvernul a respins petiţia semnată de milioane de persoane care cer anularea Brexitului

Dată publicare: 27-03-2019 16:38
Dată actualizare: 27-03-2019 18:32


brexit

Guvernul britanic a respins o petiţie semnată de aproape 6 milioane de persoane care cer ca Articolul 50 – cel care notifică UE de intenţia Marii Britanii de a părăsi blocul european – să fie revocat, transmite The Guardian.

„Acest guvern nu va revoca Articolul 50. Vom onora rezultatele referendumului din 2016 şi vom lucra alături de parlament pentru a ajunge la un acord care va asigura că vom părăsi Uniunea Europeană”, a informat Departamentul pentru Ieşirea din UE într-un comunicat, scrie news.ro.

Departamentul a precizat că anularea Brexitului „ar submina atât sistemul democratic cât şi încrederea acordată de milioane de votanţi guvernului”.

Departamentul arată că este conştient de „numărul considerabil de persoane” care au semnat petiţia, însă notează că „aproape două treimi din electorat au participat la referendumul din 2016, având încredere că rezultatul va fi respectat”.

Cele 17.4 milioane de persoane care au votat pentru a părăsi UE „au adus cel mai mare mandat democratic pentru un curs de acţiune” destinat guvernului, se arată în comunicat.

„Guvernul susţine acest angajament. Revocarea Articolului 50 ar încălca promisiunea făcută de guvern poporului britanic, nu ar respecta instrucţiunile unui vot democratic şi ar reduce încrederea în democraţia noastră”, este precizat în comunicat.

Parlamentarii britanici vor dezbate petiţia în Camera Comunelor luni după ce documentul a trecut de limita de 100.000 de semnături. Având aproape şase milioane de semnături, aceasta este cea mai susţinută petiţie din istoria Camerei Comunelor şi a site-ului de petiţii online al guvernului.

 

Tusk îndeamnă Europa să nu-i ”trădeze” de britanicii care vor să rămână în UE

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a îndemnat miercuri pe eurodeputaţi să nu-i ”trădeze” pe britanicii care doresc să rămână în Uniunea Europeană (UE), refuzând participarea Regatului Unit la alegerile europene, la sfârşitul lui mai, în cazul în care data Brexitului este amânată cu mai multe săptămâni, relatează AFP.

”Trebuie să fim deschişi unei prelungiri lungi, dacă Regatul Unit doreşte să-şi regândească strategia cu privire la Brexit, ceea ce înseamnă bineînţeles participarea Regatului Unit la alegerile (europene)”, a pledat el la Strasbourg, în Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară.

”Am auzit voci spunând că ar fi dăunător sau jenant pentru unii dintre voi. Permiteţi-mi să fiu clar: o asemenea gândire este inacceptabilă”, a subliniat el.

”Voi nu puteţi să trădaţi cele şase milioane de persoane care au semnat petiţia revocării Artocilului 50 (al Tratatului de la Lisabona cu privire la ieşirea unui stat din UE), milionul de persoane care a defilat pentru un vot popular sau majoritatea tot mai mare a oamenilor care vor sărămână în UE”, a subliniat el.

Sute de mii de persoane au defilat sâmbătă la Londra, pentru a reclama un nou referendum cu privire la Brexit.

Sursa: Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO