SUBIECTE BAC 2016 ROMANA. Petitie online pentru ca "Morometii" sa fie considerat roman interbelic

Ultima actualizare: 08-07-2016 07:12
Doi elevi completeaza o declaratie-tip inainte de a sustine proba scrisaƒ la limba si literatura romana din cadrul examenului de Bacalaureat 2016, la Colegiul National 'Gheorghe Lazar'.

SUBIECTE BAC 2016 ROMANA. Mai multi absolventi ai clasei a XII-a au creat o petitie online prin care contesta notarea raspunsurilor lor la unul dintre subiecte.

Totul a pornit de la faptul ca la subiectul al treilea la proba de limba romana a Bacalaureatului 2016, cei de la profilul real au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte tema si viziunea despre lume si viata intr-un roman interbelic. Multi au scris despre Morometii – raspuns gresit, dat fiind ca primul volum al romanului lui Marin Preda a aparut in 1955, iar al doilea, in 1967, deci nu este un roman interbelic, ci un roman postbelic.

Asa incat, nemultumiti, liceeni au creat o petitie online, la fel cum s-a intamplat si cu faimosul grafic de la evaluarea nationala. Iata textul petitiei, care a fost semnata de peste 4.000 de persoane in mai putin de 24 de ore. Am pastrat grafia originala:

Morometii la subiectul 3 la bac
Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ''Morometii'' la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza... si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ''buna crestere'' pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!

Iata si cateva dintre cele peste 1.000 de comentarii la petitie:

Faza este ca primul volum este interbelic... sunt o gramada de site-uri ba chiar si manuale scrise de profesori unde scrie clar ca volumul I este interbelic.

Toti astea care se cred mari inteligenti doar pentru ca in sali a tipat unul care chiar a invatat ca Ion este interbelic si nu Morometii , va rog sa va tineti parerile urate pentru voi . Nu cred ca a fi prost insemna sa scrii Morometi (un roman a carui tema este cea a inspiratiei rurale ,ilustrand stilul romanesc din perioada interbelica si din perioada postbelica. Plus ca ca Marin Preda apratine realismul interbelic si posteblic) . I se putea intampla oricui ,nu trebuie sa fii prost sa faci aceasta greseala , nu esti mai roman daca ai scris Ion,Ultima Noapte ...etc .

Consider că trebuie punctat macar jumatate pt Morometii pt ca a fost confuzie in masă, nu a fost o greşeala a unui numar redus de persoane .

Doar jumate pt a nu neindreptati persoanele care au stiut sau au scris la nimereala

Romanul Moromeții este interbelic, doar că a fost publicat postbelic. Deci dacă e să o luăm logic, cei care au făcut subiectele trebuiau să specifice mai detaliat, trebuia să spună perioada în care a fost publicat. Nespecificând asta, romanul Moromeții este interbelic.

Exista insa si unii care sustin ca petitia a fost facuta in mod ironic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO