PERLE de la BAC, sesiunea de toamna. "Daca nu dati subiecte mai usoare, pentru copii normali, eu nu mai vin la examen!"

Dată publicare: 26-08-2014 15:36
Dată actualizare: 29-08-2014 07:01


Sesiunea de toamna a examenului de Bacalaureat a adus cea mai slaba prezenta din ultimii ani. Doar 39.000 de tineri s-au inscris la examenul de luni, de la romana. Perlele insa nu au lipsit.

"Domnul Bacovia a scris in total 8 versuri, in timp ce astepta ceva, langa un om mort. Autorul a ajuns sa fie obsedat de plumb, dupa ce dragostea lui s-a intors cu spatele la el si a adormit in cimitir."

Aceste perle de tot rasul sau plansul... au fost "culese" de profesori din lucrarile candidatilor, care au avut de prezentat la examenul de Bacalaureat tema si viziunea despre lume dintr-un text de George Bacovia. Totusi, sociologii spun ca felul in care unii elevi comenteaza subiectele de literatura, desi nu au invatat, dovedeste ca sunt creativi. Si capabili... sa ia o nota de trecere.

Iata ce-au scris unii aboslventi la proba de romana, dupa 12 ani de carte.

"Domnul Bacovia spune in poezie ca tot din jurul lui era de plumb, chiar si mortul."

"Bacovia si-a ales plumbul, pentru ca toata lumea purta aur si argint si el a vrut sa fie mai special."

"Pentru ca e de prost gust sa pui la cimitir coronite de plastic, poetul a pus coroane de plumb. Sunt mai grele, dar de efect pentru cititori."

Intre timp, efectul asupra candidatilor a fost dezastruos! Abolventii au chibzuit, au tras concluziile si au decis si ce e de facut.

"Ma duc dincolo in strainatate. Nu am ce sa fac aici in tara."

Ce ar putea sa faca elevii aici in tara? Sa invete, le raspund profesorii, constienti ca unii adolescenti n-au pus mana pe carte nici in aceasta vara. Dar au un intelect inzestrat cat sa le asigure o diploma si un viitor.

"Copiii astia care dau acum bacalaureatul nu au aparut asa, hop top, acum au aparut ei, si fac tot fel de creativitati. Au fost educati de niste educatori profesionalizati care au luat bani pentru chestia asta, iar acum sunt niste producatori de perle ca scoicile nobile", crede Gheorghe Onut, sociolog.

"Il socotea mana lui dreapta, adica vrea sa zica ca avea o mana stanga si doua maini drepte."

"Daca il credea mana dreapta, posibil ca avusese un accident si era handicapat."

"Campul semantic al artei e asa de mare, ca nu pot sa aleg ce sa scriu."

"Motivele literare ale scriitorului sunt ca sa isi aminteasca el niste peripetii, pentru ca atunci nu puteai sa filmezi si sa faci poze, si al doilea sa ne povesteasca si noua."

Gheorghe Onut: "Chiar cunoasteti pe cineva caruia i-a placut sa invete? Este clar, avem o problema cu scoala asta si inainte de toate avem probleme cu radacina, si anume cu familia. Asta cu invatatul pare sa fie un fel de pedeapsa in care singura chestie importanta e cum sa te scoti fara sa faci ceea ce ti se cere."

Va lasam, in final, cu un verdict taios, lasat de un elev la sfarsitul lucrarii:

"Daca nu dati subiecte mai simple, sa le faca si copii normali, eu nu mai vin la examen!"


VIDEO PROTVPLUS.RO