REZULTATE BACALAUREAT 2014: Copiii reclama neintelegeri cu parintii din cauza notelor

Competente digitale

Un sfert dintre copiii care au sesizat neintelegeri cu parintii, in prima jumatate a acestui an, la Telefonul Copilului, au reclamat masuri extreme din cauza mediilor ori pentru notele luate la capacitate sau la Bacalaureat.

Asociatia Telefonul Copilului informeaza ca in primele sase luni ale anului 2014, a inregistrat 56.315 apeluri, iar in 2.663 de cazuri semnalate a fost necesara si interventia institutiilor abilitate.

Nevoia de comunicare, neintelegerile cu parintii si relatia deficitara copil - parinte au fost principalele probleme inregistrate in primele sase luni ale anului la Telefonul Copilului, iar in 25% dintre cazuri, copiii au semnalat depresie, ganduri suicidare sau frica.

In total au fost inregistrate 1.314 de cazuri de abuz asupra copilului si violenta in familie, printre cele mai grave forme de abuz fiind neglijarea (38,24%), molestarea fizica (32,50%) si abuzul emotional (14,35%).

Din statisticile Asociatiei Telefonul Copilului rezulta ca abuzul a avut loc in principal in familie, in 29,81% din cazuri acesta fiind atribuit ambilor parinti, in 26,85% mamei si in 17,96% din cazuri tatalui.

Citește și
Narcis Iustin Ianau
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Ianau, care a uimit in prima editie de la "Romanii au talent", media generala 8,31
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Numarul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin munca, cersetorie si trafic de minori a inregistrat o crestere de 17,91% in prima jumatate a acestui an, fiind inregistrate 158 de astfel de situatii, fata de 134 de cazuri in aceeasi perioada a anului trecut", se arata in comunicat.

Nevoia de comunicare (30,43%), neintelegerile cu parintii (26,96%), relatia deficitara copil - parinte (17,39%) sunt principalele situatii in care copiii si adolescentii au solicitat consilierea specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului.

"Alte situatii in care copiii si adolescentii au contactat 116 111 sunt: depresia, tulburarile de comportament, gandurile suicidare, frica si anxietate, criza de identitate, probleme sentimentale (25,22%)", se arata intr-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX.

In aproape un sfert dintre cazurile care semnalau neintelegeri cu parintii, specialistii de la Telefonul Copilului au sesizat masurile extreme la care unii copii si adolescenti au fost expusi fie pentru ca nu au finalizat anul scolar cu media generala asteptata de parinti, fie pentru ca nu au luat nota asteptata de parinti in urma examenului de capacitate, precum si avertismente in situatia in care nu vor absolvi Bacalaureatul.


"Masurile extreme au inclus si violenta fizica din partea parintilor fata de unii dintre copiii care au apelat 116 111", se mai arata in comunicat.

In urma centralizarii datelor a rezultat ca, in 21,65% dintre situatiile consiliate, neintelegerile cu parintii au aparut in urma dorintei exprimate a minorilor (in principal fete) de a parasi domiciliul familiei pentru a locui cu partenerul, in toate cazurile partenerul fiind persoana adulta.

In ce priveste starea emotionala a copiilor, identificata de specialisti la inceputul apelului, in 33,16% dintre cazuri, copiii erau tristi si se simteau singuri, in 19,24% dintre situatii au fost identificate frica si anxietatea, la 12,15% apasarea si la 9,57% frustrarea si depresia.

Din totalul de 56.315 de apeluri inregistrate in prima jumatate a acestui an, 78,96% dintre apelanti au revenit la Telefonul Copilului pentru a continua consilierea.

Aproape jumatate dintre apeluri (44,72%) provin din mediul rural, 37,21% din urban, iar in 18,07% dintre situatii a fost solicitata confidentialitatea.

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate din Muntenia (23,81%), urmata de Moldova (17,99%), Bucuresti (13,29%), Oltenia (10,89%), Transilvania (9,27%), Dobrogea (5,89%), Banat (3,02%), necunoscut (15,84%).

In ce priveste repartizarea pe judete, cele mai multe cazuri au fost inregistrate din Buzau, Neamt, Constanta, Teleorman, Dolj, Olt, Iasi si Vaslui, iar cele mai putine din Harghita, Tulcea, Suceava, Mures, Alba, Salaj, Mehedinti si Bihor.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Gimnasta Diana Bulimar a promovat Bacalaureatul cu media 7,56.
Gimnasta Diana Bulimar a promovat Bacalaureatul cu media 7,56. "E inca o medalie castigata, bravo Diana!"

Componenta lotului national de gimnastica al Romaniei Diana Laura Bulimar a promovat bacalaureatul la Colegiul National Sportiv Cetate Deva, obtinand nota finala 7,56, conform rezultatelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei Nationale.

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Ianau, care a uimit in prima editie de la
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Ianau, care a uimit in prima editie de la "Romanii au talent", media generala 8,31

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Narcis Iustin Ianau, contratenorul care a participat la prima editie a emisiunii "Romanii au talent" si s-a clasat pe locul al doilea, a "performat" anul acesta si la bacalaureat.

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Teodora Becali, media generala 8,45 la Bacalaureat. Nota cea mai mare, la Biologie
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Teodora Becali, media generala 8,45 la Bacalaureat. Nota cea mai mare, la Biologie

REZULTATE BACALAUREAT 2014. Ziua marilor emotii pentru absolventii de liceu. Astazi EDU.ro si inspectoratele judetene afiseaza notele la Bacalaureat 2014 in toate judetele. Printre ei si fiica cea mare a lui Gigi Becali, Teodora.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.