Explicatia care ar dezlega unul dintre cele mai mari mistere. Ce au aflat oamenii de stiinta despre Triunghiul Bermudelor
De-a lungul timpului, vapoare, ambarcatiuni usoare si chiar avioane au disparut fara urma in Oceanul Atlantic, intr-o zona cuprinsa intre Insulele Bermude, Porto Rico si Fort Lauderdale cunoscuta drept Triunghiul Bermudelor.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Arctiului din Norvegia au analizat craterele uriase de pe fundul Marii Barents si cred ca au descoperit o conexiune intre acestea si disparitiile misterioase de pe coasta Americii.
Mai exact, craterele care inconjoara coasta norvegiana indica locurile in care exista mari depozite de gaz metan, care pot provoca eruptii si explozii, care pot duce la scufundarea navelor si pot afecta aeronavele, scrie Digital Journal.
Teoria norvegienilor ar confirma si ce au descoperit oamenii de stiinta din Rusia. Anul trecut, o echipa de cercetatori sustinea ca a descifrat misterul acestor disparitii, care ar fi provocate de acelasi fenomen geofizic care se afla la originea giganticelor cratere aparute brusc in Siberia in perioada verii.
Expertii sunt de parere ca, la fel ca in cazul fenomenelor de tip "pingo" sau hidrolacolit din Siberia, in subsolul marin din Triunghiul Bermudelor exista mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urca spre suprafata oceanului si produc pierderea flotabilitatii ambarcatiunilor aflate in trecere prin zona respectiva. De asemenea, cand ajung in atmosfera, aceste gaze pot produce pierderea portantei aeronavelor care zboara pe acolo.
Fenomenul "Triunghiul Bermudelor este un efect al reactiilor hidratilor de gaze naturale" (asa cum este hidratul de metan), sustine omul de stiinta rus Igor Ieltov pentru publicatia The Siberian Times. "(Hidratii de gaze) incep sa se descompuna activ, gheata metanica trecand in forma gazoasa. Aceasta reactie se produce rapid, ca o avalansa sau ca o reactie nucleara, eliberand volume uriase de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge sa para ca fierbe, iar vapoarele se scufunda pentru ca-si pierd flotabilitatea. Acelasi fenomen duce si la suprasaturarea anumitor portiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulente atmosferice si prabusirea aparatelor de zbor", a explicat el.
Hidratii de gaze naturale sunt amestecuri inghetate de apa si gaz, in special de metan (hidratul de metan). Astfel de amestecuri se gasesc in permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum si in subsolul unor zone ale oceanului. in perioada recenta trei cratere gigantice, rezultate in urma unor fenomene de tip "pingo", au aparut in peninsulele siberiene Iamal si Taimir, in urma degajari explozive ale unor astfel de acumulari de gaze.
Vladimir Potapov, coleg cu Ieltov, a afirmat, la randul sau, ca "principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidrati".
"Am descoperit ca astfel de hidrati de gaze exista atat in stratul de profunzime, care in cazul peninsulei (Iamal) se afla la cateva sute de metri adancime, cat si in straturile superficiale ale solului", a adaugat el. in cursul verii, acesti hidrati se topesc, iar gazele rabufnesc exploziv din subsol, la fel ca dopul unei sticle de sampanie, formand cratere.
Sursa: Agerpres
Etichete: rusi, disparitie, mister, triunghiul bermudelor,
Dată publicare:
15-12-2015 20:31