Liceul din Romania unde mai mult de o treime dintre elevi ar fi copiat la Bac. Ce au vazut anchetatorii pe camerele video

Dată publicare: 13-07-2015 18:02
Dată actualizare: 16-07-2015 06:49


Revolta dupa Bacalaureat la un liceu din Faget, judetul Timis. Unii elevi, care stiau ca au trecut cu brio examenul, sunt suspectati de frauda.

Procurorii analizeaza imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate in clase si au declarat ca cel putin 94 de candidati ar fi copiat si risca sa stea pe bara doua sesiuni. Suparati, multi parinti cer ca liceenii sa mai dea o data bacul acum, nu peste un an.

Procurorii din Timis au primit informatii ca la Bacalaureatul organizat la liceul teoretic "Traian Vuia" din Faget, Timis, s-ar fi copiat in voie. Asa ca au inceput o analiza minutioasa a imaginilor din salile de curs. Pana acum, 94 din totalul de 242 de candidati au vorbit in timpul probelor sau au schimbat foi cu colegii, sustin anchetatorii.

Tatal unui candidat: "Copiii astia au invatat 4 ani de zile si unii isi bat joc de ei. Asta ne pare rau, vrem dreptate! Vrem dreptate, mergem in justitie, daca nu pana la Bucuresti."

Lista procurorilor creste de la o zi la alta. Parintii au cerut in lacrimi ajutorul inspectoratului scolar si spun ca tot ce se intampla este o nedreptate: imaginile surprinse sunt neclare. Elevii prinsi la copiat pica examenul si-l mai pot sustine abia peste 2 sesiuni.

Tatal unui candidat: "Banuiala noastra este ca au existat tensiuni intre profesorii care au fost la supravegheat si comisie si trebuia sa elimine din start pe cei care au incercat de la inceput sa copieze. Normal ca daca au favorizat pe 2, 3 din clasa, astialalti au fost indemnati, ia si tu."

Tatal unei candidate: "O luat cu 8 si ceva si dupa 3 zile au respins-o. Nu a copiat, cica ar fi dat o hartie unui coleg. Se pregatea sa dea la facultate la sociologie si acuma...unde sa mai dea, sta acasa."

14 inspectori scolari analizeaza si ei imaginile.

Aura Danielescu, inspector scolar: "Isi doresc sa mai dea odata examenul de Bacalaureat, sa nu fie eliminati pentru 2 sesiuni. Nu cunoastem parintii, nu ne-am legat decat de fapta in sine. Examenul de Bacalaureat in centrul de la Faget, in cele mai multe clase si in cele mai multe momente a fost fraudat."

Directoarea liceului se fereste deocamdata sa comenteze situatia. Procurorii vor anunta zilele urmatoare numele celor eliminati din examen. Dar nici profesorii supraveghetori nu vor scapa. Daca vor fi gasiti vinovati, pot fi concediati.


VIDEO PROTVPLUS.RO