BACALAUREAT 2015. La un liceu din Bihor s-au descoperit 42 de lucrari aproape identice. Ce masuri a luat ministerul Educatiei

elevi care isi trec un bilet

Ancheta a Ministerului Educatiei la Colegiul Tehnic din Stei, dupa ce s-a descoperit ca multe dintre lucrarile de Bacalaureat proba obligatorie a profilului semanau izbitor intre ele.

 Comunicatul ministerului Educatiei:

„Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat, in conformitate cu prevederile art. 6, alin. (3) din ordinul de ministru nr. 4430/29.08.2014 privind aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2015, a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c) - proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie).

In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c), profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii.In consecinta, avand in vedere gravitatea faptelor, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a dispus astazi, 5 iulie, trimiterea Corpului de Control iar Comisia Nationala de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea" din Stei, judetul Bihor, confom art. 84, alin. (2) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, aprobata prin ordinul Ministrului Educatiei nr. 4799/31.08.2010. De asemenea, s-a decis sesizarea in scris a organelor de cercetare penala.

In cazul elevilor care au sustinut examenul in cele 10 sali in care profesorii asistenti nu au respectat intocmai prevederile metodologiei, urmeaza sa se verifice implicarea acestora, in fiecare caz in parte. In raport cu implicarea si participarea personala a fiecarui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfasurarea examenului de bacalureat, se vor aplica prevederile art. 96, alin. (1) si (2) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat: „Candidatii care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, prin intermediul carora le-a fost facilitata rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen. Daca frauda este constatata in centrul zonal de evaluare, lucrarile sunt anulate iar candidatii care au fraudat sunt considerati eliminati din examen. Candidatii eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati."Asadar, pentru fiecare elev in parte va fi analizat gradul de implicare si vinovatia si se vor stabili sanctiuni ce pot merge pana la eliminarea din examen, fara posibilitatea de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrala a probelor.

Citește și
fituici
Greseala facuta de o eleva din Tecuci atunci cand a predat lucrarea de Bacalaureat. A fost eliminata imediat din examen
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Mentionam ca potrivit art. 83, alin. (1) si (2) din aceeasi metodologie, sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat in organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, in raport cu gravitatea abaterilor, pana la destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant sau desfacerea disciplinara a contractului de munca: „profesorii care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor problemelor, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari etc., care permit sau favorizeaza fraudarea examenului sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionate in conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal.”

La centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea" din Stei, judetul Bihor, au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar si elevii Colegiului National „Avram Iancu" din localitate. La proba E)c) au fost prezenti 255 de candidati (184 la matematica si 71 la istorie) din totalul celor 265 inscrisi (188 la matematica si 77 la istorie). In cele 10 sali in care nu a fost respectata intocmai metodologia de examen au sustinut proba de matematica un numar de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost sustinuta de 39 de elevi. Supravegherea candidatilor a fost realizata de 20 de profesori asistenti, distribuiti cate doi in fiecare sala de examen. In toate salile amenajate pentru sustinerea probelor a existat aparatura de supraveghere/inregistrare audio-video.”

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Cum isi apara baronul Duicu fiica, acuzata ca ar fi copiat la Bacalaureat si ca a palmuit un politist:
Cum isi apara baronul Duicu fiica, acuzata ca ar fi copiat la Bacalaureat si ca a palmuit un politist: "Fata s-a speriat"

Dubla ancheta in familia fostului presedinte al Consilului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, dupa ce fiica lui cea mare este cercetata pentru o presupusa frauda, la examenul de bacalaureat.

Greseala facuta de o eleva din Tecuci atunci cand a predat lucrarea de Bacalaureat. A fost eliminata imediat din examen
Greseala facuta de o eleva din Tecuci atunci cand a predat lucrarea de Bacalaureat. A fost eliminata imediat din examen

Situatii uluitoare la examenul de Bacalaureat de anul acesta, in doua licee din judetul Galati.

BACALAUREAT 2015 PERLE.
BACALAUREAT 2015 PERLE. "Otilia arata bine, dar era fitoasa"; Ce sinonim a dat un elev pentru "destepti"

BACALAUREAT 2015 PERLE. Au inceput sa apara primele perle de la examenul de limba si literatura romana la bacalaureat.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.