BREXIT. Theresa May, discuţii urgente înaintea summit-ului crucial. "Nu mai ieşim deloc"


Ultimul update: Luni 08 Aprilie 2019 20:38
Data publicarii: Luni 08 Aprilie 2019 18:36
Categorie: Stiri Brexit

Theresa May merge marți la Berlin şi Paris pentru discuţii urgente înaintea summit-ului crucial de miercuri. Premierul britanic speră să-i convingă pe Angela Merkel şi pe Emmanuel Macron să aprobe o nouă amânare a Brexitului.

May poartă negocieri cu laburiştii pentru găsirea unui acord care să fie susţinut de parlamentul britanic. Ea le-a transmis britanicilor că în lipsa unui compromis, Brexitul ar putea fi anulat cu totul.

Poreclită "Maybot" pentru stilul rigid, premierul Marii Britanii a încercat o abordare nouă. Într-un clip înregistrat la reşedinţa de vacanţă şi postat pe Twitter, Theresa May le-a explicat britanicilor într-o manieră relaxată de ce a acceptat să poarte discuţii cu laburiştii, ca să scoată Brexitul din impas.

Theresa May, explicaţii pe contul de Twitter

Theresa May, prim-ministru al Marii Britanii: "Alegerea care stă în faţă noastră e: fie ieşim din Uniune cu un acord, fie nu mai ieşim deloc. Guvernul crede că e absolut necesar să părăsim UE, să ducem la bun sfârşit procesul Brexitului."

Niciun detaliu legat de negocierile cu opoziţia nu a fost făcut public, însă presa britanică scrie că sunt şanse să fie găsit un compromis.

Conform înţelegerii, Marea Britanie ar urma să încheie un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, aşa cum cer laburiştii. Informaţiile i-au făcut pe conservatori să o acuze pe May că va transforma Marea Britanie în sclava Bruxelles-ului.

Şefa guvernului britanic are însă nevoie de orice argument ca să convingă Uniunea Europeană să accepte o nouă amânare a Brexitului.

Jeremy Hunt, ministrul de externe al Marii Britanii: "Mesajul pe care îl voi transmite Uniunii Europene e că, aşa cum pot vedea, Theresa May nu lasă nicio piatră neîntoarsă ca să scoată Brexitul din impas. Europenii vor ca situaţia să-şi găsească rezolvare rapid, asta ne dorim şi noi."

Londra ar vrea un răgaz până pe 30 iunie, urmând ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare, dar să nu-şi trimită aleşii în forul european.

Acordul negociat de May cu europenii a fost respins de trei ori în parlament şi, în lipsa unui compromis şi a unei amânări, Regatul riscă să iasă fără acord din Uniune vineri, pe 12 aprilie.

Parlamentul vrea să excludă acest scenariu prin lege, ceea ce face posibilă anularea Brexitului cu totul.

VIDEO PROTVPLUS.RO